gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is ijzig koud, maar dat weerhoudt de meeste kinderen niet om buiten te spelen. Niet zo gek natuurlijk, want het gebeurd niet vaak dat we kunnen genieten van sneeuw. Buiten spelen in de kou? Let dan vooral hierop.

 

Winter in Nederland

De meeste winters in Nederland zijn niet al te koud, alhoewel het kwik in februari behoorlijk kan zakken. Sneeuw is een fenomeen dat maar eens in de zoveel tijd voorkomt. In 2021 boffen we maar, want sinds een paar dagen ligt er een flink pak sneeuw. Helaas is de temperatuur ijzig en ligt de gevoelstemperatuur zelfs onder -10. Reden genoeg om je kind goed aan te kleden voordat het de deur uitgaat.

 

Buiten spelen in de kou? Let dan vooral hierop

Natuurlijk heeft de sneeuw aantrekkingskracht op alle kinderen. Je kunt in de sneeuw namelijk hartstikke leuk spelen en ravotten. Naar buiten gaan met deze temperaturen is echter niet helemaal zonder gevaar. Kinderen hebben niet altijd door hoe koud het werkelijk is, waardoor ze last kunnen krijgen van bevriezing in het gezicht en onderkoeling. Met onderstaande tips kan je kind op een veilige manier buiten spelen en na binnenkomst weer goed opwarmen.

Leestip: De leukste activiteiten en spelletjes in de sneeuw

 

Buiten spelen in de kou Let dan vooral hierop kinderhuid

Lagen kleding als optimale bescherming

Het probleem met het dragen van meerdere lagen kleding is dat kinderen het al snel te warm kunnen krijgen. Aan de andere kant betekent te weinig kleding dat het kind vatbaar is voor onderkoeling. Als gouden regel kun je het volgende hanteren: kinderen moeten één laag kleding meer dragen dan jij als volwassene. Dat komt omdat kinderen warmte niet zo makkelijk vast kunnen houden, omdat zij nog niet zo veel vet en isolatie hebben als een volwassene.

Zorg ervoor dat de buitenste laag, zeker tijdens het spelen in de sneeuw, waterdicht is. Dat geldt niet alleen voor de jas, maar ook de schoenen, broek en handschoenen. Vooral waterdichte handschoenen en schoenen zijn een must om bevriezing van ledematen te voorkomen. Heb je geen goede snowboots? Laat je kind dan regenlaarzen met een paar wollen sokken dragen.

 

 

Bescherm de huid van je kind binnen en buiten

Een kinderhuid heeft door de kou veel te verduren. Met onderstaande tips kun je de tere huid van je kind optimaal beschermen tijdens de winter, zowel binnen als buiten.

 

Bad in plaats van douche

De meeste kinderen geven sowieso de voorkeur aan een bad. In de winter is dit extra belangrijk. Niet zozeer om op te warmen, maar vooral om de droge huid extra de hydrateren. Laat je kind zeker om de 2 dagen een bad nemen. Niet al te heet en ongeveer 10 minuten in bad is meer dan voldoende. Heeft je kind (extreem) last van droge huid? Voeg dan wat haver poeder toe aan het water.

 

Hydrateren na het bad

Als je kind uit bad komt is het belangrijk om de huid te hydrateren. Dat doe je door een moisturizer crème aan te brengen op de huid. Er zijn verschillende merken te koop. Kies voor een zo natuurlijk mogelijke variant om de huid optimaal te hydrateren.

 

Bescherm de huid buiten

Als je kind naar buiten gaat is het belangrijk om de huid te beschermen. Dit doe je door het aanbrengen van crème op basis van olie. Let op: gebruik GEEN crème op waterbasis (herkenbaar aan het ingrediënt Aqua). Er zijn al kinderen waarvan het gezicht bevroren is. Met deze temperaturen wil je niets op je gezicht smeren dat gemaakt is op waterbasis, want dat bevriest. Dat geldt dus ook voor crèmes.

 

Handen droog houden

Als je kind geen goede handschoenen heeft is de kans groot dat de handen kapot gaan van de combinatie kou en vocht. Je kunt dit voorkomen door geregeld de handschoenen te wisselen. Daarnaast is het fijn om de handen in te smeren met crème op oliebasis. Dat hoeft niet per se echte crème te zijn. Je kunt hiervoor ook gewoon babyolie of zelfs kokosolie gebruiken.

 

Huid beschermen tegen droge lucht in huis

Door de temperaturen buitenshuis is het in huis heel droog. Ook dit kan voor problemen zorgen. Vooral gevoelige kinderen krijgen juist in deze tijd nog meer last van hun huid. Dit kun je voorkomen door binnenshuis gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

 

 

Vergeet niet te drinken

Als kinderen buiten zijn hebben ze de grootste lol. Door veel te bewegen zullen ze ondanks de kou ook gaan zweten (laagjes kleding!). Het is daarom heel belangrijk om voldoende te drinken. Grote kans dat je kind hier niet op let. Zorg dat je kind tenminste om de 2 uurtjes iets drinkt. Bij voorkeur iets warms om intern ook op te warmen.

 

Water

De beste optie is water. Vind je kind dit niet lekker? Maak het dan wat spannender en geef je kind warm water met daaraan toegevoegd wat pepermunt, citroen, een appel of bijvoorbeeld sinaasappels. Gaat je kind alleen buiten spelen met vriendjes? Doe het warme drinken dan in een isoleerfles.

 

Kruidenthee

Een andere optie is om je kind thee te geven. Geef bij voorkeur kruidenthee. Als je kind het lekker vindt en geen last heeft van onderliggende aandoeningen kun je gemberthee geven. Deze is niet alleen lekker, maar ook nog eens een boost voor het immuunsysteem.

 

Warme chocomelk

Een absolute favoriet onder kinderen is en blijft natuurlijk chocomelk. Deze kun je naar eigen smaak nog pimpen of aanpassen. Kies voor pure chocolade of bijvoorbeeld witte chocomelk. Doe er een toefje slagroom op of maak er een freak shake van.

 

Soep in plaats van drinken

Vocht hoef je niet alleen met drinken binnen te krijgen. Je kunt in plaats van sap, thee en chocomelk ook kiezen voor gewone heldere bouillon. Vind je kind dat maar niets? Kies dan voor een alternatief zoals Cup a Soup (niet altijd hoef je alles zelf te maken πŸ˜‰)

 

Buiten spelen in de kou Let dan vooral hierop sneeuwbal maken

 

Voorkom onderkoeling

Als kinderen bezig zijn in de kou en sneeuw is de kans groot dat ze alles om zich heen vergeten. Zelfs de kou wordt compleet vergeten. Helaas merkt het lichaam dit wel, waardoor je kind onderkoeld kan raken. Merk je dat je kind roze wangetjes krijgt? Of een loopneus? Begint je kind te klagen over koude vingers of tenen? Dan is het tijd om de warmte binnen 10 minuten op te zoeken.

Heeft je kind last van lichte onderkoeling (loopneus, roze wangen, ijskoude vingers en tenen)? Laat je kind zich binnen omkleden in warme en droge kleding. Zet intussen warm drinken klaar, zodat je kind van binnenuit op kan warmen.

Merk je dat je kind onophoudelijk rilt? Worden de lippen blauw? Is je kind ineens door de war en slaat het wartaal of onverstaanbare dingen uit? Ga dan direct naar binnen.

Bij een hevige onderkoeling is je kind niet meer goed aanspreekbaar, door de war en in het ergste geval raakt het bewusteloos. In dat geval bel je direct 112! Tot de ambulance er is moet je je kind naar binnen nemen. Wikkel het in verschillende lagen warme kleding of dekens. Zorg vooral dat de borstkas, nek, hoofd en lies goed opgewarmd worden. Niet behandelen met directe hitte zoals een bad of dat soort dingen.

 

 

Voorkom bevriezing

Helaas is het al gebeurd dat er kinderen last heben gehad van bevriezing. Niet zo gek, want deze temperaturen zijn wij niet gewend. Vooral de vingers, tenen, oren en neus kunnen bevriezen. Om te vooromen dat je kind last krijgt van bevriezing moet je hem of haar regelmatig binnen roepen om even op te warmen.

Milde symptomen van bevriezing zijn gevoelloosheid of witte plekken op de huid van de oren, neus, wangen, vingers en tenen. Als je dit opmerkt bij je kind is het tijd om naar binnen te gaan. Laat je kind andere kleding aandoen. Week de aangedane delen in warm, niet te heet water. Wacht tot de normale roze huidskleur terug is. Je kunt voor de oren, neus en lippen gebruik maken van een washandje. Niet over de aangedane plekken wrijven! Na een paar minuten rustig droogdeppen en bedekken met een warme deken of handdoek (even op de verwarming leggen). Geef je kind iets warms om te drinken.

Heeft je kind last van een middelmatige bevriezing dan herken je dit aan een brandend gevoel, gevoelloosheid en harde, glanzende witte of gele huid. Daarbij is het noodzakelijk om snel in te grijpen. Aangedane huid opwarmen in warm, niet heet!, water of washandje. Je kunt ook de handen onder de oksels stoppen om snel op te warmen. Eventueel afdekken met een steriel gaasje. Overleg ook even met de arts. Gebruik nooit directe hitte, wrijf niet over de aangedane plek of de blaren.

Mocht de huid blauw tot paars uitslaan of vlekkerig worden, dan is de huid zwaar bevroren en moet je onmiddellijk naar de SEH gaan.

 

 

Veilig buiten spelen ondanks kou en sneeuw

Natuurlijk kun je je kind binnen houden, maar daar is niemand bij gebaat. Liever geef je je kind een bepaalde tijd dat het buiten mag zijn. Zorg dat de huid optimaal beschermd is en je kind de mogelijkheid heeft om tussendoor even op te warmen. Dat kan door naar binnen te gaan en of het drinken van iets warms.

Bescherm de huid met olie en wees alert op tekenen van bevriezing. Milde bevriezing kun je zelf aanpakken, waarbij je voorzichtig te werk gaat om de huid niet te beschadigen.

 

Gun je kind een leuke tijd in de sneeuw, want voor je het weet is het weer voorbij!

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste activiteiten en spelletjes in de sneeuw
Volgend artikelZwanger? Met deze kledingtips heb je de perfecte zwangerschapsgarderobe

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in