gefeliciTAART.nl - Black Friday

Zie je dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit? Heeft je kind last van spijsverteringsproblemen of huiduitslag? Dan zou je kind zomaar coeliakie kunnen hebben. Twijfel je? Ontdek nu alles over coeliakie bij kinderen: wat is coeliakie, symptomen, behandeling en tips voor een glutenvrij dieet.

 

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een ongezonde reactie op gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en in sommige gevallen haver. Het immuunsysteem van kinderen met coeliakie reageert op gluten door het slijmvlies van de dunne darm aan te vallen, wat leidt tot beschadiging van de darmvlokken. Dit kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 

Symptomen coeliakie bij kinderen

De symptomen van coeliakie kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind en de ernst van de aandoening. Sommige kinderen kunnen milde symptomen hebben, terwijl anderen ernstige klachten ervaren. Enkele veelvoorkomende symptomen van coeliakie bij kinderen zijn:

  1. Spijsverteringsproblemen: buikpijn, diarree, constipatie, braken en een opgeblazen gevoel.
  2. Gewichtsverlies of groeivertraging: kinderen met onbehandelde coeliakie kunnen moeite hebben om voldoende voedingsstoffen op te nemen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en vertraagde groei.
  3. Vermoeidheid en prikkelbaarheid: coeliakie kan vermoeidheid en prikkelbaarheid veroorzaken bij kinderen, waardoor ze zich lusteloos en zwak voelen.
  4. Huiduitslag: sommige kinderen met coeliakie kunnen last hebben van een jeukende huiduitslag, genaamd dermatitis herpetiformis.
  5. IJzertekort: coeliakie kan de opname van ijzer belemmeren, wat kan leiden tot bloedarmoede.
  6. Botproblemen: een langdurig tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot botverlies en osteoporose.

Herkennen van de symptomen en diagnose stellen

Als ouder is het belangrijk dat je alert bent op bovengenoemde symptomen. Als je het vermoeden hebt dat jouw kind mogelijk aan coeliakie lijdt, neem dan contact op met een (kinder)arts voor een grondige evaluatie en diagnose.

Diagnose van coeliakie

Ga nooit zomaar zelf aan de slag met een dieet of iets anders. Meten is weten en dat geldt zeker voor coeliakie, omdat de symptomen ook bij andere ziektebeelden kunnen horen. De diagnose kan alleen een arts geven.

 

1. Medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek

De kinderarts zal eerst kijken naar de medische geschiedenis van je kind en daarna een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van coeliakie.

 

2. Bloedonderzoek

Hierna wordt een bloedtest uitgevoerd om antilichamen te detecteren die kunnen wijzen op een immuunreactie op gluten.

 

3. Dunnedarmbiopsie

Als de bloedtest positief is, kan de kinderarts een dunnedarmbiopsie aanbevelen. Tijdens dit onderzoek worden kleine weefselmonsters uit de dunne darm genomen en onder een microscoop onderzocht om de mate van darmbeschadiging vast te stellen.

 

Behandeling en dieet coeliakie

Als de diagnose wordt bevestigd, is de enige effectieve behandeling een strikt glutenvrij dieet. Het vermijden van glutenbevattende voedingsmiddelen is belangrijk om verdere schade aan de darmen te voorkomen en de symptomen te verlichten. Onderschat dit niet, gluten komen helaas in veel voedingsmiddelen voor.

 

Tips voor een glutenvrij dieet

Het zal even wennen zijn, maar een glutenvrij dieet is een must voor een goede gezondheid van je kind.

 

1. Leer etiketten lezen

Wees alert op verborgen gluten in voedingsmiddelen en lees altijd de ingrediëntenlijst zorgvuldig. Dat kan in het begin heel erg wennen zijn, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan lees je etiketten veel sneller en makkelijker. En doe dit vooral bij alle producten.

 

2. Vervangende voedingsmiddelen

Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije alternatieven voor tarwe, rogge, gerst en haver. Denk daarbij aan zaken zoals rijst, maïs, boekweit, quinoa en glutenvrije haver (zorg ervoor dat de haver gecertificeerd glutenvrij is).

 

3. Voedingsadvies

Werk samen met een diëtiste om ervoor te zorgen dat jouw kind een uitgebalanceerd dieet volgt dat alle essentiële voedingsstoffen bevat.

 

4. Voorlichting op school

Informeer de school en leerkrachten over de voedselbeperkingen van je kind en zorg ervoor dat ze weten waarmee ze rekening mee moeten houden (bijvoorbeeld bij een traktatie).

 

5. Ondersteuningsgroepen

Sluit je aan bij lokale of online ondersteuningsgroepen voor ouders van kinderen met coeliakie. Tips van andere ouders en ervaringen kunnen je als ouder helpen om een weg te vinden in het leven van een kind met coeliakie.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelVoordelige baby- en mamaproducten koop je bij DM in Duitsland
Volgend artikelVan ledikant naar peuterbed: welke leeftijd, waarom en tips om dit soepel te laten verlopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in