Eerst de zwangerschap, dan de geboorte – en nu het zware einde? Je doet alles om ervoor te zorgen dat het goed gaat met je baby en toch huilt en verstijft het alsof het buikpijn heeft? Dan heeft je kleintje waarschijnlijk last van winderigheid. Vervelend, maar zeker geen ramp.
Maar als ouder kan het gehuil je tot wanhoop drijven. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft: je baby hoeft niet zo te lijden. Ontdek nu alles wat je moet weten over winderigheid en buikpijn bij baby: symptomen, oorzaken en tips wat te doen.
Table of Contents
Symptomen van darmkrampjes
De symptomen van buikpijn zijn niet te missen en vooral te horen: de baby huilt en huilt, het laat zich niet kalmeren – zelfs niet na het voeden. Misschien is je baby zelfs net verschoond. Je probeert op allerlei manieren je kind te kalmeren.
Je kind balt echter zijn handjes, trekt de beentjes omhoog en schreeuwt uit volle borst, gewoon omdat het buikpijn heeft. Een mogelijke reden hiervoor is dat de baby last heeft van de zogenaamde drie maanden koliek, die – zoals de naam al zegt – vooral in de eerste drie maanden na de geboorte voorkomt. De oorzaak hiervan is pijnlijke winderigheid.
Andere symptomen waaraan je darmkrampjes herkent zijn: gezichtsuitdrukkingen laten duidelijk zien dat je baby pijn heeft, soms zijn scheten hoorbaar en je kind kan een opgeblazen buik hebben.
Oorzaak winderigheid en darmkrampjes baby
Dat je baby last heeft van buikpijn kan een aantal oorzaken hebben. Om te beginnen moet een kleintje eerst nog leren om windjes te laten. Klinkt heel simpel, maar voor de darmen en beleving van je kind is dat nog best moeilijk. Niet voor niets heeft je baby vooral de eerste drie maanden last hiervan. Daarna wordt het een stuk beter.
Andere oorzaken van darmkrampjes zijn:
- Te veel lucht inslikken tijdens het voeden
- Geen boertje gelaten na het voeden
- Voeding van de moeder (bij borstvoeding)
- Te veel voeding
- Andere voeding (overstap van borst naar fles of ander merk flesvoeding)
- Allergie voor koemelkeiwit (in sommige gevallen)
Wanneer moet je naar de dokter?
In principe hoef je je niet druk te maken als je kind zo nu en dan last heeft van winderigheid en darmkrampjes. Maar als de klachten aanhouden, waardoor je kind nauwelijks rust heeft of niet in slaap kan vallen of als er obstipatie, diarree, braken of koorts optreden, dan moet je als ouder de kinderarts raadplegen om een ernstige ziekte uit te sluiten. Dit geldt vooral voor pasgeborenen (de eerste drie maanden), omdat de gezondheid voor jou als ouder vaak nog onbekend terrein is.
Tips tegen darmkrampjes en winderigheid
Met onderstaande tips kun je direct aan de slag om buikpijn, winderigheid en darmkrampjes bij je kleine zo veel als mogelijk te beperken. Bij de tips wordt ook onderscheid gemaakt tussen borst- en flesvoeding, omdat beide soms een net wat andere aanpak nodig hebben.
Tips tegen darmkrampjes voor baby’s die borstvoeding krijgen
Leg je kind goed (buik tegen buik) en rustig aan (ook onrust leidt ertoe dat de baby meer lucht inslikt, omdat hij/zij zich omdraait om te kijken of afgeleid wordt). Zorg ervoor dat je baby de hele tepel in de mond neemt.
Vermijd voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken en scherpe kruiden. Sommige kinderen reageren ook op “normale” voedingsmiddelen (bijvoorbeeld vruchtensappen, volkorenproducten) met buikpijn. Probeer of het beter gaat met je kind als je tijdelijk afziet van dit voedsel.
Leestip: Borstvoeding: dit moet je eten en drinken
Maak je echter niet te veel zorgen over buikpijn: niet alles hoeft te wijten te zijn aan jouw voeding.
.
Tips tegen darmkrampjes flesvoeding
Schud de flesjes niet! Roer het melkpoeder liever van tevoren in een kom met water – zo vormen zich geen luchtbellen. Vind je het te omslachtig om het overgieten met een trechter? Roer dan het melkpoeder met een lange lepel in de fles. Gebruik ook liever gekookt of fles water dan water rechtstreeks uit de kraan.
Let daarnaast op de juiste grootte van het speengaatje: er mag ongeveer één druppel per seconde uit de speen komen.
Houd je kind tijdens het drinken zo rechtop mogelijk. Zo kan het makkelijker boeren. Als je kind erg haastig drinkt, haal het dan af en toe omhoog tijdens het voeden, zodat het een boertje kan laten. Dit kan buikpijn en darmkrampjes verminderen, maar helaas niet helemaal voorkomen.
Darmkrampjes en winderigheid: anti-koliekfles
Het is zeker de moeite waard om ook eens een speciale anti-koliekfles te proberen. Deze zou ervoor moeten zorgen dat je baby tijdens het drinken niet te veel lucht inslikt, dankzij een zo gelijkmatig mogelijke melkstroom.
Fabrikanten maken gebruik van een speciale anti-koliek speen, ventilatiegaten in de bodem van de fles of een navulbare dunne plastic zak aan de binnenkant van de fles. Deze laatste trekt tijdens het drinken samen, net als de melkklieren van een moederborst.
Tips en huismiddeltjes bij darmkrampjes, winderigheid en buikpijn baby
Onderstaande tips en trucs kun je ook nog toepassen om te kijken of de krampjes en buikpijn afnemen.
- Zorg voor een rustige en ontspannen sfeer. Neem de tijd voor de voedingen. Te veel afleiding en stress leiden altijd tot onregelmatige ademhaling tijdens het drinken en tot meer luchtslikken.
- Leg een voorverwarmd kersenpitkussen op de buik van je kind – bij voorkeur altijd in een handdoek gewikkeld om de tere huid niet te veel warmte te geven.
- Babymassage: masseer het buikje van je kind met zachte, cirkelvormige bewegingen met de klok mee. Dit bevordert de spijsvertering.
- Draag je kind in de vliegtuighouding): Bij de vliegtuighouding leg je het kind op zijn buik op je onderarm, de armen en benen bengelen naar beneden, het hoofdje ligt in de elleboogplooi. Vooral een leuke tip voor de vaders: de vliegtuighouding versterkt namelijk ook de biceps! De kleine buik van je baby heeft zuurstof en beweging nodig voor een goede spijsvertering.
- In de draagzak ligt je kleintje ontspannen en wordt toch bewogen.
- Een handig hulpmiddel voor vermoeide moeders en vaders (en huilende kinderen) in de eerste levensmaanden is de Pezziball (fitnessbal). Als jullie er samen op zitten en bewegen, ontsnapt overtollige lucht gemakkelijker – zoals bij boertjes.
- Slaap! Het klinkt vreemd, maar vaak zijn huilende baby’s gewoon oververmoeid en het huilen zorgt ervoor dat je baby opnieuw lucht inslikt. Maak een korte wandeling met de kinderwagen om rust te brengen voor jullie allemaal. Je kunt ook iemand anders vragen om de honneurs waar te nemen, zodat jij even een half uur kunt slapen of ontspannen.
Een extra tip: inbakeren helpt eveneens: strak ingebakerde baby’s hebben minder vaak buikpijn en last van darmkrampjes.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Pandabeer in Afrika + winactie - 7 oktober 2024
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024
De kleine man heeft hier ook veel last van. Bedankt voor de tips