Ongeveer een derde van alle kinderen krijgt er vroeg of laat mee te maken: groeipijn. Pijn die een behoorlijke impact kan hebben op zowel het kind als de ouders. Denk jij ook geregeld: help! Mijn kind heeft groeipijn, wat te doen? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over groeipijnen.
Table of Contents
Wat is groeipijn?
Helaas is er in de medische wereld geen verklaring of bewijs voor het begrip groeipijn. Het is in elk geval pijn die kinderen tussen 3 – 13 jaar kunnen ervaren. Meestal is de pijn in de bovenbenen het hevigst. Sommige kinderen hebben ook last van de onderbenen.
Alhoewel de naam anders doet vermoeden heeft het weinig met groeien te maken. De pijn en ongemakken die je kind ervaart worden waarschijnlijk veroorzaakt door het groeihormoon. Dit hormoon is vooral in de nacht actief, wat meteen verklaard waarom je kind vooral in de nacht en na een dag vol activiteiten last ervaart. Er ontstaat spanning op het vlies om de beenspieren en dat is pijnlijk.
Wie heeft last van groeipijnen?
Bij meisjes lijkt het iets vaker voor te komen dan bij jongens. De oorzaak hiervoor is niet bekend. Jongens die hier last van hebben, hebben over het algemeen op iets latere leeftijd pijn. Als één of beide ouders hier ook last van hebben gehad, dan is de kans een stuk groter dat jouw kind hier ook last van krijgt.
Symptomen groeipijn
Voor ouders met een kind dat voor het eerst groeipijn heeft kan het behoorlijk schrikken zijn. Vooral als je kind pas 3 jaar oud is en nog niet zo goed aan kan geven waar het precies pijn doet en waarom. Daarnaast moet je met kinderen altijd alert zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je moet groeipijn niet verwarren met een opgelopen breuk!
Normale groeipijn herken je aan de volgende symptomen:
- Kind heeft vooral pijn in (boven)benen
- De pijn is vooral ’s nachts aanwezig
- Aan de buitenkant is niets te zien
- Je kind is verder niet ziek en heeft GEEN koorts
- Overdag heeft je kind nergens last van en is het kerngezond
Wat te doen tegen groeipijn?
Het is als ouder heel pijnlijk om je kind in pijn te zien. Daarbij kan het zowel jouw nachtrust als die van je kind kosten, omdat de pijn juist in de nacht op komt zetten. Als je kind het echt niet volhoudt (of jij het niet meer aan kunt zien), dan kun je verschillende dingen doen om het te verlichten:
- Laat je kind een warm bad nemen of zet hem of haar onder een warme douche. Warmte is goed voor de spieren en verlicht de pijn
- Geef een kinderparacetamol (maar doe dit alleen in het uitsterste geval en lees vooral goed de bijsluiter; paracatemol is niet zo onschuldig als altijd werd gedacht)
- Geef je kind op de pijnlijke plekken een massage. Je kunt hiervoor ook een beetje arnicazalf of kokosolie gebruiken. Vraag je kind wat prettig voelt (zacht of juist hard masseren)
- Leg een warme kruik op de pijnlijke plek
Hoe lang houdt groeipijn aan?
Hoe lang je kind last heeft van de pijn is niet te voorspellen. Meestal gaat het in vlagen. Je kind heeft er een paar dagen of weken last van en dan is er weer een tijdje rust. Dit kan jaren zijn of maanden. En ineens kan je kind weer pijn hebben. Vaak merk je dat je kind na een periode van groeipijnen ook daadwerkelijk een groeispurt heeft gemaakt. Kun je weer alle kinderkleding verkopen en nieuwe spullen aanschaffen.
Wanneer met groeipijn naar de dokter?
Zoals gezegd is groeipijn wetenschappelijk en medisch niet te bewijzen. Het kan geen kwaad en gaat in principe vanzelf (tijdelijk) over. Heeft je kind last van onderstaande symptomen, dan is het beter om even langs de dokter te gaan, want dit hoort niet bij groeipijn.
- Maandenlange pijn die maar niet overgaat
- Pijn die overdag aanwezig is
- Pijn op een specifieke plek, dus niet over een groter deel van boven- of onderbeen
- Als je kind veel pijn ervaart op andere plekken in het lichaam
- Bij koorts
- Als je kind plotseling hevige pijn heeft bij belasting/bewegen (breuk uitsluiten!)
- Er is sprake van een (onverklaarbare) zwelling
Waarom geen groeipijn in armen?
Incidenteel kan een kind lichte pijn hebben in de armen of zelfs de handen, maar dat komt heel zelden voor. Waarom de pijn dan vooral in de benen voorkomt heeft te maken met het feit dat de benen het meest belast worden. De belasting van spieren en pezen voelt je kind dan in de avond of nacht als krampen en pijn.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024