gefeliciTAART.nl - Black Friday

Hoofdluis natuurlijk behandelen bij kinderen

De scholen beginnen weer en dat betekent helaas ook weer een grotere kans op hoofdluis. Vandaag geef ik tips om hoofdluis natuurlijk te behandelen bij kinderen. Daarnaast ook tips om hoofdluis te voorkomen.

 

Wat is hoofdluis?

Voor de meeste ouders is hoofdluis een grote nachtmerrie. De kleine beestjes worden aangetroffen op behaarde en warme plekken op het hoof, zoals de hoofdhuid, maar ook achter de oren en in het nek worden deze beestjes aangetroffen. Deze parasiet leeft van mensenbloed. De beet die nodig is om bloed op te kunnen zuigen zorgt voor een jeukend gevoel. Het beestje dat maximaal slechts 3 millimeter groot en heeft 6 poten. De hoofdluis kan niet vliegen of springen, maar wel hard rennen. Overlopen van jas naar jas of van muts naar een andere hoofd is daardoor geen probleem.

Een vrouwtje legt gemiddeld 4 – 8 eitjes per dag die na ongeveer 7 dagen uitkomen. De eitjes worden neet genoemd. Na ongeveer 7 – 10 dagen is de hoofdluis volwassen en kan deze zich ook voortplanten. De parasieten leven 30 – 50 dagen.

Het is juist deze combinatie van veel eitjes leggen en snel volwassen worden die ervoor zorgt dat de hoofdluis een ware plaag kan zijn. Tel hierbij het feit dat de luizen makkelijk van de ene naar de andere persoon over kunnen lopen en de ramp is compleet.

 

Hoofdluis natuurlijk behandelen bij kinderen 2

 

Hoofdluis herkennen

Veel scholen hebben de bekende luizenmoeder die kinderen controleert op hoofdluis. Nog beter is om thuis geregeld het haar van je kind(eren) te controleren op hoofdluis. Je herkent luizen aan de volgende symptomen:

  • Kind heeft veel jeuk op hoofdhuid, achter de oren en in de nek
  • Een kietelend gevoel als haar beweegt
  • Luizen zijn te zien als het haar gekamd wordt
  • Kleine rode puntjes op de hoofdhuid, achter de oren of in de nek
  • Moeilijk kunnen slapen door de jeuk (luizen zijn vooral in het donker actief)

 

Hoofdluis bij kinderen

Hoofdluis komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd 3 – 12 jaar. Dit betekent dat vooral kinderen op de basisschool last kunnen krijgen van hoofdluis. Niet zo gek, want op deze leeftijd zijn kinderen veel met elkaar bezig. Ook worden de jassen op de kapstok naast elkaar gehangen, waardoor luizen makkelijk over kunnen lopen. Ook het passen of dragen van elkaars pet en muts is op deze leeftijd heel gewoon. Vanaf de middelbare school neemt de kans op het krijgen van hoofdluis af. Natuurlijk kan hoofdluis wel binnen een gezin overgedragen worden naar een ouder kind of de ouders.

 

Hoofdluis voorkomen

Veel mensen leven nog steeds in de veronderstelling dat hoofdluis een teken is van slechte hygiëne. Niets is echter minder waar: de hoofdluis houdt juist van schoon en sluik haar. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om hoofdluis te voorkomen, al is het geen 100% garantie dat het nooit gebeurd:

  • Draag het haar in een staart of knot, waardoor het minder snel in aanraking komt met het haar van anderen
  • Kam het haar elke week preventief met een luizenkam
  • Spoel het haar na het wassen met appelazijn
  • Spray een mix van 250 ml kokosolie met 5 druppels lavendel, tea tree en lemon essentiële olie op het gewassen haar (schudden voor gebruik)
  • Gebruik na het wassen een föhn, hiermee wordt een groot deel van de neten (eitjes) gedood
  • Sommige mensen zweren bij het gebruik van haarlak of haargel

 

Hoofdluis natuurlijk behandelen bij kinderen

Helaas is hoofdluis niet altijd te voorkomen. Mijn eigen kinderen hebben ondanks goede hygiëne en het leven in de tropen en dagelijks zwemmen toch luizen gehad. Niet alleen zij hadden er last van, maar ook de kinderen waarmee ze omgingen en 2 ouders. Gelukkig werd het vroeg ontdekt en viel alles uiteindelijk mee. Hoe goed je ook je best doet, het is dus lang niet altijd te voorkomen.

Mocht je kind toch hoofdluis hebben, dan kun je deze met onderstaande tips op natuurlijke wijze behandelen:

  • Tea tree etherische olie blijkt bijzonder effectief in het behandelen van hoofdluis
  • Ook andere essentiële oliën zoals Ylang Ylang, eucalyptus, anijs en lavendel zijn zeer effectief voor een natuurlijke behandeling van hoofdluis
  • Combineer de essentiële olie altijd met dragerolie (bij voorkeur kokosolie). Vooral de combinatie van kokosolie en anijsolie al dan niet met Ylang Ylang is heel effectief. Zorg er wel voor dat je het haar 4-6 dagen achter elkaar behandelt met deze olie
  • De olie methode: gebruik amandel-, kokos- of olijfolie en zorg dat het haar door en door nat is van de olie. Sla ook de hoofdhuid, het gedeelte achter de oren en een deel van de nek niet. Hierna het haar goed doorkammen en vervolgens wassen met shampoo en conditioner. Herhaal dit 7 dagen lang
  • Kam het haar dagelijks met een luizenkam en combineer dit kammen met één van bovenstaande behandelmethodes

Hoofdluis natuurlijk behandelen bij kinderen 3

Hoofdluis wat te doen?

Niet alleen het haar moet aangepakt worden. Alhoewel luizen niet langer dan 2 dagen kunnen overleven zonder mensenbloed, kunnen zij via kleding en kussens overlopen naar overige gezinsleden.

  • Het is dus noodzaak om kleding op hoge temperatuur te wassen.
  • Daarnaast moet de omgeving goed gestofzuigd worden.
  • Kam en borstels in heet water met daarin enkele druppels essentiële olie laten weken en schoonmaken.

 

Hoofdluis dit moet je vooral niet doen

Er zijn ook een aantal zaken die je beter achterwege kunt laten als er sprake is van hoofdluis. Denk daarbij aan de volgende dingen:

  • Overmatig gebruik van anti luis middelen in de hoop om er sneller vanaf te komen
  • Maak je gebruik van conventionele hoofdluismiddelen zorg er dan voor dat deze niet in de ogen komen
  • Gebruik commerciële middelen nooit langer dan 2 – 3 x achter elkaar. Je kind kan restistentie opbouwen tegen bepaalde stoffen in de gebruikte middelen
  • Combineer nooit verschillende behandelmethodes met elkaar (vooral niet commerciële middelen)
  • Gebruik geen conditioner als je een middel van de drogist gebruikt. Conditioner werkt als een barrière waardoor deze middelen niet werken
  • Als je essentiële olie gebruikt zorg ervoor dat je kind dit niet in de ogen krijgt

 

Hoofdluis en school

Het is belangrijk om de school of opvang op de hoogte te brengen als je ontdekt dat je kind hoofdluis heeft. Hierdoor kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden om verdere verspreiding te voorkomen. Mocht luis op school geconstateerd worden, dan mag het kind niet geweerd worden. Wel kan de school vragen om het kind op te halen om te behandelen voor hoofdluis mocht er nog geen verdere verspreiding plaats hebben gevonden. Daarnaast hebben veel scholen een speciaal protocol, waarbij de ouders van klasgenoten op de hoogte worden gesteld. Het beste is natuurlijk om hoofdluis gewoon te voorkomen of zo snel als mogelijk te behandelen door regelmatig het haar te controleren.

Wat doe jij om hoofdluis natuurlijk te behandelen bij kinderen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe kinder modetrends herfst en winter 2019/2020
Volgend artikelTips voor het kopen van goede kinderschoenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in