gefeliciTAART.nl - Black Friday

Dyslexie is een veelvoorkomende leerstoornis die invloed heeft op taalverwerking en leesvaardigheid. Het is belangrijk om dyslexie te herkennen en te omarmen, zodat je je kind kunt helpen om zijn of haar volledige potentieel te bereiken. Ontdek in dit artikel wat dyslexie inhoudt, hoe het kan worden herkend en wat je zelf als ouder kunt gebruiken om je kind optimaal te ondersteunen in alles.

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een specifieke leerstoornis die problemen veroorzaakt bij het verwerven en verwerken van taal, met name lezen en spellen. Het heeft dus absoluut niets te maken met de intelligentie van het kind. Kinderen met dyslexie zijn vaak zeer capabel en sterk op andere vlakken. Dyslexie wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische en neurologische oorzaken. Daarnaast heeft je kind hier meer kans op als het in de familie voorkomt.

 

Dyslexie herkennen

Het is belangrijk om vroege tekenen van dyslexie te herkennen, zodat interventies zo vroeg mogelijk kunnen beginnen. Sommige veelvoorkomende signalen zijn:

 1. Moeite met het onthouden van letters, cijfers en klanken
 2. Problemen met het begrijpen van rijmende woorden
 3. Verwisselen van letters die op elkaar lijken (bijv. b en d)
 4. Langzaam lezen en moeite hebben om woorden hardop voor te lezen
 5. Spellingfouten die niet verbeteren na veel oefenen
 6. Moeite met het onthouden en begrijpen van nieuwe woorden

Vaak zal een leerkracht ook aan de bel trekken als er vermoedens zijn dat je kind dyslectisch is. Hij of zij zal in dat geval contact met je opnemen om de verdere stappen te bespreken.

Als je zelf merkt dat jouw kind een aantal van deze tekenen vertoont, is het raadzaam om professioneel advies te zoeken van een onderwijsdeskundige, een logopedist of een kinderpsycholoog. Zij kunnen een officiële diagnose stellen en in de verdere stappen begeleiden.

Ondersteuning thuis en op school

Als ouder speelt je een cruciale rol bij het ondersteunen van jouw kind met dyslexie. Hier zijn enkele dingen die jij als ouder voor je dyslectische kind kunt doen:

 1. Positieve benadering: Benader dyslexie als een uitdaging die overwonnen kan worden, niet als een belemmering. Benadruk de sterke punten van jouw kind en wees geduldig, vooral als je kind bezig is met lees- en schrijfvaardigheid.
 2. Multizintuiglijk leren: Ondersteun het leren met meerdere zintuigen. Moedig je kind aan om te luisteren naar audioboeken en tekeningen te maken van gelezen teksten. Maak daarnaast ook gebruik van kleuren en beweging om informatie te verwerken.
 3. Leesplezier aanmoedigen: Kies boeken die aansluiten bij de interesses van je kind en moedig regelmatig lezen aan. Laat ze ook zien dat lezen leuk kan zijn door samen te lezen en er een positieve ervaring van te maken.
 4. Structuur en consistentie: Creëer een gestructureerde omgeving thuis en op school. Een vast schema kan je kind helpen zich comfortabeler te voelen en beter te presteren.
 5. Hulp van school en leraren: Werk samen met de school en leerkrachten van jouw kind. Bespreek de behoeften van je kind en zorg ervoor dat er passende ondersteuning en aanpassingen worden geboden in de klas. Zo kan een kind bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van toetsen.
 6. Technologie als hulpmiddel: Maak gebruik van technologische hulpmiddelen, zoals tekst-naar-spraak-software, spraak-naar-tekst-software en apps die het leren ondersteunen.

Emotionele ondersteuning

Het is normaal dat kinderen met dyslexie zich gefrustreerd, verward of zelfs ontmoedigd voelen. Bied emotionele ondersteuning door:

 1. Empathie te tonen en open te communiceren over dyslexie
 2. Successen te vieren, hoe klein ook, en inspanningen te waarderen
 3. Het aanmoedigen van doorzettingsvermogen en het omgaan met uitdagingen
 4. Het zoeken naar rolmodellen en inspirerende verhalen van succesvolle personen met dyslexie

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelStressvrije vakantie met je baby
Volgend artikelBabyzwemmen: alles wat je wil weten over zwemmen met je baby

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in