gefeliciTAART.nl - Black Friday

Reflux, ook wel gastro-oesofageale reflux (GER) genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeboren baby’s. Als ouder maak je je waarschijnlijk snel druk, maar in de meeste gevallen hoef je je er geen zorgen over te maken. Ontdek nu alles wat je als ouder moet weten over reflux bij pasgeboren baby. Wat is reflux, symptomen herkennen, reflux behandelen en tips om je baby wat verlichting te geven.

Wat is reflux?

Reflux verwijst naar het terugvloeien van maaginhoud naar de slokdarm. Bij baby’s is dit meestal het gevolg van de nog niet compleet ontwikkelde spieren en kleppen die de maag en de slokdarm scheiden. Reflux zie je meestal bij pasgeborenen en baby’s tot ongeveer 18 maanden oud.

Symptomen van reflux

Natuurlijk wil je weten hoe je reflux kunt herkennen. Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen van reflux:

 1. Spugen: Spugen zelf is niet ongewoon voor een baby. Sterker nog: nagenoeg alle baby’s spugen een paar keer per dag. Het verschil met reflux is echter dat de baby frequent en ongewoon spuuggedrag vertoont. Baby’s kunnen na de voeding kleine hoeveelheden melk of voeding braken. Dit kan onmiddellijk na het voeden gebeuren of zelfs enkele uren later.
 2. Pijn en irritatie: Reflux kan leiden tot pijn en irritatie in de slokdarm van je baby. Dit leidt vaak tot ongemak, huilen en onrustig zijn.
 3. Voedingsproblemen: Baby’s met reflux kunnen problemen hebben met het drinken van melk, waardoor ze ook minder hard groeien. Daarnaast kan het voorkomen dat je kleine voedingen weigert of kortere voedingen wil hebben.
 4. Hoesten en kokhalzen: Sommige baby’s met reflux hoesten, hebben last van kokhalzen of stikken zelfs als gevolg van het terugvloeien van de maaginhoud.

Wat kun je doen aan reflux?

Gelukkig hoef je als ouder niet met lede ogen toe te kijken als je baby last heeft van gastro-oesofageale reflux (GER). Dit kun je je namelijk zelf doen om je baby te helpen en verlichting te bieden:

 1. Voeding aanpassingen: Voed je baby in kleine, frequentere hoeveelheden. Houd je baby rechtop tijdens en na de voeding. Geef je flesvoeding? Probeer dan luchtbellen in de fles te minimaliseren.
 2. Houding en slapen: Laat je baby na de voeding rechtop zitten of liggen in een schuine positie om de kans op terugvloeiing te verminderen. Leg je baby altijd op de rug te slapen.
 3. Babymassage: Zachte buik- en rugmassages helpen je baby te ontspannen en verbeteren de spijsvertering.
 4. Medisch advies: Als je als ouder het idee hebt dat de symptomen van reflux ernstig zijn of aanhouden, dan kun je beter even medisch advies inwinnen. In sommige (ernstige) gevallen kan medicatie worden voorgeschreven.

 

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Hoewel reflux meestal vanzelf verbetert naarmate je baby ouder wordt, zijn er toch een aantal situaties waarin je een arts moet raadplegen:

 1. Als je baby moeite heeft met ademhalen of blauwachtig wordt tijdens episodes van reflux.
 2. Als je baby niet goed groeit of aanzienlijk gewicht verliest.
 3. Als je baby ernstige pijn of ongemak ervaart en niet getroost kan worden.
 4. Als reflux na de leeftijd van 18 maanden aanhoudt.

 

Reflux is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeboren baby’s en in de meeste gevallen is het onschadelijk. Je kunt de symptomen van reflux verminderen door wat kleine aanpassingen in de verzorging en voeding. Raadpleeg altijd een arts als je bezorgd bent over de gezondheid van je baby, vooral als de symptomen ernstig zijn of aanhouden.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelSinterklaas cadeautips voor de allerkleinsten
Volgend artikel8 Tips om ervoor te zorgen dat je baby goed slaapt in de winter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in