gefeliciTAART.nl - Black Friday

Vroeg of laat zul je er als ouder aan moeten geloven: de eerste tandjes komen door. Een grote mijlpaal, maar wel eentje die vaak gepaard gaat met pijn en ongemak. Wil jij je kind door deze periode heen helpen? Hier is je eerste hulp bij doorkomende tandjes.

 

Wanneer krijgt je kind zijn eerste tandjes?

Wanneer de eerste tandjes doorkomen verschilt van baby tot baby. Sommige kinderen zijn er vroeg bij en hebben met drie maanden al het eerste tandje, terwijl andere kinderen pas rond hun eerste levensjaar tandjes beginnen te krijgen. Over het algemeen is het zo dat baby’s tussen 4 – 7 maanden hun eerste tandjes krijgen.

 

Wat zijn de symptomen van tandjes krijgen?

De eerste symptomen beginnen al een tijd voordat de daadwerkelijke tand doorkomt. Je ziet dat je kind meer begint te kwijlen en als je in de mond kijkt zie je vaak ook een plekje ontstaan waar een tand door gaat komen. Ook is het tandvlees op die plek vaak roder en een beetje opgezwollen. Als je over de bovenkant van het tandvlees wrijft voel je soms ook al een puntje van de tand. Andere tekenen dat het eerste tandje eraan komt zijn:

  • Kind heeft uitslag rondom de mond door het kwijlen
  • Baby bijt meer op speelgoed
  • Je kind kan meer geïrriteerd zijn vanwege de pijn en ongemak in de mond
  • Sommige kinderen trekken aan hun oren (mond is verbonden met oren en de pijn kan naar oren uitstralen)
  • Baby kan diarree krijgen door het vele kwijlen en de stress
  • Grote kans dat je baby in deze periode minder makkelijk en snel in slaap valt
  • In sommige gevallen kan je kind verhoging krijgen. Hou dit wel in de gaten, want echt hoge koorts hoort niet bij tandjes krijgen

Tandjes baby: eerste hulp bij doorkomende tandjes

Gelukkig kun je ook een aantal dingen doen om je baby door deze periode heen te helpen. Door verlichting te brengen en troost zal je kind minder pijn en ongemak ervaren. Hieronder vind je de beste tips bij doorkomende tandjes.

 

  1. Begin direct met goede mondhygiëne vanaf het begin

Het is belangrijk om al vroeg met mondhygiëne te beginnen, zelfs voordat de eerste tandjes doorkomen. Reinig het tandvlees van je baby zachtjes met een schone, vochtige doek na elke voeding. Hiermee verwijder je niet alleen eventuele bacteriën, maar laat je je baby ook wennen aan het gevoel van mondverzorging.

 

  1. Masseer het tandvlees

Niets zo fijn voor je baby als het masseren van het tandvlees met je vinger. Door de druk zorg je voor verlichting tijdens het doorkomen van de tandjes. Was je handen vooraf grondig en wrijf voorzichtig, maar wel redelijk stevig over het tandvlees.

 

  1. Koele bijtringen

Een koele bijtring is bij uitstek geschikt om verlichting te bieden aan het pijnlijke tandvlees van je baby. Leg een bijtring in de koelkast (niet in de vriezer) en geef deze aan je baby om op te kauwen. Het koude oppervlak helpt om ontstekingen te verminderen en de pijn te verzachten.

 

  1. Voeding en hydratatie

Sommige baby’s hebben de neiging om meer te kwijlen en te bijten tijdens de tandjesperiode. Zorg ervoor dat je baby goed gehydrateerd blijft en bied regelmatig vocht aan om uitdroging te voorkomen. Geef zachte voeding die gemakkelijk te eten is en vermijd mogelijk harde voedingsmiddelen die het tandvlees kunnen irriteren.

 

  1. Troost en knuffels

Tijdens de tandjesperiode heeft je baby mogelijk meer behoefte aan troost en knuffels. Houd je kleintje dichtbij en geef hem of haar je volle aandacht. Hiermee verminder je niet alleen de pijn, maar bevorder je bovendien een veilig en geborgen een gevoel voor je kleintje.

 

  1. Vermijd irritaties

Het speeksel kan de gevoelige huid rond de mond van je baby irriteren. Houd de huid schoon en droog om huiduitslag te voorkomen. Je kunt een zachte, hypoallergene zalf gebruiken om de huid te beschermen.

 

  1. Pijnverlichting met pijnstillers

Als je kind echt heel veel last heeft en niets lijkt te helpen dan kun je het gebruik van een speciale pijnstiller voor baby’s overwegen. Een bekend middel dat helpt bij tandpijn is Dentinox (hierin zit lidocaïne). Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je pijnstillers aan je baby geeft en volg strikt de aanbevolen dosering.

 

  1. Consulteer een tandarts of kinderarts

Als je merkt dat je baby extreem veel pijn heeft, koorts heeft of andere symptomen vertoont waaover je je zorgen maakt, raadpleeg dan een tandarts of kinderarts. En leer als moeder vooral naar je onderbuikgevoel te luisteren, want dat heeft (bijna) altijd gelijk.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in