Je hebt het gehaald. De bevalling is achter de rug, je baby ligt eindelijk in je armen… en dan? Dan begint er een compleet nieuw hoofdstuk – eentje waar je lichaam, hoofd en emoties flink op de proef worden gesteld. Toch wordt daar verrassend weinig over gepraat. Daarom een eerlijk overzicht van veelvoorkomende klachten na de bevalling en wat je eraan kunt doen.
Table of Contents
Lichamelijke klachten: van naweeën tot urineverlies
Ook al is de bevalling voorbij, je lichaam is nog lang niet ’terug naar normaal’. De eerste weken kun je last hebben van naweeën, vooral bij een tweede of derde kind. Die kunnen pijnlijker zijn dan je denkt, omdat je baarmoeder flink samentrekt om terug te krimpen. Heb je hechtingen of wondpijn na een knip of scheur, dan kan het voelen alsof je op een cactus zit. Daarnaast komt urineverlies veel voor, zeker bij lachen of niezen – je bekkenbodem is tijdelijk verzwakt. Ook je darmen moeten weer op gang komen, waardoor je last kunt hebben van obstipatie of juist diarree.
Neem de tijd om te herstellen, minstens zes weken, en gebruik bijvoorbeeld een koud kompres of een speciale zitring bij wondpijn. Bekkenbodemoefeningen – simpele knijpbewegingen – kun je meestal na enkele weken doen, mits je arts of verloskundige dat goedkeurt. En loop niet te lang rond met klachten, hoe normaal ze ook lijken. Je hoeft er niet mee te blijven zitten. Letterlijk en figuurlijk.
Emotionele achtbaan: de kraamtranen en daarna
In de eerste week na de bevalling krijgen veel vrouwen last van de zogenaamde kraamtranen. Zonder waarschuwing barst je ineens in huilen uit – om een lege vaatwasser, een schattige baby-hand of gewoon omdat je moe bent. Bij sommige vrouwen blijft dat gevoel hangen en kan het overgaan in een postnatale depressie. Je voelt je verdrietig, somber of onthecht. Ook angst- of paniekaanvallen komen voor, vaak gericht op de baby of je nieuwe rol als moeder. En zelfs met mensen om je heen kun je je diep eenzaam voelen.
Wat helpt? Praten. Met je partner, een vriendin of een zorgverlener. Je hoeft dit niet alleen te dragen. Ook helpt het als vriendinnen je simpelweg even sterkte wensensterkte wensen. Als je het moeilijk vindt om hier om te vragen, dan kan je partner wellicht subtiele hints droppen bij je vriendinnen. Gun jezelf ook rust en wees mild: het is oké om niet meteen ‘gelukkig’ te zijn. Probeer elke dag een klein moment voor jezelf te creëren, hoe lastig dat ook lijkt. Herken je de signalen van mentale overbelasting, trek dan aan de bel bij je huisarts of verloskundige.
De druk om te presteren: alles ‘goed doen’
Instagram laat vooral blije baby’s, perfect ingerichte boxen en moeders in skinny jeans zien. Maar de realiteit is rommelig, chaotisch en vaak onzeker. Veel vrouwen voelen druk om snel weer ‘back in shape’ te zijn, om borstvoeding perfect te laten verlopen of om hun baby volgens het boekje te laten slapen.
Laat je niet gek maken. Goed genoeg is écht goed genoeg. Perfect ouderschap bestaat niet, ook al doen foto’s soms anders vermoeden. Durf hulp te vragen aan mensen om je heen. Een moeder, buurvrouw of vriendin die een keer voor je kookt of even op de baby past, maakt een wereld van verschil.
*Uitgelichte afbeelding: ID 16284391 © Kati Finell | Dreamstime.com
Is allemaal heel herkenbaar!
Oh veel zo herkenbaar 😉
Hier word idd niet veel over gepraat
Heel herkenbaar
Heel herkenbaar
Nee hier hoor ik nooit iemand over