gefeliciTAART.nl - Black Friday

Buikgriep, zo nu en dan heerst buikgriep en hoor je van veel ouders dat hun kind thuis ligt met buikpijn. Het is belangrijk om de symptomen van buikgriep bij kinderen te herkennen te weten wat je moet doen.

 

Wat is buikgriep?

Eigenlijk is de naam buikgriep een beetje ongelukkig gekozen. Het heeft namelijk niets met de griep te maken. Helaas kun je wel overlappend last hebben van griep en buikgriep. Buikgriep is eigenlijk een virus, meestal veroorzaakt door het norovirus. Soms wordt het ook veroorzaakt door rotavirus. Omdat het dus niets van doen heeft met griep kan beter de officiële naam gebruikt worden namelijk gastro-enteritis.

 

Buikgriep besmettelijk

Helaas is buikgriep heel besmettelijk. Vooral kinderen lijken daar al snel de dupe van te worden, aangezien het virus niet alleen van mens op mens, maar ook via boeken, speelgoed, knuffels enz. overdraagbaar is. Goede hygiëne kan de kans op besmetting verkleinen, maar er is altijd kans op besmetting. Kinderen steken nu eenmaal graag dingen in hun mond, zeker als ze klein zijn en bijvoorbeeld naar een oppas gaan. Daarnaast wassen kinderen veel minder vaak hun handen, waardoor ze vatbaarder zijn voor het virus dat buikgriep veroorzaakt.

 

Buikgriep incubatietijd

Er is sprake van normale incubatietijd die varieert van 24 tot 72 uur. Daarnaast kan er ook sprake zijn van acute buikgriep, waarbij het lijkt alsof je van het ene op het andere moment last hebt. De incubatietijd is vooral afhankelijk van welk virus de buikgriep veroorzaakt. In de meeste gevallen zal je kind of acuut ziek worden of 1 – 10 dagen na besmetting.

GezondheidGezondheid

Buikgriep bij kinderen symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn overgeven en diarree. Helaas kan je kind ook andere symptomen hebben bij gastro-enteritis, waaronder:

  • Buikkrampen (deze kunnen behoorlijk heftig zijn)
  • Misselijkheid
  • Verhoging
  • Hoofdpijn
  • Geen trek

Twee veel minder voorkomende symptomen zijn koude rillingen hebben en spierpijn.

Buikgriep bij kinderen wat te doen

Het grootste gevaar bij buikgriep is uitdroging. Vooral bij kinderen moet hier goed op gelet worden. Door veelvuldig overgeven en diarree verliest je kind ontzettend veel vocht. Is je kind misselijk dan kan het lastig zijn om te drinken. Toch is vooral drinken belangrijk. Je kind kan wel een dagje of twee zonder eten, zolang er maar voldoende vocht toegediend wordt. Uitdroging bij kinderen herken je onder andere door:

  • Huilen zonder tranen
  • Weinig tot geen plasluiers of niet hoeven te plassen
  • Urine is zeer donker van kleur
  • Slijmvliezen en mond zijn droog
  • Diep liggende fontanel

 

Het kan zijn dat je kind door alle pijn en misselijkheid niet wil of kan drinken. Merk je dat je kind echt aan het uitdrogen is, dan kun je je kind ORS geven. Dit is een speciale oplossing die ervoor zorgt dat je kind vocht vast kan houden. Verder kun je je kind kleine slokjes drinken geven, waarbij je kiest voor rustgevende thee (venkel of kamille), soepje (bij voorkeur zelf getrokken kipbouillon) of geef je kind desnoods een waterijsje.

Medicijnen zoals antibiotica helpen in dit geval niet. Wel kun je je kind paracetamol geven als de pijn te hevig is. Toen mijn dochter zware buikgriep had heb ik haar ook een beetje Norit gegeven. Dit zorgde ervoor dat de pijn afnam en ze minder last had van diarree. Het is een natuurlijk middel, maar moet toch met enige voorzichtigheid gebruikt worden. Gebruik slechts kleine hoeveelheden, afgestemd op de leeftijd van je kind. Een kruik kan verlichting geven en de buikkrampen verminderen.

 

Buikgriep eten

Zoals hierboven al opgemerkt is het niet zo erg als je kind een dagje niets eet. Met de pijn, misselijkheid en overgeven zal je kind waarschijnlijk ook weinig tot geen trek hebben. Mocht je kind toch iets willen of kunnen eten, kies dan voor iets dat niet zo zwaar op de maag ligt. Begin bijvoorbeeld met een soepje.

In Amerika houden ze voor kinderen die spugen en diarree hebben ook het zogenaamde BRAT dieet aan. Dit staat voor: Bananen, Rijst, Appelmoes en Toast. Niet echt heel voedingsrijk, maar zeker een aanrader als je kind aan het herstellen is.

 

Buikgriep duur

Normaal heeft je kind 4 tot 7 dagen last van buikgriep, alhoewel dit korter en zelfs langer kan zijn. Dat ligt een beetje aan de algemene gezondheid van je kind. Heeft je kind een aandoening? Dan kan herstel langer duren. Omdat dit best lang kan zijn voor je kind (en jou) moet je voor voldoende afleiding zorgen. Neem de tijd voor je kind en lees hem of haar een extra boekje voor. Een leuk filmpje opzetten of afleiding in de vorm van een spelletje kan ook helpen.

 

Buikgriep of voedselvergiftiging dit zijn de verschillen

Soms is het niet duidelijk of je kind last heeft van buikgriep of voedselvergiftiging. Bij beide lijken de symptomen namelijk heel erg op elkaar. Het grootste verschil is natuurlijk dat buikgriep in de meeste gevallen door een virus wordt veroorzaakt, terwijl voedselvergiftiging veroorzaakt wordt door bedorven eten. Hoe gek het ook klinkt: een buikgriep wordt meestal als erger ervaren, vooral door de buikkrampen. Bovendien houdt buikgriep doorgaans langer aan dan voedselvergiftiging.

Let wel: voedselvergiftiging kan in sommige gevallen zeer ernstig zijn. Vooral met kinderen is het verstandig om de arts te raadplegen als je vermoedt dat er sprake is van voedselvergiftiging. Zie je naast braken, diarree en buikpijn ook bloed en slijm in de ontlasting of is er sprake van koorts, aarzel dan niet en raadpleeg je dokter. Liever 1x te veel gebeld dan achteraf met spoed naar het ziekenhuis te moeten.

 

Kun je buikgriep voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je buikgriep niet, vooral niet bij kinderen. Het is zeer besmettelijk en als buikgriep heerst is de kans groot dat ook jouw kind er last van krijgt. Je kunt de kans op besmetting wel proberen te verkleinen door vaak handen te wassen. Is iemand in je omgeving besmet? Blijf dan even een paar dagen uit de buurt. Heeft je kind buikgriep? Voorkom dan dat je zelf besmet raakt door de wc elke keer schoon te maken, je kind handen te laten wassen en goed schoon te maken. Het is geen garantie dat je niet besmet raakt, maar je hebt er dan in elk geval alles aan gedaan om besmetting te voorkomen.

 

Wat is jouw gouden tip als je kind buikgriep heeft? Wat doe jij om te voorkomen dat je kind uitdroogt?

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel 10 Fabels die onze ouders ons geleerd hebben
Volgend artikelHet leukste speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in