gefeliciTAART.nl - Black Friday

Bijna elke vrouw zal het kunnen beamen: niets zo mooi als de geboorte van je eerste kind. Als moeder komt er direct na de geboorte veel op je af, waaronder stuwing. Ontdek nu wat stuwing is, stuwing bij borst- en flesvoeding, tips om stuwing te verlichten en het verband tussen borstontsteking en stuwing.

 

Wat is stuwing?

Stuwing, ook wel bekend als borststuwing, is een normaal verschijnsel dat bij veel nieuwe moeders vrij kort na de bevalling optreedt. Dit gebeurt wanneer de borsten zich met melk vullen, wat kan leidt tot een gevoel van spanning, volheid en in eht ergste geval zelfs pijn. Deze toename van melkproductie wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen in het lichaam na de bevalling. Het belangrijkste hormoon dat hierbij betrokken is, is prolactine, dat de melkproductie stimuleert.

 

Stuwing bij borstvoeding

Stuwing komt vaak voor bij vrouwen die borstvoeding geven, meestal binnen de eerste paar dagen na de bevalling. Tijdens deze periode begint de melkproductie op gang te komen en kunnen de borsten gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Stuwing kan leiden tot een tijdelijke overproductie van melk, wat een gunstig bijeffect is voor de baby. Zeker als de baby de eerste dagen wat minder heeft gegeten, wat heel normaal is, aangezien baby’s na de misselijk zijn na de geboorte.

Symptomen van stuwing bij borstvoeding zijn onder andere:

 1. Gezwollen en harde borsten
 2. Pijn of ongemak in de borsten
 3. Roodheid en warmte in de borst
 4. Koortsachtige symptomen (in ernstige gevallen)

Stuwing bij flesvoeding

Hoewel stuwing minder vaak voorkomt bij vrouwen die flesvoeding geven in vergelijking met vrouwen die borstvoeding geven, kan het nog steeds voorkomen. Je lichaam is er namelijk op ingesteld om de baby te voeden. Bij flesvoeding is de melkproductie niet zo uitgesproken als bij borstvoeding omdat er geen stimulatie is, maar de hormonale schommelingen kunnen nog steeds leiden tot stuwing.

Wil je helemaal geen borstvoeding geven, dan moet je ervoor zorgen dat je melkproductie stopgezet wordt. Dat doe je door een strakke bh te dragen. Let erop dat deze niet te strak zit. Ervaar je hierdoor pijn? Zorg dan voor verkoeling van je borsten om een ontsteking te voorkomen.

Leestip: Tips overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

 

Is stuwing gevaarlijk?

Stuwing op zichzelf niet gevaarlijk, maar je kunt er wel ongemak van voelen. Ben je er niet op tijd bij en hoopt de melk zich op, dan kan dit in sommige gevallen tot ernstigere complicaties leiden, zoals een borstontsteking.

 

Tips om stuwing te verlichten

Het laatste wat je als kersverse moeder wil is extra pijn. Vooral als je tijdens de bevalling al veel pijn hebt gehad. Gelukkig zijn er verschillende manieren om stuwing te verlichten, ongeacht of je borst- of flesvoeding geeft:

 1. Vaak voeden: Geef je borstvoeding? Dan is frequent aanleggen van de baby de perfecte manier om de melkstroom op gang te houden en de borsten leeg te maken.
 2. Koude kompressen: Plaats koude kompressen op de borsten om zwelling en pijn te verminderen. Koude kompressen maak je met kool of met een fles goedkope appelstroop en plastic boterhamzakjes.
 3. Warmte: Vóór het voeden kun je warmte toepassen om de melkkanalen te openen en de melk gemakkelijker te laten stromen.
 4. Massage: Een zachte massage van de borsten helpt bij het verlichten van stuwing.
 5. Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen mag je gebruiken in overleg met je verloskundige.

 

Borstontsteking door stuwing: voorkomen en behandelen

Heel soms leidt stuwing tot een borstontsteking (mastitis), die kan variëren van mild tot ernstig, waarbij je echt koorts krijgt en ellendig ziek bent. Iets dat je absoluut wil voorkomen als je net bevallen bent. Symptomen van een borstontsteking zijn onder andere:

 1. Koorts en koude rillingen
 2. Pijnlijke, rode en warme borsten
 3. Een zichtbare rode streep op de borst
 4. Algehele malaise

Om borstontsteking te voorkomen, moet je de stuwing tijdig te behandelen. Heb je toch een borstontsteking opgelopen? Zorg dan dat je je kind zo vaak als mogelijk aanlegt om de borst goed leeg te laten drinken. Daarnaast is het goed om de aangedane borst (vaak is de ontsteking maar in één van de borsten) te koelen. Heb je koorts of voel je je echt ziek? Dan moet je de huisarts of verloskundige bellen.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Creatieve ideeën Sinterklaas surprises basisschool
Volgend artikel9 Leuke tips voor de herfstvakantie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in