gefeliciTAART.nl - Black Friday

De ‘r’ zit nog steeds in de maand en de kans dat je een verkoudheid of griep oploopt is groot. Vooral kinderen zijn vatbaar voor van alles en nog wat. Daarom deel ik 15 tips om te voorkomen dat je gezin ziek wordt.

 

3 – 10 Keer per jaar ziek

Waar wij als volwassenen ongeveer 3 – 4 keer per jaar ziek worden en te maken krijgen met een virus ligt dit getal bij kinderen vele malen hoger. Vooral kinderen in de leeftijd 0 – 4 zijn geregeld ziek door een virus. Dat is natuurlijk niet zo gek. Kinderen in die leeftijd stoppen nog van alles in hun mond en voor je het weet heeft één kind met verkoudheid het doorgegeven aan drie andere kinderen. Gemiddeld is een kind 10x per jaar ziek. Overigens valt onder ziek zijn van alles: van een verkoudheid tot een zware griep, oorontsteking en buikgriep.

 

15 Tips om te voorkomen dat je gezin ziek wordt

Voorkomen is beter dan genezen, al is er voor een besmetting ook wel iets te zeggen. Je kind moet nu eenmaal met bepaalde dingen in aanraking komen om weerstand op te bouwen. Wil je je gezin echter optimaal beschermen? Dan zijn dit 15 tips om te voorkomen dat je gezin ziek wordt.

 

1. Verse lucht

Natuurlijk is het momenteel niet zo aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Toch is verse lucht precies dat wat je nu nodig hebt om te voorkomen dat je ziek wordt. Je hoeft overigens geen uren buiten te zijn. Loop een blokje om en laat je kind even lekker fietsen of ga een half uur naar de speeltuin. Alles is beter dan binnen zitten. Binnen heb je droge lucht (slecht voor je slijmvliezen) en is het doorgaans (te) warm. Vergeet ook niet regelmatig te luchten in huis en zet de verwarming niet te hoog.

 

2. Kleden in laagjes

Voor kinderen is het een goed idee om in de herfst en winter in laagjes gekleed te gaan. Op die manier kan je kind een laag kleding uitdoen als het te warm is of bijvoorbeeld een capuchon opzetten als het te koud is. Belangrijk is dat de voeten altijd warm zijn en dat je kind niet zweet.

Leestip: Zo voorkom je dat je kind het koud heeft in de winter

 

3. Muts en sjaal

Alhoewel de meeste kinderen er niet van houden zijn muts en sjaal onmisbaar als het buiten flink koud is. Als het hoofdje warm is heeft je kind het over het algemeen minder snel koud. Bovendien beschermt een muts de oren, waardoor je oorpijn door kou kunt voorkomen. Een sjaal voorkomt dat de wind op de borst en nek slaat.

 

4. Natte kleding

Heeft je kind in de regen of de sneeuw gespeeld en is het nat? Zorg dan dat je kind zo snel als mogelijk droge kleding krijgt. Te lang in natte kleding lopen gecombineerd met kou kan voor een longontsteking zorgen. Ervoor nog lekker even onder de douche springen of in bad gaan zorgt ervoor dat je kind lekker snel opwarmt.

 

5. Handen wassen

Als er iets belangrijk is geworden de afgelopen 2 jaar dan is het wel handen wassen. Virussen verspreiden zich onder andere via de handen. Laat je kind dus regelmatig de handen wassen en doe dit heel grondig. Vergeet ook zelf niet om je handen te wassen als je onderweg bent geweest.

 

6. Handen weg uit het gezicht

Zoals net al aangehaald hechten virussen zich aan de hand. Als je kind constant in zijn of haar gezicht zit, dan is de kans om ziek te worden veel groter. Natuurlijk is dat niet zo makkelijk af te leren, maar probeer je kind er wel attent op te maken. Vooral tijdens het spelen met andere kinderen is dit erg belangrijk om de kans op overdracht van virussen te minimaliseren.

 

7. Kusjes geven op de mond

Ben jij of je kind verkouden? Laat het kussen op de mond dan even achterwege. Geef je kind gewoon een kusje op de wang of het voorhoofd. Leg uit dat je niet wil dat je kind ziek wordt en dat dit wel kan gebeuren als je elkaar op de mond kust.

 

8. Veel drinken

Drinken is en blijft belangrijk als je wil voorkomen dat je ziek wordt. Als je genoeg vocht binnenkrijgt blijven je slijmvliezen lekker vochtig. Hierdoor hebben virussen en bacteriën minder kans. Jij als volwassene moet minimaal 2 liter per dag drinken. En dan hebben we het niet over koffie 😉 Kies vooral voor water en eventueel kruidenthee zonder suiker.

 

9. Yoghurt eten

Wist je dat probiotica je lichaam ondersteunt en ziektes kan voorkomen? Eet daarom geregeld yoghurt waarmee je darmen ondersteund worden.

 

10. Natuurlijke boosters voor je immuunsysteem

Niets zo belangrijk als een goed werkend immuunsysteem. In de winter kan je lichaam natuurlijke ondersteuning gebruiken. Neem dus wat meer vitamine C in de vorm van fruit en/of gember en laat je vitamine D level checken. Bij een te laag niveau moet je vitamine D slikken.

 

11. Neus spoelen

Een geheime tip die al heel lang toegepast wordt: regelmatig je neus spoelen helpt om virussen en bacteriën kwijt te raken. Je kunt je neus gewoon met een zoutoplossing spoelen. Heb je een verkoudheid te pakken? Dan helpt neus spoelen sneller dan een neusspray.

 

 

12. Inhaleren en diffusen

Het is al eerder aangehaald, maar vooral in de wintermaanden is de lucht in huis vaak gortdroog. En dat zorgt ervoor dat je huis de perfecte broedplaats is voor virussen en bacteriën. Om hier een einde aan te maken kun je geregeld inhaleren. Dat doe je als volwassene heel simpel door middel van een kom met heet water waar je eventueel nog wat etherische olie aan toevoegt. Voor je kind is een diffuser of een stoominhalator een stuk makkelijker. Let wel op welke essentiële olie je gebruikt met kinderen, want niet alles is geschikt.

 

13. Genoeg slaap

Een belangrijke tip voor jong en oud: wil je voorkomen dat je ziek wordt dan is voldoende slaap een must. Ontdek hier hoeveel slaap je kind echt nodig heeft. Voor volwassenen geldt een minimum van 7 uur slaap. De ideale temperatuur op de slaapkamer is 16 – 18 graden. Zorg dat je kind het niet te koud heeft, want dat kan invloed hebben op de slaap en de kwaliteit ervan.

Leestip: Zo kun je je kind door laten slapen

 

14. Genieten van een voetenbad

Een voetenbad is niet alleen heel relaxend, het kan ook je immuunsysteem versterken. Dat komt omdat met een voetenbad de doorbloeding op gang gebracht wordt. Dit is dan weer een oppepper voor je immuunsysteem. Begin met een temperatuur van 36 graden en voeg elke keer weer wat water toe tot een temperatuur van 41°C. Voor kinderen geldt een maximum temperatuur van 39°C.

 

15. Check de nek

Bij baby’s is het extra lastig om te zien of ze het wel warm genoeg hebben. De handen kunnen koud zijn, maar dat zegt nog niets over het feit of je kind het echt koud heeft. Dat kun je het beste in de nek checken. Voel of de nek warm genoeg aanvoelt. Je baby mag niet zweten, maar het mag ook zeker niet te koud aanvoelen. Twijfel je? Als je zelf koude handen hebt is het lastig om de temperatuur vast te stellen. Doe dit dan met je lippen.

 

 

Heb jij nog tips om te voorkomen dat je gezin ziek wordt?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel9 Veelgemaakte fouten bij het kopen van kinderschoenen
Volgend artikelTips voor een disco kinderfeestje voor 4 – 12 jarigen

5 REACTIES

  1. Goede tips! Mijn dochter is al ontzettend veel ziek geweest sinds ze naar school gaat. Het is de eerste keer dat ze nu voor de derde week op rij naar school gaat. Bijna een wonder, want normaal was ze telkens na 1,5 week al ziek thuis. Ik probeer haar zo goed mogelijk aan te kleden en geef nu ook een paar vitamines bij om haar weerstand op te krikken, maar het blijft een dingetje.

  2. Handige tips, hier zijn de kinderen nu wat groter en gelukkig wat minder vaak ziek. Maar zeker genoeg slaap vinden wij belangrijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in