gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een van de veelvoorkomende virale infecties die kinderen kunnen treffen, is de hand-mond-voetziekte (HMVZ). Hoewel deze aandoening meestal mild is en vanzelf geneest, kan het voor jou als ouder toch zorgelijk zijn. Ontdek nu wat hand-mond-voetziekte is, hoe het zich verspreidt, de symptomen ervan, hoe het kan worden behandeld en welke maatregelen jij als ouder kunt nemen om verspreiding te voorkomen.

Wat is hand-mond-voetziekte?

Hand-mond-voetziekte is een virale infectie die meestal voorkomt bij jonge kinderen, maar ook tieners en volwassenen kunnen het oplopen. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten virussen, meestal het Coxsackievirus A16 of Enterovirus 71. De ziekte is meestal mild en de meeste kinderen herstellen volledig zonder complicaties.

Hoe verspreidt het zich?

Hand-mond-voetziekte is zeer besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon. De belangrijkste manieren van overdracht zijn:

  1. Direct contact met geïnfecteerde personen, vooral door de vloeistoffen uit blaasjes of de keelholte.
  2. Indirect contact met besmette oppervlakken en voorwerpen, zoals speelgoed of deurknoppen.
  3. Druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen van een besmet persoon.

De ziekte is het meest besmettelijk net voor en vooral tijdens de eerste week van de symptomen, maar het virus kan nog enige tijd aanwezig en besmettelijk zijn in de ontlasting, zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen. Dit kan voor overdracht via het toilet zorgen.

Symptomen van hand-mond-voetziekte

De incubatietijd van hand-mond-voetziekte, de tijd tussen blootstelling aan het virus en het begin van symptomen, varieert meestal van 3 tot 7 dagen. De volgende symptomen kunnen zich voordoen:

  1. Koorts: Vaak begint de ziekte met een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur.
  2. Zweren in de mond: Kinderen kunnen pijnlijke zweren in de mond ontwikkelen, die kunnen leiden tot moeite met eten of drinken.
  3. Blaasjes op handen en voeten: Kleine rode blaasjes verschijnen op de handpalmen, voetzolen en soms op de billen of de vagina. Deze blaasjes kunnen zich ontwikkelen tot kleine met vocht gevulde blaasjes.
  4. Huiduitslag: In sommige gevallen is er ook sprake van rode vlekjes of uitslag op de knieën, elleboog en billen ontstaan.

Onthoud dat niet alle symptomen zich bij elk kind zullen voordoen, en sommige kinderen kunnen zelfs asymptomatisch zijn en het virus dragen zonder er zelf ziek van te worden. En precies dat maakt het zo lastig om besmetting te voorkomen.

Behandeling van hand-mond-voetziekte

Er is geen specifieke behandeling voor hand-mond-voetziekte, omdat het een virale infectie is die vanzelf overgaat. De focus ligt vooral op het verlichten van de symptomen en het bevorderen van comfort voor het zieke kind. Enkele nuttige tips zijn:

  1. Rust en veel vocht: Zorg ervoor dat het kind voldoende rust krijgt en voldoende gehydrateerd blijft.
  2. Pijnverlichting: Paracetamol of ibuprofen helpt bij het verlichten van koorts en pijn. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken op basis van het gewicht en de leeftijd van het kind en dit met een arts te bespreken.
  3. Verzachtende mondverzorging: Koele dranken en zacht voedsel verminderen de pijn van blaasjes en ongemak in de mond.
  4. Huidverzorging: Houd de huid van het kind schoon en droog en gebruik eventueel een zachte zalf om jeuk en irritatie te verminderen.

Voorkomen van hand-mond-voetziekte

Hoewel het moeilijk is om volledig te voorkomen dat kinderen de hand-mond-voetziekte krijgen, kun je als ouder en verzorger enkele voorzorgsmaatregelen nemen om de verspreiding ervan te verminderen:

  1. Handhygiëne: Leer kinderen hun handen regelmatig en grondig met water en zeep te wassen, vooral na gebruik van het toilet, na hoesten of niezen, als ze buiten zijn geweest en voor het eten.
  2. Isolatie: In principe hoef je je niet binnen of thuis te houden als het besmet is, tenzij je kind zich echt ziek voelt. Omdat besmetting al ruim van tevoren plaatsvindt is de kans groot dat klasgenootjes al aangestoken zijn, voordat je kind symptomen heeft. De eerste paar dagen is het wel verstandiger om je kind thuis te houden, zeker als het om een jong kind gaat.
  3. Reiniging en desinfectie: Reinig en desinfecteer vaak aangeraakte oppervlakken en voorwerpen om verspreiding van het virus te voorkomen.
  4. Vermijd nauw contact: zorg dat je kind de eerste paar dagen niet te veel contact heeft met andere kinderen. Vooral hele jonge kinderen kunnen er flink last van krijgen.

 

Wanneer medische hulp inroepen?

Hoewel hand-mond-voetziekte meestal mild is en vanzelf overgaat, moet je medische hulp zoeken als:

  • Het kind ernstige pijn heeft of weigert te drinken vanwege de pijn in de mond
  • De koorts aanhoudt of hoog blijft
  • Het kind lusteloos is of tekenen vertoont van uitdroging
  • Er tekenen zijn van complicaties, zoals ademhalingsproblemen

In dergelijke gevallen is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie en passende behandeling.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Leuke  thuis activiteiten als het regent
Volgend artikelTips om de vakantie feestelijk af te sluiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in