gefeliciTAART.nl - Black Friday

Helaas, het is weer eens zo ver: je kind huilt omdat het oorpijn heeft. Oorpijn is een veel voorkomende pijn bij kinderen. Oorpijn kind wat helpt nu eigenlijk echt? Kun je er iets aan doen? Welk huismiddel helpt? En wanneer moet je met je kind naar de dokter als het oorpijn heeft.

 

Wat is oorpijn?

Oorpijn is een nare zeurende pijn die meestal in één oor te voelen is. Soms is de pijn stekend of zelfs kloppend. Vaak komt oorpijn voor bij kinderen, volwassenen hebben er in mindere mate last van. Voor de pijn wordt onderscheid gemaakt in pijn van de gehoorgang of het middenoor. Voor de behandeling wordt de pijn ingedeeld in primaire en secundaire oorpijn.

Bij primaire oorpijn is de pijn het directe gevolg van pijn in en rondom het oor. Dit kan het gevolg zijn van een ontsteking, een trauma of een plotse drukstijging. Andere oorzaken zijn onder andere harde wind en koude lucht. In een enkel geval kan de pijn veroorzaakt worden door een gezwel in het oor of ontsteking van de aangezichtszenuw.

Bij secundaire oorpijn is niet het oor zelf de oorzaak, maar ligt de pijn elders en straalt deze uit naar het oor. Dit kan het geval zijn bij kaak- en nekpijn en kaakgewrichtspijn. Verder kunnen aandoeningen van de keel, zoals een keelontsteking oorpijn veroorzaken.

 

Oorpijn kind wat helpt nu eigenlijk echt?

Zoals je ziet kan oorpijn verschillende oorzaken hebben. Om de pijn adequaat aan te kunnen pakken moet je dus eerst de oorzaak achterhalen. Hoe ouder je kind is hoe makkelijker dat zal zijn. Een jong kind kan immers niet uitleggen als het bijvoorbeeld keelpijn heeft, waardoor het langer kan duren voordat je de echte oorzaak achterhaald hebt.

Wat kinderen betreft gaat het echter in de meeste gevallen om middenoorontsteking. Dit is vooral het geval bij kinderen vanaf twee tot acht jaar. Vaak is dit het gevolg van een bacterie die tijdens een verkoudheid via de neus en keel in het oor terecht komt. Water is ook een bekende veroorzaker van oorpijn. Kinderen gaan (buiten) zwemmen, er blijft water in het oor achter en voor je het weet heeft je kind weer een oorontsteking te pakken. Het gevolg is huilen, slapeloze nachten, stress en veel pijn. Gelukkig kun je deze pijn ook redelijk makkelijk aanpakken.

Omdat oorpijn vaak heel heftig is voor (kleine) kinderen is het zaak om de oorzaak zo snel als mogelijk aan te pakken. Om het een en ander uit te sluiten kun je het beste naar de huisarts gaan. Wacht hier vooral niet te lang mee, aangezien aanhoudende pijn voor blijvende schade kan zorgen. De arts kan je kind onderzoeken en uitsluitsel geven over de oorzaak. Soms is het namelijk nodig om bijvoorbeeld antibiotica te nemen.

 

Welk huismiddel helpt bij oorpijn?

Natuurlijk hoef je niet direct naar de dokter te rennen, zeker niet als het avond is en er geen huisarts beschikbaar is. Je kunt ook proberen of het volgende huismiddel helpt.

Waarschuwing vooraf: veel mensen denken dat opgewarmde olijfolie een goed huismiddel is voor oorpijn. Dit is echter al lang achterhaald. In tegendeel kan olijfolie het geheel verergeren. De olie kan het oor verbranden en is daarom een absolute no- go.

Wil je een huismiddel om de nacht door te komen of om de tijd door te komen tot je een afspraak hebt bij de huisarts? Neem dan een ui, snijd deze in stukken en doe deze kort in een pan. Bak deze even heel kort glazig en leg de nog hete uien op een schone theedoek. Leg dit doek op het aangedane oor. Zowel de warmte als de vrijkomende etherische olie van de ui zorgt ervoor dat de ontsteking afneemt.

In plaats van een ui kun je ook peterselie gebruiken. Deze snij je heel fijn. Leg de fijn gesneden peterselie op een stukje gaas of theedoek. Stamp nog even flink en leg dan het gaasje op het pijnlijke oor. De vrijkomende etherische olie werkt desinfecterend en reinigend.

Een ouderwetse kruik tegen het oor houden wil ook vaak helpen. Je kunt ook de buitenkant van het oor insmeren met een beetje Vicks. Let er wel op dat je dit alleen doet bij oudere kinderen die niet met hun vingers aan de Vicks komen en dit vervolgens in hun ogen smeren.

 

Wat helpt tegen oorpijn tijdens het vliegen?

Veel kinderen krijgen ook pijn tijdens het vliegen. Dat kan kortdurend zijn (tijdens opstijgen en landen) en in het ergste geval de hele vlucht duren. Voor volwassenen is de veranderende druk in het vliegtuig verklaarbaar. Met een beetje kauwen en slikken is de pijn of de druk in de meeste gevallen weg en kun je de rest van de vlucht genieten zonder pijn. Voor kinderen ligt het iets moeilijker.

Heb je een baby? Dan kun je de pijn voorkomen door je baby aan de borst te leggen of een speentje te geven. Houd de pijn aan? Dan kun je gebruik maken van neusspray. Dit kun je voor je baby, maar ook oudere kinderen en zelfs jezelf gebruiken. Mocht de pijn een paar uur na het vliegen niet voorbij zijn en is er bovendien sprake van duizeligheid, misselijkheid en slecht horen, dan moet je zo snel als mogelijk naar een KNO-arts.

 

Wanneer moet je met je kind naar de dokter als het oorpijn heeft

Een beetje oorpijn kan in de meeste gevallen opgelost worden met een beetje warmte of een huismiddel. Toch moet je niet te lang ‘experimenteren’ en een afwachtende houding aannemen. Oorpijn is niet te onderschatten en je wilt je kind er niet te lang mee rond laten lopen. Oorpijn kind wat helpt nu echt? Eigenlijk is hierop maar één correct antwoord en dat is naar de dokter gaan en de oorzaak laten achterhalen.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBabyfoon kopen: met of zonder camera?
Volgend artikelGa op safari in eigen land en bezoek Beekse Bergen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in