Heeft je baby last van winderigheid? Grote kans dat je baby heftig en luid huilt vanwege darmkrampjes. Darmkrampjes bij baby herkennen en behandelen met huismiddeltjes.
Table of Contents
Wat zijn darmkrampjes?
Voordat we verder gaan, eerst een korte uitleg wat darmpkrampjes nu eigenlijk zijn. Darmkrampjes zijn ook wel bekend als buikkrampjes. Het is eigenlijk niet de buik die problemen geeft maar de spieren van de darmwand die (pijnlijk) samentrekken. Dit zorgt voor veel pijn wat zich uit in (ontroostbaar) huilen van je baby. De baby is ontroostbaar en bovendien door de pijn onrustig.
Symptomen van darmkrampjes bij baby
Lucht in de darmen kan al snel vervelend zijn en vooral pijnlijk. Voor een baby is dit extra moeilijk, omdat het niet aan kan geven waar de pijn zit. Daarom moet je op onderstaande symptomen letten:
- Een opgezette en harde buik
- Regelmatig spijverteringsproblemen: diarree, verstopping of winderigheid
- Baby schopt en trekt benen op vooral na de maaltijd
- Kind heeft ineens geen trek meer
- Overgeven na het eten
Oorzaken darmpkrampjes bij baby’s
De darmpkrampjes kunnen veroorzaakt worden doordat de baby te veel lucht inslikt tijdens het drinken of door de veranderingen die plaatsvinden in de darmen. Hoe lastig en pijnlijk het ook is voor je baby, de krampjes horen er wel bij. Het is zelfs een goed teken dat de darmontwikkeling van je kind goed werkt.
Darmkrampjes bij baby herkennen en behandelen
Met bovenstaande symptomen checker kun je nu herkennen als je baby last heeft van winderigheid en krampjes. Voor jou als ouder is het hartbrekend om je kleine zo ontroostbaar te zien huilen. Gelukkig kun je je kind met deze huismiddeltjes tegen darmkrampjes bij baby wel helpen:
- Zorg voor warmte. Zet je kind in een warm bad of leg een warm (NIET heet!) kersenpit kussentje op de buik. Door de warmte gaan de darmwandspieren namelijk ontspannen
- Buikmassage, makkelijk en simpel: leg je baby op je schoot en laat het met de benen ‘fietsen’ en zorg dat de extra lucht met windjes het lichaam verlaat (zie onderstaande video)
- Leg je baby op je arm, waarbij de buik op je buik rust (alsof je vliegtuigje gaat spelen met je kind)
- Je kunt de baby vanaf 4 maanden ook speciale thee geven (bijvoorbeeld kamille thee)
- Laat je kind geen strakke kleding dragen, maar zorg voor luchtige, los zitten kledingstukken
Darmkrampjes tot welke leeftijd?
De meeste baby’s hebben vanaf 2 weken na de geboorte tot een maand of 4 last van darmkrampjes. Met de leeftijd van 4 maanden zijn de darmen voldoende ontwikkelt en heeft je kind nog maar weinig last van krampjes.
Darmkrampjes en borstvoeding
Als je jouw baby borstvoeding geeft, dan kan de oorzaak van winderigheid te vinden zijn in jouw voeding. Immers, alles wat jij binnenkrijgt, krijgt je baby via borstvoeding ook binnen. Nu is de voeding voor jou geen probleem, maar het spijsverteringskanaal van je kind kan dit nog niet aan. Voedingsproducten waarop je baby kan reageren als je borstvoeding geeft zijn onder andere: pittig eten (pepers), knoflook, koolsoorten, koffie, koolzuurhoudende dranken, chocolade, koffie en alcohol.
Zie je een verband tussen jouw voeding en de winderigheid van je kind? Test dit dan eens door bepaalde voedingsproducten uit je eten weg te laten. Heeft je baby minder last van krampjes? Dan weet je wat de oorzaak is en kun je dit voorkomen door anders te eten.
Leestip: Dit moet je eten als je borstvoeding geeft
Krampjes bij flesvoeding
Soms is het zoeken naar de juiste flesvoeding voor de kleine. Ook van flesvoeding kan je kind krampjes krijgen. Zorg er bij het overstappen wel voor dat je niet te vaak van merk verandert. Elke keer moeten de darmen dan namelijk opnieuw wennen, wat voor problemen kan zorgen. Stap je over? Geef het dan een paar dagen de tijd om te zien of het verandering brengt.
Bij flesvoeding is het bovendien erg belangrijk dat je kind de tijd neemt voor de voeding. Een voeding duurt 15 – 20 minuten. Probeer dit ook bij flesvoeding aan te houden. Op die manier voorkom je dat de baby te veel lucht binnen krijgt, wat weer winderigheid kan veroorzaken.
Leestip: Babyfles glas of plastic, wat is beter?
Ziektes als onderliggende oorzaak van darmkrampjes
Er zijn echter ook andere oorzaken die winderigheid en krampjes kunnen veroorzaken. Alhoewel dit eerder uitzondering is dan regel, moet je er wel rekening mee houden. Mocht je kind dus niet reageren op eerder genoemde behandelingen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan eventueel kijken naar”:
- Lactose intolerantie
- Coeliakie
- Slecht functioneren van de alvleesklier
- Brandend maagzuur
Wanneer naar de doker bij darmkkrampjes?
In principe hoef je dus niet naar de dokter te gaan, hoe erg de krampjes ook kunnen zijn. Heeft je kind echter onderstaande symptomen, dan is wel nodig om een afspraak bij de huisarts in te plannen.
- Je baby huilt na elke maaltijd langdurig
- De baby heeft langdurig diarree
- Of je kind heeft juist langdurig last van verstopping of hele droge en harde ontlasting
- Als je baby niet meer wil eten en daardoor niet aankomt of zelfs afvalt
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024
- Op avontuur met Sophie de Giraf: hiermee houd je je baby urenlang bezig - 30 augustus 2024