gefeliciTAART.nl - Black Friday

De ‘r’ zit weer in de maand en dat is te merken. Overal waar je komt hebben mensen last van verkoudheid en hoesten. Met tips tegen verkoudheid en hoesten voor kleine kinderen help jij je kind sneller te herstellen.

 

De ‘r’ zit weer in de maand

Het is herfst en straks begint de winter. Het feit dat het weer kouder wordt en wisselvallig zorgt ervoor dat veel mensen, vooral ook kinderen sneller last krijgen van verkoudheid. Vaak gaat dit gepaard met (langdurig) hoesten. Vooral hoesten kan voor baby’s en kleine kinderen erg vermoeiend zijn. Als ze problemen hebben met ophoesten van slijm en de irritatie aanhoudt, waardoor een klein kind blijft hoesten, dan zal dit onvermijdelijk tot vermoeidheid leiden. Natuurlijk kun je dan naar reguliere middelen grijpen die de hoest onderdrukken, maar dat is geen oplossing. Daarom kun je beter voor natuurlijke middelen tegen verkoudheid en hoesten voor kleine kinderen kiezen.

 

Tips tegen verkoudheid en hoesten voor kleine kinderen

Er zijn talloze natuurlijke middelen die perfect helpen tegen verkoudheid, waaronder deze gember citroen siroop. Voor veel (kleine) kinderen is dit echter niets, vandaar dat je bij kinderen andere middelen in moet zetten. Heb je een baby van 4 maanden of jonger? Raadpleeg dan sowieso een arts als je baby hoest!

 

1. Honing

Om maar direct met de deur in huis te vallen: gebruik honing NOOIT bij kinderen jonger dan 1 jaar! De reden dat een baby geen honing mag heeft te maken met de nog niet volledig ontwikkelde darmflora en de (minieme) kans op besmetting met deClostridium botulinum bacterie

Is je kind echter ouder dan 1, dan kun je honing als veilig en natuurlijk middel tegen verkoudheid en hoesten inzetten. Honing verlicht hoesten en zorgt er bovendien voor dat je kind beter zal slapen. Geef je kind elke dag een halve theelepel honing (voor kinderen van 1 – 5) of een hele theelepel (van 6 – 11 jaar). Gebruik bij voorkeur biologische en donkere honing zoals manuka of boekweit honing.

Tips tegen verkoudheid en hoesten voor kleine kinderen 1

 

2. Kippensoep met noedels

Kippensoep staat algemeen bekend dat het helpt bij griep en zware verkoudheid. De soep heeft inflammatoire eigenschappen en de warmte zorgt ervoor dat de slijm vloeibaar wordt en makkelijker los komt. Je kunt soep uit de winkel gebruiken (bij voorkeur biologisch getrokken bouillon), maar nog beter is het om zelf kippensoep te trekken van kippenbotten en kippenvlees.

 

 3. Hete of koude dranken

Als je kind verkouden is, is het belangrijk om volop te blijven drinken. Dit mogen zowel hete als hele koude dranken zijn. Beide zorgen ervoor dat de slijm oplost en je kind daardoor makkelijker kan ademen. De verdunde slijm is ook makkelijker op te hoesten, wat voor heel veel verlichting zal zorgen. Geef je kleintje thee met honing, koud water of sap. Kleine tip: bij DM heb je speciale thee voor kinderen die je kunt gebruiken als je kleine last heeft van verkoudheid, hoesten en astma/bronchitis.

 

4. Diffuser en luchtbevochtiger

Maak gebruik van een diffuser waar je etherische olie in verstuift, terwijl je kind ligt te slapen. Dit helpt om de slijm los te maken, waardoor je kind makkelijker kan ademen. Let op: niet alle essentiële olie is geschikt voor kinderen. Hou hier rekening mee. Behalve een diffuser kun je ook gebruik maken van een luchtbevochtiger. Soms kan een te droog klimaat in huis voor problemen zorgen (te veel vocht daarentegen is ook niet goed).

 

5. Koud eten

Naast verkoudheid en hoesten hebben veel kinderen ook last van keelpijn. Dat maakt eten en drinken nog eens extra lastig. Geef je kind in die periode daarom liever koud eten. Denk daarbij aan koude soep, ijsjes gemaakt van sap en bevroren vruchten, dat soort dingen. Let erop dat je kind wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

 

6. Zout water oplossing

Een simpele en goedkope remedie bij verkoudheid en hoesten gepaard met keelpijn is zout water. Maak een oplossing van een halve theelepel zout en 250 ml water en meng dit goed met elkaar. Laat je kind hiermee enkele keren per dag gorgelen. Gebruik dit middel alleen als je kind oud genoeg is en begrijpt dat het de zoutoplossing niet in moet slikken.

 

7. Hoofd omhoog leggen

Laat je kind niet plat in bed liggen. Hierdoor loopt de slijm in de keel en wordt het ademen bemoeilijkt. Zorg ervoor dat het hoofdeinde hoger is door bijvoorbeeld een extra verhoging onder het bed te zetten. Voor je baby kun je simpelweg een stevig kussen onder het matrasje leggen, zodat je baby met het hoofd hoger ligt.

 

8. Neusspray zoutoplossing

Of je deze nu zelf maakt of even bij de Kruidvat, Trekpleister of de apotheek binnenloopt, een neusspray met zoutoplossing biedt gegarandeerd verlichting voor je kleintje. Door de zoutoplossing lost de slijm makkelijker op.

Tips tegen verkoudheid en hoesten voor kleine kinderen 2

 

Voorkom drinken van melk en eten van bananen

Naast bovenstaande tips om de verkoudheid en hoesten bij je kind aan te pakken moet je ook bepaalde dingen voorkomen. Van melk is algemeen bekend dat het de productie van slijm verhoogd.  Ook de symptomen van verkoudheid verergeren als je je kind melk te drinken geeft.

Alhoewel bananen goed zijn en vullend kunnen deze soms voor verergering van de klachten zorgen. Zeker als je kind veel last heeft van slijm kun je bananen beter laten staan tot je kind weer beter kan ademen en het slijm goed los zit.

 

Wat doe jij bij een verkoudheid en hoesten van je kind?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Budget tips voor alle ouders
Volgend artikelTips om je kind door te laten slapen

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in