gefeliciTAART.nl - Black Friday

Blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een veelvoorkomende infectie van de urinewegen die zwangere vrouwen kan treffen. Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijke lichaam verschillende fysiologische veranderingen die de kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking vergroten. Ontdek nu alles over de symptomen, risico’s en behandeling van blaasontsteking tijdens de zwangerschap.

 

Symptomen van blaasontsteking tijdens de zwangerschap

De symptomen van een blaasontsteking bij zwangere vrouwen zijn vergelijkbaar met die bij niet-zwangere vrouwen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Frequente en dringende behoefte om te plassen
 2. Brandend gevoel bij het plassen
 3. Troebele of bloederige urine
 4. Kleine hoeveelheden urine per keer
 5. Pijn of druk in het bekkengebied of de onderrug
 6. Koorts (kan wijzen op een ernstigere infectie)

 

Risico’s van blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot ernstige complicaties voor zowel de moeder als de baby. Enkele belangrijke risico’s zijn:

 1. Pyelonefritis: Als de infectie zich verspreidt naar de nieren, kan dit leiden tot pyelonefritis. Dit is een nierinfectie die ernstiger is en gepaard kan gaan met hoge koorts, koude rillingen en flankpijn.
 2. Vroeggeboorte: Onderzoek heeft aangetoond dat onbehandelde urineweginfecties verband houden met vroeggeboorte, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de baby of in het ergste geval overlijden van de baby.
 3. Groeiachterstand: Een onbehandelde blaasontsteking kan de groei van de foetus beïnvloeden, waardoor de baby mogelijk een laag geboortegewicht heeft.

 

Behandeling van blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Ben jij zwanger en heb je symptomen van een blaasontsteking? Dan is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Zelfmedicatie moet worden vermeden, omdat sommige antibiotica niet veilig zijn tijdens de zwangerschap.

De behandelend arts zal meestal een urinetest uitvoeren om de aanwezigheid van bacteriën en ontstekingscellen te bevestigen. Als er daadwerkelijk sprake is van een  blaasontsteking, dan krijg je waarschijnlijk een antibioticakuur voorgeschreven die veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Het is belangrijk dat je de voorgeschreven medicatie volgens de instructies van de arts inneemt, zelfs als de symptomen verbeteren. Stop je namelijk vroegtijdig met het gebruik van antibiotica dan heb je kans dat de infectie terugkeert en antibioticaresistentie optreedt.

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in dit geval. Om een blaasontsteking tijdens de zwangerschap te voorkomen pas je onderstaande tips toe:

 1. Hydratatie: drink voldoende water om het urineren te bevorderen en bacteriën uit de urinewegen te spoelen.
 2. Urineren en reiniging: ga regelmatig naar het toilet om de blaas leeg te maken en veeg na het plassen altijd van voren naar achteren om te voorkomen dat bacteriën in de urethra (plasbuis) terechtkomen.
 3. Vermijd het vasthouden van urine: vermijd te lang ophouden van de plas, want daarmee bevorder je de groei van bacteriën.
 4. Ondergoed en kleding: draag katoenen ondergoed en loszittende kleding om de luchtcirculatie te bevorderen.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips bellenblaasvlekken uit kleding verwijderen
Volgend artikelTips om middagdutje af te bouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in