Het is warm en veel mensen zetten voor de kinderen een zwembad op. Niets mis mee, als je de veiligheid in en rondom water goed in de gaten houdt. Want water en kleine kinderen gaat niet samen.
Table of Contents
Zomer: waterpret voor jong en oud
Het is zomer en momenteel heerst er een hittegolf. Niet zo gek dat veel mensen kiezen voor water om even af te koelen. Als je niet in de gelegenheid bent om natuurwater op te zoeken kun je een zwembad in de tuin of op het balkon zetten. Naast waterpret brengt een zwembad echter ook talloze gevaren met zich mee. Vooral als er kleine kinderen in het gezin zijn. Daarom deel ik vandaag tips voor veiligheid in en rondom water, zodat iedereen zorgeloos kan genieten van waterpret.
Veiligheid in en rondom water
Water heeft een enorme aantrekkingskracht op (kleine) kinderen. Niet zo gek, want het is heerlijk koel als het buiten warm of heet is. Daarnaast kun je eindeloos plezier beleven in en rondom het water. En daar is ook meteen het grootste gevaar: kinderen zien water alleen als vermaak. Helaas zijn er elke zomer weer een aantal kinderlevens te betreuren die allemaal in verband staan met water. Daarom moet de veiligheid van je kleine altijd gegarandeerd zijn. Hieronder vind je tips om de veiligheid in en rondom water in de natuur, je tuin of op balkon (zwembadje) te verhogen.
1. Let altijd op je kind
Het lijkt zo simpel: maar in een fractie van een seconde kan je kind aan je aandacht ontsnappen en verdrinken. Daarvoor is geen groot zwembad nodig. Het zwaartepunt van een kind ligt in het hoofd. Daarom zie je dat kleine kinderen relatief vaak vallen, waarbij het hoofdje als eerste gaat. Om te verdrinken is niet meer nodig dan een waterplasje van 10 cm. Op het moment dat je kind met zijn hoofd (gezicht als eerste) in het water valt kan het zich niet meer oriënteren. Het gevolg: je kind blijft liggen met het gezicht in het water en verdrinkt.
Hou je kind daarom altijd in de gaten! Kijk niet even op de telefoon als jullie aan het strand zijn. Loop niet even naar binnen om een glas drinken te halen als je kind alleen in de tuin is waar een zwembad staat. Hou je ogen altijd op je kind!
Heb je oudere kinderen? Ook dan is het noodzakelijk dat jij het overzicht behoudt en op de kleinste let. Al zijn kinderen wat ouder, vaak hebben ze nog niet het nodige verantwoordelijkheidsbesef of zien ze zelf niet de gevaren van water. Schuif de verantwoordelijkheid voor je kind dus niet af, maar blijft zelf alert.
2. Zwembadje: pas als je kind kan lopen
Het lijkt zo leuk: een baby in een klein zwembadje zetten. Helaas kleven hier veel te veel risico’s aan. Het advies is om de baby of je kind pas in een zwembadje te laten op het moment dat hij of zij kan lopen. Ook dan alleen onder toezicht, maar pas vanaf dat moment is een zwembadje in de tuin geschikt. Je kunt natuurlijk wel een babybadje in de tuin of op balkon zetten en je baby daarin laten badderen. Zorg er dan wel voor dat je kind niet in de volle zon ligt.
3. Gebruik zwemhulp
Of je nu aan het strand bent of in de achtertuin met een zwembad, voor de veiligheid van je kind zijn zwemhulpjes onmisbaar. Gebruik voor kleine kinderen zwembandjes of nog beter een zwemvest. Een zwemvest gecombineerd met zwemvleugels is nog beter, omdat je dan zeker weet dat je kind blijft drijven. Het is echter nog steeds noodzakelijk om bij je kind te blijven als het in de buurt van water is.
4. Veiligheid in en rondom het zwembad
Heb je een zwembad in de tuin of op het balkon? Dan moet je op een aantal zaken letten:
– Het zwembad moet op een niet gladde ondergrond staan om uitglijden te voorkomen
– Zorg dat het water regelmatig ververst wordt (hoe kleiner het zwembad hoe vaker je het water moet verversen)
– Kies voor een schaduwrijk plekje of gebruik een parasol, want de combinatie van water en zon zorgt ervoor dat je kind nog sneller verbrandt
– Warm water is een goede voedingsbron voor het ontstaan van de E.Coli bacterie. Hier kan je kind goed ziek van worden. Daarom is het noodzaak om het water regelmatig te verversen
– Gebruik chloor met mate, vooral als het zwembad bedoelt is voor (hele) kleine kinderen. Het is en blijft een chemisch goedje
5. Smeren, smeren en smeren
In het water koel je inderdaad goed af. Het gedeelte dat niet in het water is, blijft echter blootgesteld aan de zon. En door de weerkaatsing op het water kun je nog sneller verbranden. Daarnaast is de kans ook groot dat je kind last krijgt van een zonnesteek of warmte uitputting. Smeer je kind daarom in met een watervaste zonnebrandcrème en herhaal dit om de 2 uur. Laat je kind voldoende drinken en haal hem of haar tijdens de heetste uren van de dag uit het water.
6. Zwembad afschermen
In het begin zei ik het al: kinderen worden op magische wijze aangetrokken door water. Als je niet meer in de tuin bent, zorg dan dat je kind geen toegang heeft tot het zwembad. Plaats er een hek omheen of zet een zwembadalarm in het water. Hierdoor voorkom je dat je kind in een onbewaakt ogenblik de tuin in gaat en het zwembad induikt zonder dat jij het in de gaten hebt.
Let op: een afdekzeil is niet genoeg! Je kind kan alsnog in het water vallen en verdrinken.
7. Let op onderkoeling
Water biedt inderdaad verkoeling, maar kan in het slechtste geval ook onderkoeling veroorzaken. Let er daarom op dat je kind niet verbrandt of last heeft van de hitte, maar ook niet onderkoeld raakt. Je kunt dit herkennen aan blauwe lippen en bijvoorbeeld rillen. In dat geval moet je je kind goed afdrogen en (luchtige) kleren laten dragen.
8. Water in de buurt? Zorg dat je kind niet ongezien de tuin uit kan
Heb je in de buurt van je huis water? Zorg er dan voor dat je kind niet ongezien de tuin uit kan lopen. Het gebeurd helaas met enige regelmaat dat kinderen verdrinken in een plas of een sloot achter het huis in een moment van onoplettendheid.
9. Leer je kind zwemmen
De beste manier om veilig in water te spelen is je kind te leren zwemmen. Kinderen kunnen al vanaf een paar maanden meegenomen worden naar het zwembad. Vanaf een jaar of vier kan je kind dan naar zwemles gaan om echt te leren zwemmen. Je kunt natuurlijk zelf al beginnen met het leren zwemmen.
Leestip: Alles wat je moet weten over zwemles (geschreven door een zwemjuf)
Heb jij nog andere tips om kinderen veilig te houden in en rondom het water?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024
- Kinderactiviteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis 2024 - 20 september 2024