gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wanneer je een pasgeboren baby hebt, is het belangrijk om de lichaamstemperatuur op peil te houden voor een goede gezondheid. Baby’s hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren dan volwassenen, omdat ze nog niet volledig ontwikkelde mechanismen hebben om warmte vast te houden. Lees snel verder en ontdek tips om je pasgeboren baby op temperatuur te houden.

 

Goede lichaamstemperatuur voor baby

Voor een baby geldt dat de lichaamstemperatuur tussen 36,5 en 37,5°C moet liggen. Is de temperatuur lager dan 36°C, dan spreek je van ondertemperatuur. Is de temperatuur hoger dan 38°C dan heeft je kind koorts. In beide gevallen is het goed om overleg te plegen met de huisarts/verpleegkundige/verloskundige. Zowel koorts als ondertemperatuur kunnen het hele jaar door voorkomen, ook hartje zomer (dit was het geval bij mijn dochter die in augustus geboren is en ondertemperatuur had).

 

Tips om je pasgeboren baby op temperatuur te houden

Omdat je pasgeborene nog niet in staat is om de lichaamstemperatuur te regelen moet deze geregeld gemeten worden. Aan de hand daarvan kun je aanpassingen maken op de leefomgeving, de kleding en meer, zodat je kind zo snel als mogelijk op de juiste temperatuur komt.

Overigens moet je de temperatuur de hele dag in de gaten houden. Je kind kan namelijk snel afkoelen tijdens het omkleden, verschonen of als het uit bad komt. Vooral dat laatste kan een behoorlijke schok zijn voor de kleine. Uit het warme bad op een koude ondergrond (zelfs al maak je gebruik van een aankleedkussen met bekleding) kan behoorlijk vervelend zijn. Hiervoor zou je gebruik kunnen maken van een verwarmd aankleedkussen.

Voor veel baby’s geldt dat zij eerder ondertemperatuur hebben dan koorts. Dat is niet zo gek, want na de geboorte moet het lichaam eraan wennen om zelf alles te reguleren. Merk je dat je kind moeite heeft om de temperatuur te houden? Check dan onderstaande tips om de baby te helpen.

Tips om je pasgeboren baby op temperatuur te houden

1. Kies de juiste kleding

Het kiezen van de juiste kleding is essentieel om je baby warm te houden. Kleed je baby in verschillende lagen zodat je gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderingen in de omgevingstemperatuur. Kies voor kledingstukken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoals katoen, omdat deze ademend zijn en helpen bij het reguleren van de lichaamswarmte van je baby.

 

2. Gebruik een babydeken of slaapzak

Baby’s hebben behoefte aan extra warmte tijdens het slapen. Gebruik een babydeken of slaapzak die geschikt is voor de omgevingstemperatuur. Zorg ervoor dat de deken of slaapzak niet te zwaar is en dat deze goed past bij de grootte van je baby om verstikkingsgevaar te voorkomen.

 

3. Houd de omgevingstemperatuur op peil

Zorg voor een comfortabele omgevingstemperatuur in de kamer waar je baby verblijft. De ideale kamertemperatuur ligt meestal tussen 20°C en 22°C. Gebruik indien nodig een thermostaat of een kamerthermometer om de temperatuur te controleren. Vermijd tocht en houd ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat koude lucht de kamer binnenkomt.

Dit geldt niet alleen voor de omgeving waarin je kind slaapt, maar ook de badkamer. Niet elke baby vindt het leuk om uitgekleed te worden en in bad te gaan. Eenmaal in bad gaat het meestal wel, maar uit bad komen is dan weer minder fijn. Leg je baby daarom bij voorkeur op een verwarmd aankleedkussen van Wumby.

 

4. Pas de kamer aan

Om een warme omgeving te creëren, kun je enkele aanpassingen maken in de kamer van je baby. Gebruik bijvoorbeeld dikke gordijnen om tocht te verminderen en de warmte binnen te houden. Een luchtbevochtiger kan ook nuttig zijn, omdat droge lucht de huid van je baby kan uitdrogen en afkoelen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid tussen 40% en 60% ligt.

 

5. Gebruik een muts en sokken

Het hoofd en de voeten van je baby zijn gevoeliger voor warmteverlies. Gebruik een comfortabele, goed passende muts om het hoofd van je baby warm te houden. Vergeet ook niet om sokken of slofjes te dragen om de voeten warm te houden. Let erop dat de muts niet te strak zit en de ademhaling niet belemmert. Overigens kan het ook zijn dat je baby in de zomer moeite heeft met op temperatuur blijven. Ook in dat geval is een muts noodzakelijk. Zorg wel voor een mutsje gemaakt van natuurlijke materialen.

 

6. Huid-op-huidcontact

Huid-op-huidcontact is de beste manier om je baby warm te houden, vooral direct na de geboorte. Door je baby bloot op jouw blote borst te leggen en je te bedekken met een deken, kun je niet alleen lichaamswarmte delen, maar ook je baby een gevoel van geborgenheid geven. Dit helpt bovendien bij het reguleren van de hartslag en ademhaling van je baby.

Tips om je pasgeboren baby op temperatuur te houden huid op huid contact

 

7. Vermijd oververhitting

Hoewel het belangrijk is om je baby warm te houden, moet je ook oververhitting voorkomen. Oververhitting kan gevaarlijk zijn en het risico op wiegendood vergroten. Let op tekenen van oververhitting, zoals zweten, een warme huid en ongemak. Kleed je baby niet te warm aan en zorg ervoor dat de kamer niet te heet is.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel3e editie Zuiderpark Vakantiepark start op maandag 10 juli met tof kinderprogramma
Volgend artikelToxoplasmose: risico’s, symptomen, preventie en bescherming tijdens de zwangerschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in