Meer dan 7000 producten uit voorraad leverbaar - De Grote Speelgoedwinkel

Het is morgen 13 januari Badeenddag. Tijd om dit populaire speeltje eens onder de loep te nemen, want badeendjes kunnen ooronsteking en luchtweginfecties veroorzaken. De bacteriën in de badeendjes zijn ook teruggevonden in ander plastic badspeelgoed.

 

Spelen in bad

De meeste kinderen vinden het heerlijk om in bad te zitten. Water op zichzelf is al leuk, maar helemaal leuk wordt het als er speelgoed in het bad is. Het meest bekende badspeelgoed is de badeend. Maar je hebt ook ander badspeelgoed zoals badkrijtjes, drijvende octupus en speelgoed om water te spuiten. Afhankelijk van de leeftijd van je kind heb je keuze uit heel veel badspeelgoed.

 

Badeenddag

Of je het gelooft of niet er is voor het populairste badspeelgoed zelfs een eigen dag uitgeroepen. Op 13 januari is het namelijk badeenddag. Daarom is het goed om juist op deze dag extra stil te staan bij badspeelgoed in het algemeen.

 

Badeendjes kunnen oorontsteking en luchtweginfecties veroorzaken

In plastic badspeelgoed en badeendjes in het bijzonder zijn door Amerikaanse en Zwitserse onderzoekers twee verschillende ziekteverwekkende bacteriën aangetroffen. Het gaat hierbij om legionella pneumophila en pseudomonas aeruginosa. Per vierkante centimeter werden wel 75 miljoen bacteriën aangetroffen.

Vooral de pseudomonas aeruginosa bacterie levert problemen op voor de gezondheid. Deze bacterie staat ook bekend als de ziekenhuisbacterie en is moeilijk te bestrijden met antibiotica. Dat komt omdat de bacterie resistent en opportunistich is. Kom je in aanraking met deze bacterie dan is de kans groot dat je een infectie oploopt.

 

Luchtweginfectie door badeendjes

De eerste bacterie, legionella pneumophila, die veelvuldig aangetroffen is in badeendjes kan vooral bij kleine kinderen een luchtweginfectie veroorzaken. Dit gebeurt als je kind de waterdruppeltjes die uit de badeend spuiten inademt. In het ergste geval kan het inademen van deze bacterie zelfs leiden tot een longontsteking. Als je kind het water uit het speeltje drinkt dan is de kans klein dat je kind hier ziek van wordt. Vooral kinderen met een verzwakt immuunsysteem moeten extra voorzichtig zijn als het gaat om het spelen met plastic badspeelgoed.

 

Oorontsteking door badeend

Helaas is een luchtweginfectie niet het enige dat je kind op kan lopen door het spelen met een badeend. De andere bacterie, pseudomonas aeruginosa, vormt namelijk een groter gevaar voor (kleine) kinderen. Kinderen zijn namelijk vatbaarder voor deze bacterie die onder andere oorontsteking kan veroorzaken.

Leestip: Dit helpt echt bij oorpijn

 

Badeend en ander speelgoed hygiënisch bewaren

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om al het badspeelgoed te verwijderen. Je geeft je kind dan alternatief speelgoed zoals bijvoorbeeld badkrijt. Hartstikke leuk en ook nog eens creatief. Helaas ook niet geheel zonder gevaar, want je kind kan bij gebruik op de tegels uitglijden. Een andere optie is om je kind gewoon lekker te laten spelen met badspeelgoed, waaronder badeendjes.

Om de kans op besmetting met de eerder genoemde bacteriën te verkleinen kun je het speelgoed na gebruik heet afwassen. Zorg dat de watertemperatuur 50 – 60 graden is. Verder moet je ervoor zorgen dat het speelgoed helemaal droog is. Zowel van binnen als van buiten. Gedroogd speelgoed kun je ophangen in een speciaal netje.

 

Wist jij dat je kind ziek kan worden van een badeend?

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee (bijna) volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips om de zwangerschap en het opvoeden een stuk makkelijker te maken (als dat mogelijk is).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.