Pseudokroep is een vaker voorkomende kinderziekte waar vooral jonge kinderen en baby’s last van kunnen hebben. Pseudokroep: alles wat je wil weten over deze kinderziekte van symptomen tot behandeling van pseudokroep.
Table of Contents
Pseudokroep is een kinderziekte
Pseudokroep valt onder de noemer kinderziektes. Dat is niet zo gek, want in principe komen deze ziekten vooral voor bij kinderen van 0 – 5 jaar. Heeft je kind eenmaal een kinderziekte gehad, dan is het er voor de rest van zijn of haar leven immuun voor. Het lichaam herkent de ziektemaker voortaan en je kind is dus beschermd.
Er zijn wel een aantal kinderziektes die ernstiger kunnen zijn, waarvoor tegenwoordig vaccinaties voor beschikbaar zijn. Denk daarbij aan ziektes zoals polio, bof, difterie en mazelen. Alhoewel je kind gevaccineerd is kan het door omstandigheden alsnog ziek worden. Het gebeurt niet vaak, maar is wel mogelijk. Zelf heb ik alle vaccinaties gehad (en meer, want ik ben in Duitsland geboren en opgegroeid tot mijn 10e), maar heb alsnog heel veel kinderziektes gehad, waaronder mazelen op mijn 15e.
Pseudokroep: alles wat je wil weten over deze kinderziekte
Twijfel je of je kind last heeft van pseudokroep? Wil je weten wat de symptomen zijn van pseudokroep? Of ben je benieuwd naar de behandeling van pseudokroep? Lees snel verder en ontdek alles wat je wil weten over deze kinderziekte.
Wat is pseudokroep?
En kinderziekte die veel jonge kinderen door zullen maken is pseudokroep. In tegenstelling tot krop wat veel weg heeft van pseudokroep of valse bof is hier geen vaccin voor. Pseudokroep is eigenlijk een ontsteking van de keel (bovenste luchtwegen) door een virus. Kinderen van 6 maanden tot 5 jaar hebben hier het meeste last van. De ziekte is herkenbaar aan de blaffende hoest waar je kind vooral ’s nachts last van heeft. Dit kan gepaard gaan met ademnood.
Symptomen pseudokroep
Pseudokroep, in de medische wetenschap betekend als laryngitis subglottica, kun je aan de volgende symptomen herkennen:
- Plotseling zwaar hoesten vooral in de nacht
- Ademnood
- Kinderen hebben moeite met ademen en als ze ademen dan doen ze dat hoorbaar
Voordat bovenstaande symptomen optreden kan je kind last hebben van wat koorts en een lichte verkoudheid. Dit kan gepaard gaan met een beetje hoesten. Na een paar dagen krijgt je kind dan laryngitis subglottica met alle bovenstaande symptomen. Overigens kan je kind ook direct last krijgen van pseudokroep, zonder vooraf symptomen te hebben gehad.
De reden dat je kind vooral in de nacht erge last heeft komt omdat je kind dan ligt. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op, waardoor je kind last krijgt van ademnood met het zware hoesten als gevolg.
Pseudokroep oorzaak: virussen die jouw kind het leven moeilijk maken
Zoals hierboven al aangehaald wordt deze kinderziekte veroorzaakt door een virus. In de meeste gevallen gaat het daarbij om een infectie met een para influenzavirus. Dit is een virus dat wereldwijd voorkomt en verspreid wordt door druppels. Op hun 10e levensjaar is ruim 90% van de kinderen met dit virus in aanraking gekomen.
Daarnaast kan de kinderziekte uitgelokt worden door andere virussen. Hierbij valt te denken aan RS-virus, Rhino-virus, adenovirus, bocavirus en het metapneumovirus. In zeldzame gevallen kan ook een ander virus de oorzaak zijn van een pseudokroepaanval.
Door infectie met het virus gaan de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen ontsteken. Bij kinderen zijn de luchtwegen nog een heel stuk smaller dan bij volwassenen, waardoor een aanval van pseudokroep voor ademnood kan zorgen. Het hoesten wordt uitgelokt doordat de luchtwegen geïrriteerd zijn en hierdoor nog smaller worden.
In een enkel geval kan laryngitis subglottica veroorzaakt worden door een bacterie zoals de stafylokokken of de haemophilus-influenzae bacterie. Dit kan overigens alleen door middel van een bloedtest vastgesteld worden.
Wanneer komt pseudokroep voor?
Tussen oktober en maart komen de meeste pseudokroep aanvallen voor. Dat is niet zo gek, want dit zijn juist de maanden dat virussen vrij spel hebben en mensen sowieso sneller ziek worden. Niet voor niets zit in al deze maanden de letter ‘r’. Tel hierbij het feit dat het weer onstuimig, nat en guur is en je hebt de perfecte broedplaats voor virussen. Wist je trouwens dat schadelijke stoffen in de lucht ook sneller een aanval uit kunnen lokken? Daarom kan een kind van rokende ouders of een kind dat langs een grote weg woont sneller last krijgen van deze kinderziekte.
Wie krijgt pseudokroep?
Zoals gezegd treft deze kinderziekte vooral kinderen tussen 6 maanden en vijf jaar. Meestal gaat het om kinderen van 2 jaar die er echt last van hebben. Daarbij valt op dat jongens net iets vaker ziek worden dan meisjes. Oudere kinderen hebben er amper last van en als dat het geval is dan merk je er vaak niet veel meer van dan wat heesheid.
Pseudokroep behandeling
Laat ik voorop stellen dat het hier om besmetting met een virus gaat, waardoor je je kind niet 100% kunt beschermen tegen besmetting. Natuurlijk helpt het als het immuunsysteem goed op orde is, maar ook dat biedt helaas geen garantie. Met deze tips kun voorkomen dat je gezin ziek wordt.
Heeft je kind er eenmaal last van kun je gelukkig wel een aantal dingen doen om je kind te helpen. Want de zware ademnood en het vele hoesten is uitputtend, zowel voor je kind als voor jou. Sowieso is het goed om contact op te nemen met je huisarts, zodat hij of zij de diagnose kan bevestigen. Dat is overigens niet zo moeilijk aangezien de hoest die bij het ziektebeeld hoort heel herkenbaar is.
Belangrijk is dat jij voor rust zorgt. Het hoesten kan behoorlijk beangstigend zijn voor je kind, zeker als dit gepaard gaat met ademnood. Helaas is je kind er niet bij gebaat als jij ook in paniek raakt. Dit slaat over op je kind, waardoor het ademen nog moeilijker kan worden. Heeft je kind een zware hoestaanval ga het dan eerst kalmeren. Vervolgens kun je je kind een beetje water of (lauwwarme) thee (kamille zorgt voor rust) geven om de geïrriteerde luchtwegen tot rust te brengen.
Verder kun je je kind rechtop laten zitten. Dat ademt gewoon een stuk makkelijker dan liggend. Daarnaast kan het helpen om het raam open te gooien voor verse lucht. Voor het open raam zitten is nog beter. Let er wel op dat je je kind dan even warm kleedt, anders kom je van de regen in de drup.
In een ernstig geval kan de ademnood acuut zijn en krijgt het kind blauwe lippen en vingers. In dat geval kun je het beste een ambulance bellen, want dat betekent dat je kind te weinig zuurstof krijgt. Je kind zal dan geholpen moeten worden met een zuurstofmasker gecombineerd met cortisone om het ademen te vergemakkelijken.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024
- Op avontuur met Sophie de Giraf: hiermee houd je je baby urenlang bezig - 30 augustus 2024
Een paar weken terug had de zoon van een collega dit. Vrij angstige ervaring voor haar en haar gezin.