gefeliciTAART.nl - Black Friday

Overal wordt ervoor gewaarschuwd: teken. Of je nu in het bos bent of heerlijk zit te picknicken, deze kleine beesten kunnen je leven verwoesten door bijvoorbeeld Lyme over te brengen. Daarom deel ik vandaag een natuurlijk middel tegen teken voor het hele gezin.

 

Deze ziektes kun je krijgen van teken

Was een tekenbeet vroeger redelijk onschuldig, tegenwoordig moet je er goed opletten, aangezien teken besmet kunnen zijn met allerlei bacteriën. Van een beet kun je niet alleen behoorlijk ziek worden, in het ergste geval kun je er ook aan overlijden. Hieronder vind je de meest voorkomende door teken overdraagbare ziektes.

Lyme

De meest bekende ziekte die teken overdragen is Lyme. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie en wordt overgedragen door de beet van een teek. De teek zelf loopt de ziekte op door bloed te zuigen van een klein knaagdier of een vogel die deze bacterie met zich meedraagt. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met deze bacterie en vormt daardoor een potentieel gevaar voor mensen. (bron RIVM).

Let er vooral op als je na een beet een rode kring krijgt. Dit kan een teken zijn dat je besmet bent. Uit voorzorg is het altijd raadzaam om langs de dokter te gaan.

 

TBE (Tekenencefalitis)

Tekenencefalitis of TBE staat voor hersenvliesontsteking die veroorzaakt wordt door de beet van een teek. Het virus wordt van dier naar dier en soms naar mens overgebracht. Tot 2016 kwam TBE in Nederland niet voor, inmiddels is hier verandering in gekomen. TBE kent een sneller en vaak ook ernstiger verloop dan Lyme.

Deze ziekte begint als iets dat verdacht veel lijkt op griep met vooral wat hoofdpijn. Dan is het een week allemaal weg en voel je je gewoon goed. Na een week komen de symptomen terug, waarbij vooral erge hoofdpijn (ontsteking van het hersenvlies) opvalt. Helaas is er nog geen medicatie tegen TBE en zal je lichaam dit virus zelf op moeten ruimen.

 

Natuurlijk middel tegen teken voor het hele gezin 1

 

Krim Congo koorts

Sinds kort is de hyalomma reuzenteek ook in Duitsland, net iets over de grens van Nederland, gevonden. Deze teek kan mensen op tientallen meters afstand ruiken en vormt een nieuw gevaar voor de mens. De reuzenteek kan de ziekte Krim Congo koorts overdragen. Het sterftecijfer bij deze ziekte ligt hoog: tussen 30 – 50% van de mensen die besmet zijn met deze hemorragische koorts overlijdt. Besmetting geschiedt van insect op mens, maar ook van mens op mens, waardoor het nog belangrijker is om jezelf optimaal te beschermen.

De ziekte begint met koorts, spierpijn, hoofdpijn, braken, lymfeklierzwelling en kan uiteindelijk leiden tot allerlei bloedingen en bloeduitstortingen (inwendig en uitwendig). Orgaanfalen en shock komt in veel gevallen ook voor. Veel mensen krijgen ook nog eens te maken met restverschijnselen, waaronder gehoorverlies, aantasting van zenuwstelsel en verminderd zicht.

 

 

Wat moet je doen als je een tekenbeet hebt?

Ben je ergens geweest waar veel teken zijn (check daarvoor de tekenradar) dan is het handig om je lichaam en dat van je kids goed te controleren. Vergeet bij het verwijderen vooral plekken zoals achter de knie, elleboog, achter de oren en bij de haren niet. Helaas valt een teek niet altijd direct op en van de beet voel je meestal ook niets. Toch is het belangrijk om de teek zo snel als mogelijk te verwijderen.

Als je een teek ontdekt moet je deze vooral niet proberen zomaar weg te trekken. Als je dit te snel doet kan de kop blijven zitten met alle gevolgen van dien. Ga de teek ook niet verdoven met alcohol, jodium of wat dan ook. Hoe het dan wel moet? Bekijk hieronder het filmpje voor het verwijderen van een tekenbeet:

 

 

Voorzorgsmaatregelen om kans op tekenbeet te verkleinen

Na het lezen van bovenstaande wil je zeker niets liever dan jezelf en je kinderen beschermen tegen een tekenbeet. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de kans op een beet te verkleinen:

 • Draag beschermende kleding (lees lange mouwen en lange broek met dichte schoenen)
 • Blijf op de wandelpaden en vermijd hoog gras of struiken
 • Was kleding na thuiskomst in een bosrijk gebied direct op minimaal 60°C

Natuurlijk kun je ook een insectenwerend middel gebruiken met DEET, maar dit is gifig en daarom ben ik hier geen voorstander van. Ook kleding die ingespoten is met DEET biedt bescherming.

 

Natuurlijk middel tegen teken voor het hele gezin

Als je net als ik liever een natuurlijk middel wilt gebruiken om jezelf en de kinderen te beschermen tegen teken, lees dan snel verder. Voor het maken van dit middel heb je etherische of essentiële olie nodig. Als je hier nog niet (zo) bekend mee bent, lees dan vooral mijn andere blog over 100 manieren om etherische olie te gebruiken.

Een bekend en vooral natuurlijk middel tegen teken is lemon-eucalyptusolie. De olie bevat 10 – 40% van het actieve bestanddeel p-Mentane-3, 8-diol ook wel bekend als PMD, een van nature voorkomende chemische stof in de olie. Een product met daarin 30% lemon-eucalyptusolie biedt evenveel bescherming als een product met daarin 10 – 15 % DEET. Dit maakt lemon-eucalyptusolie tot meest effectieve natuurlijke middel in de bescherming tegen teken. Lemon-eucalyptusolie is redelijk veilig in gebruik voor zowel volwassenen als kinderen (boven de 3 jaar). Voor gebruik moet deze olie gecombineerd worden met een dragerolie, zoals bijvoorbeeld kokosolie, in de verhouding 3:10. Voor kinderen mag de verhouding zelfs verhoogd worden naar 1:10.

LET OP: eucalytpusolie is bijzonder sterk. Voorkom dat je dit middel is de buurt van de ogen gebruikt. In plaats van op de huid kun je dit ook op kleding gebruiken.

 

Nog een natuurlijk middel tegen teken

Twijfel je over het gebruik van lemon-eucalyptus olie? Maak dan onderstaand middel met uitsluitende natuurlijke bestanddelen:

 • 20 druppels Roosgeranium etherische olie
 • 10 druppels Sweetgrass (optioneel, want in Nederland moeilijk verkrijgbaar)
 • 5 druppels Lavendel olie
 • 5 druppels citronella of lemon essentiële olie
 • 120 ml witch hazel (toverhazelaar), wodka, appelazijn of gedestilleerd water

Glazen spray fles om alle bestanddelen in te doen. Voor gebruik lichtjes schudden en op de kleren sprayen.

 

Wil je je trouwe viervoeter ook met een natuurlijk middel beschermen tegen teken en vlooien? Lees dan mijn blog over het natuurlijk behandelen van vlooien en teken bij honden.

 

Ben jij wel eens gebeten door een teek? Of bescherm jij jezelf en je kinderen altijd goed?

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel25 Tips voor reizen met een kind
Volgend artikelDe lekkerste Vaderdag recepten

19 REACTIES

 1. Nee nog nooit, ik controleer ze hier altijd goed en trek ook zeker beschermende kleding aan. Een kennis van mijn ouders is er jaren geleden zeer ziek van geweest, ik ben dus al heel lang bewust van de gevaren hiervan.

 2. Wat een interessante blog! Ik dacht dat een teek alleen de ziekte van lyme had. Zelf heb ik ook een keer een teek op mijn arm gehad, schreeuwde alles bij elkaar haha. Vorige week had mijn hondje nog 1..

  • Helaas kan een teek dus veel meer ziektes overbrengen. Ik snap dat je dan alles bij elkaar gilt. Mijn hond had een paar weken geleden ook 1 en mijn kat helaas ook.

  • Oh erg zeg! Ja, die krengen kunnen zich goed vastbijten en als je de teek niet goed verwijdert heb je weer allerlei andere problemen. Fijn dat het wel gelukt is.

 3. Het zijn echt smerige rot beesten. Tot nu toe zelf niet gebeten maar “Poownie” des te meer. Ben inmiddels een pro in het verwijderen van een teek. Het is wel zorgwekkend dat ze zo in opmars zijn.

 4. Ik ken ook iemand die Lyme had opgelopen…
  Gelukkig blijft zulke besmetting eerder uitzondering dan regel, zeker als de teek goed verwijderd wordt of zelfs als je ze gewoon laat hangen tot die er vanzelf afvalt. Eigenlijk wordt het bij enkel overgedragen wanneer de teek er op de verkeerde manier wordt afgehaald.

  Ik vind dat, zeker als verpleegkundige, toch altijd belangrijker om eraan toe te voegen. Een teek laten hangen geeft eigenlijk veel minder risico dan ze te verwijderen. Voorkomen is natuurlijk nog beter! 😉 Ikzelf heb al redelijk wat tekenbeten (zonder gevolgen) gehad trouwens, ik zit nogal graag in de natuur.

  • Oke, ik heb begrepen dat je lyme alleen op kunt lopen als de teek besmet is en als deze een bepaald aantal uren blijft hangen. Toch lijkt het me niet fijn om met een teek rond te blijven lopen als je die eenmaal ontdekt hebt. Gelukkig valt het aantal besmettingen mee, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn en overal op letten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in