Zie je dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit? Heeft je kind last van spijsverteringsproblemen of huiduitslag? Dan zou je kind zomaar coeliakie kunnen hebben. Twijfel je? Ontdek nu alles over coeliakie bij kinderen: wat is coeliakie, symptomen, behandeling en tips voor een glutenvrij dieet.
Table of Contents
Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een ongezonde reactie op gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en in sommige gevallen haver. Het immuunsysteem van kinderen met coeliakie reageert op gluten door het slijmvlies van de dunne darm aan te vallen, wat leidt tot beschadiging van de darmvlokken. Dit kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Symptomen coeliakie bij kinderen
De symptomen van coeliakie kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind en de ernst van de aandoening. Sommige kinderen kunnen milde symptomen hebben, terwijl anderen ernstige klachten ervaren. Enkele veelvoorkomende symptomen van coeliakie bij kinderen zijn:
- Spijsverteringsproblemen: buikpijn, diarree, constipatie, braken en een opgeblazen gevoel.
- Gewichtsverlies of groeivertraging: kinderen met onbehandelde coeliakie kunnen moeite hebben om voldoende voedingsstoffen op te nemen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en vertraagde groei.
- Vermoeidheid en prikkelbaarheid: coeliakie kan vermoeidheid en prikkelbaarheid veroorzaken bij kinderen, waardoor ze zich lusteloos en zwak voelen.
- Huiduitslag: sommige kinderen met coeliakie kunnen last hebben van een jeukende huiduitslag, genaamd dermatitis herpetiformis.
- IJzertekort: coeliakie kan de opname van ijzer belemmeren, wat kan leiden tot bloedarmoede.
- Botproblemen: een langdurig tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot botverlies en osteoporose.
Herkennen van de symptomen en diagnose stellen
Als ouder is het belangrijk dat je alert bent op bovengenoemde symptomen. Als je het vermoeden hebt dat jouw kind mogelijk aan coeliakie lijdt, neem dan contact op met een (kinder)arts voor een grondige evaluatie en diagnose.
Diagnose van coeliakie
Ga nooit zomaar zelf aan de slag met een dieet of iets anders. Meten is weten en dat geldt zeker voor coeliakie, omdat de symptomen ook bij andere ziektebeelden kunnen horen. De diagnose kan alleen een arts geven.
1. Medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek
De kinderarts zal eerst kijken naar de medische geschiedenis van je kind en daarna een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van coeliakie.
2. Bloedonderzoek
Hierna wordt een bloedtest uitgevoerd om antilichamen te detecteren die kunnen wijzen op een immuunreactie op gluten.
3. Dunnedarmbiopsie
Als de bloedtest positief is, kan de kinderarts een dunnedarmbiopsie aanbevelen. Tijdens dit onderzoek worden kleine weefselmonsters uit de dunne darm genomen en onder een microscoop onderzocht om de mate van darmbeschadiging vast te stellen.
Behandeling en dieet coeliakie
Als de diagnose wordt bevestigd, is de enige effectieve behandeling een strikt glutenvrij dieet. Het vermijden van glutenbevattende voedingsmiddelen is belangrijk om verdere schade aan de darmen te voorkomen en de symptomen te verlichten. Onderschat dit niet, gluten komen helaas in veel voedingsmiddelen voor.
Tips voor een glutenvrij dieet
Het zal even wennen zijn, maar een glutenvrij dieet is een must voor een goede gezondheid van je kind.
1. Leer etiketten lezen
Wees alert op verborgen gluten in voedingsmiddelen en lees altijd de ingrediëntenlijst zorgvuldig. Dat kan in het begin heel erg wennen zijn, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan lees je etiketten veel sneller en makkelijker. En doe dit vooral bij alle producten.
2. Vervangende voedingsmiddelen
Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije alternatieven voor tarwe, rogge, gerst en haver. Denk daarbij aan zaken zoals rijst, maïs, boekweit, quinoa en glutenvrije haver (zorg ervoor dat de haver gecertificeerd glutenvrij is).
3. Voedingsadvies
Werk samen met een diëtiste om ervoor te zorgen dat jouw kind een uitgebalanceerd dieet volgt dat alle essentiële voedingsstoffen bevat.
4. Voorlichting op school
Informeer de school en leerkrachten over de voedselbeperkingen van je kind en zorg ervoor dat ze weten waarmee ze rekening mee moeten houden (bijvoorbeeld bij een traktatie).
5. Ondersteuningsgroepen
Sluit je aan bij lokale of online ondersteuningsgroepen voor ouders van kinderen met coeliakie. Tips van andere ouders en ervaringen kunnen je als ouder helpen om een weg te vinden in het leven van een kind met coeliakie.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Pandabeer in Afrika + winactie - 7 oktober 2024
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024