Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor brandwonden. Een hete pan aangeraakt of het fornuis en je kind heeft als een brandwond. Tips voor brandwond bij kinderen: wat moet je doen en wat juist niet.
Table of Contents
Wat is een brandwond?
Volgens de website brandwondenzorg.nl is een ‘brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit, gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde temperatuur.’
Je kunt je voorstellen dat een brandwond van welke aard dan ook bijzonder pijnlijk is voor je kind. Niet zo gek, want je huid is het grootste orgaan van je lichaam. De huid zorgt ervoor dat er geen bacteriën binnen kunnen dringen, dat het lichaam op temperatuur blijft en zorgt voor een optimale vochthuishouding.
Raakt de huid op welke wijze dan ook (ernstig) beschadigd, dan kan dit grote gevolgen hebben. Denk daarbij aan infecties, uitdroging of bijvoorbeeld onderkoeling. Brandwonden zijn bovendien langdurig pijnlijk.
Brandwond bij kinderen: wat moet je doen en wat juist niet
Nu je weet wat een brandwond is, wil je dit natuurlijk zo veel als mogelijk voorkomen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Zelfs een honderste van een seconde van onoplettendheid is voldoende voor je kind om zich te verbranden. Gelukkig vallen de meeste brandwonden bij kinderen mee en betreft het eerstegraads brandwonden.
Hieronder lees je meer over de verschillende gradaties brandwonden en wat je nu wel en niet moet doen bij brandwonden bij kinderen.
Waarom zijn brandwonden gevaarlijker bij kinderen?
Als je jezelf wel eens verbrand hebt weet je hoe pijnlijk dit kan zijn. Voor je kind is verbranden nog een stuk pijnlijker. De huid van je kleintje is namelijk veel dunner, waardoor de wond al snel veel groter en dieper kan zijn. Bovendien neemt hierdoor de kans op complicaties, zoals infectie en zelfs shock toe.
Waarom krijgen kinderen sneller een brandwond?
Alhoewel je je als volwassene nog steeds kunt branden is de kans daarop bij een baby, peuter en kleuter veel groter. Je kind heeft immers nog geen besef van de begrippen heet en pijn. Dat moet je vaak door ondervinding leren. Daarnaast is de motoriek van je kind nog niet goed ontwikkeld. Daardoor is de kans op een ongeluk met hete thee of koffie een stuk groter.
Wat moet je doen bij brandwonden?
Laat ik maar direct met de deur in huis vallen en beginnen met de dingen die je altijd moet doen als het gaat om verbranding. Als je deze drie regels in je achterhoofd houdt, ook in deze volgorde, dan is de kans groter dat alles goedkomt.
- Voorkom shock
- Verzacht de pijn
- Beperk het risico op infectie
Concreet betekent dit dat je eerst moet kijken naar de gradatie van de brandwond. Bij een 1e graads is de kans op een shock nihil, terwijl dit bij een derde graads brandwond zeer groot is. Je kunt onderstaande stappen volgen:
- Koelen met koud/lauwwarm water voor minimaal 10 minuten
- Bedek de wond met steriel verband of als je dat niet in huis hebt: huishoudfolie of een schone (thee)doek of een hydrofiel luier
- Blijf af van de wond, doe er niets op
- Bij twijfel raadpleeg je de arts
- Moet je kind vervoerd worden? Doe dit dan zittend indien mogelijk
- Zijn de benen of voetjes verbrand? Houd deze dan omhoog om de bloedcirculatie op gang te houden
Wat moet je vooral NIET doen bij een brandwond bij kinderen?
Nu je weet wat je wel moet doen, zijn er ook diverse dingen die je juist NIET moet doen. Je kunt hierdoor de wond verergeren of zelfs zorgen voor infecties.
- Als er een blaar ontstaat laat deze met rust. Tenzij deze bijzonder groot is of zeer pijnlijk, dan kun je hiermee naar de doker. In alle andere gevallen blijf je er vanaf. Prik je deze blaar door dan is de kans op een infectie groot.
- Is de wond aan het genezen? Kom er dan niet aan! Blijf vooral af van de korst. Als je de korst wegkrabt dan kan dit zorgen voor infectie aan de nieuwe huid. Bovendien is de kans op littekenvorming groter.
- Is er sprake van kleding die op de plek van de brondwond vastkleeft? Blijf er dan ook af. Door kleding weg te rukken kun je de situatie verergeren. Dat geldt ook voor pleister of verband over een wond. Niet zomaar wegtrekken!
- Vergeet huismiddeltjes als het aankomt op brandwonden. Veel van deze middeltjes maken het alleen maar erger.
Dit laatste gezegd hebbende moet ik eerlijk toegeven dat ik natuurlijke middelen zoals het gebruik van kokosolie en aloë vera olie bij eerstegraads brandwonden juist wel aan kan bevelen. Ook yoghurt bij zonnebrand werkt heilzaam, verkoelend en goed.
Gradaties brandwonden
Zoals aangegeven zijn er verschillende gradaties in brandwonden, waarbij 1e graads het minst pijnlijk zijn en 3e graads levensgevaarlijk (kunnen) zijn. Hoe ernstig een brandwond is hangt af van de plek, de leeftijd, oorzaak en diepte af. Daarnaast is er een verschil in 2e graads brandwonden: deze kunnen oppervlakkig of diep zitten.
1e graads brandwond
Dit is verreweg de meest voorkomende variant. Het gaat hierbij om een kleine verbranding door een korte aanraking met de oven, fornuis, een hete theepot of zelfs iets te lang in de zon zitten. Alhoewel het de meest voorkomende variant is, kan deze bijzonder pijnlijk zijn, omdat de uiteindes van de zenuwen geïrriteerd zijn.
Je herkent een 1e graads brandwond aan de volgende kenmerken:
- Rode plek op de huid
- Geen blaar
- De huid is droog en soepel
- Voelt pijnlijk aan, ondanks dat alleen de buitenste huidlaag getroffen is
In principe hoef je hiervoor niet naar de dokter. Het is wel belangrijk om de aangedane plek onder koud stromend water te houden om de pijn te verminderen. Mocht je kind veel last hebben dan kun je een paracetamol overwegen. Smeer er brandwondenzalf op of koel met aloë vera gel. De kans op een litteken is minimaal.
Leestip: Veilig in de hitte met je kind
2de graads brandwond
Een 2e graads brandwond zit dieper en kun je op diverse manieren oplopen. Je kunt onder andere verbranden door langdurige blootstelling aan de zon, maar ook als je kind hete soep of drinken over zich heen krijgt kan een 2e graads brandwond ontstaan. Het verschil is bovendien dat hier wel wat medische aandacht aan besteed moet worden, zeker bij (kleine) kinderen.
Je herkent 2e graads brandwonden aan de volgende kenmerken:
Oppervlakkige wonden
- Glanzende huid die rood of roze is
- Blaren (open)
- Huid is nat en soepel
- Zeer pijnlijk
Diepe 2e graads brandwond
- Huid is rozerood met witte stippen
- Open blaren en open wondjes
- Huid is nat en soepel
- Zeer pijnlijk/soms geen pijn omdat de pijnsensatie uitgeschakeld is door de zenuwuiteindes
Net als bij 1e graads is het belangrijk om de plek direct te koelen met koud stromend water. Is er sprake van diepe brandwonden? Dan moet je direct 112 bellen, zodat je kind medische zorg krijgt, zeker als er sprake is van meer dan 5% verbranding van het lichaamsoppervlak.
Overigens geldt voor alle 2e graads brandwonden bij kinderen dat je even langs de arts moet gaan. Deze kan de wond beter beoordelen en de beste behandeling voorschrijven. Voor een oppervlakkige wond is meestal vooral geduld nodig, Na ongeveer 2 weken is de wond genezen. De kans op een litteken is klein. Gaat het om diepe verbranding dan duurt herstel mogelijk langer en bestaat er kans op littekenvorming.
3e graads brandwonden
Dit is de meest gevaarlijke variant en kan in het ergste geval fataal aflopen. Als je kind om wat voor reden dan ook een derde graads brandwond oploopt is het zaak om direct 112 te bellen. Ondertussen moet je NIET aan de wonden komen en zorgen dat je kind niet in shock raakt! Trek ook zeker NIET aan de kleding, hierdoor kun je de huid die eronder zit lostrekken.
Je herkent 3e graads brandwonden aan:
- Huid is wit, geel, bruin of zelfs zwart
- Diepe wond, soms met (open) blaren
- Huid voelt stug en droog aan
- Vaak geen pijn, huid eromheen kan wel pijnlijk aanvoelen
Omdat bij derde graads brandwonden is van verbranding tot in de vetlaag van de huid is genezing zonder medische ingrijpen bijna niet mogelijk. Je kind moet een transplantatie ondergaan en/of naar het brandwondencentrum.
Wanneer naar de dokter met brandwond bij kinderen?
Juist omdat de huid van een kind vele malen gevoeliger is, is het noodzakelijk om vanaf 2e graads brandwonden contact op te nemen met de huisarts. Is er sprake van diepe brandwonden? Dan kun je direct 112 bellen. Hoe sneller zij erbij zijn hoe beter.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Rocky het Paardje van Clementoni: schommelen, leren en plezier in één! - 6 november 2024
- Ontdek de jungle met de nieuwste Klorofil serie - 4 november 2024
- Ontdek de Smart Toys & Games winnaars Speelgoed van het Jaar 2024 - 23 oktober 2024
[…] om in huis te hebben, zeker met kinderen. Deze gel bevat geen alcohol! Te gebruiken bij een milde brandwond, zonnebrand, na het ontharen of voor het verzachten na een insecten- of kwallenbeet. Dankzij de […]
[…] Dat is niet zo gek, hier staan immers niet alleen schoonmaakmiddelen, maar ook hete pannen die brandwonden kunnen veroorzaken, bestek, waaronder messen en nog veel meer. Als ouder weet je natuurlijk dat je […]
Altijd zo sneu als zoiets gebeurd. Ik vraag me af waarom de huid nog dunner is bij de kleintjes