gefeliciTAART.nl - Black Friday

Op zich is een verkoudheid niet ernstig, maar dat verandert als je zwanger bent. Je lichaam gebruikt namelijk een groot deel van de beschikbare energie voor de baby. Daarom is je immuunsysteem tijdens de zwangerschap niet optimaal. Ontdek nu wat je wel en niet moet doen al je verkouden bent tijdens je zwangerschap, welke medicatie je kunt gebruiken en wanneer je de huisarts in moet schakelen.

 

Verkoudheid tijdens de zwangerschap: gevaarlijk voor de baby?

Een verkoudheid is zeker vervelend, maar vormt niet per se een bedreiging voor de baby. Dit komt door de zogenaamde “nestbescherming,” de antilichamen van de moeder, die bescherming bieden. Er is echter een ander probleem: door een verkoudheid ben je als zwangere vrouw namelijk vatbaarder voor andere virussen. En zoals met veel geld: voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen.

Wat helpt bij een verkoudheid tijdens de zwangerschap?

Heb je toch het pech en ben je verkouden geraakt? Dan heb je gelukkig een aantal mogelijkheden. Even een kleine opmerking vooraf: twijfel je ook maar over iets, raadpleeg dan in elk geval je verloskundige of je huisarts. Weet je zeker dat het gewoon een verkoudheid is die opkomt, dan kun je een paar huismiddeltjes proberen.

Goede huismiddeltjes (uit oma’s tijd) helpen onder andere bij een verstopte neus en bijvoorbeeld een zwaar aanvoelend hoofd. Neem een stoombad met tijm of kamille om de slijm je neus en keel los te maken. Verder helpt ook een neusspoeling met zout. Heb je last van hoofdpijn? Ook dan kan een bad verlichting bieden. Een fris huis met schone lucht geeft vaak ook al verlichting.

Heb je last van ernstige hoest? Normaal gesproken helpt dan hoestsiroop die slijm oplost. Omdat deze siroop echter alcohol en andere stoffen bevat die schadelijk zijn voor je ongeboren baby, kun je als aanstaande moeder beter teruggrijpen naar zelfgemaakte siroop van honing en uien. Als je keelpijn hebt, gorgel dan met saliethee of leg een paar vochtige, warme kompressen rondom je nek.

Daarnaast is het vooral belangrijk om zoveel rust als mogelijk te nemen. Drink veel water om je lichaam gehydrateerd te houden (kan ook hoofdpijn verlichten) en vermijd suikerhoudende dranken. Wil je geen water drinken? Dan kun je kiezen voor kruidenthee waar je eventueel een beetje honing aan toevoegt.

Zorg ervoor dat je kamer een aangename temperatuur heeft, maar niet te warm is. Dit is nodig, zodat je lichaam en bloedsomloop zijn werk kan doen.

Voel je je echt beroerd? Laat het werk dan voor wat het is en meld je ziek. De gezondheid van jou en je baby gaan op dit moment echt voor. Dit geldt zeker aan het begin van je zwangerschap, wanneer de baby nog volop in ontwikkeling is. En rust is het belangrijkste om zo snel als mogelijk van de verkoudheid af te komen.

Zwanger en verkouden: welke medicijnen mag je gebruiken?

In principe gaat een verkoudheid vanzelf over en is het niet nodig dat je medicijnen gebruikt. Gebruik ook geen natuurlijke middelen, want ook deze zijn lang niet allemaal geschikt voor gebruik tijdens je zwangerschap. Mocht je toch iets willen slikken, vraag dan bij de huisarts, apotheek of de drogist na of je een bepaald middel mag nemen. Zelfs een onschuldige paracetamol mag je namelijk niet zomaar nemen als je zwanger bent.

Het is overigens sowieso verstandig om de huisarts zo vroeg als mogelijk in de lichten over je zwangerschap. Dan kan hij of zij onder alle omstandigheden hier rekening mee houden.

 

Zwanger en verkouden: wanneer moet je naar de dokter?

Over het algemeen is een verkoudheid tijdens de zwangerschap niets om je zorgen over te maken. Alleen als je last hebt van onderstaande klachten moet je hoe dan ook de huisarts bellen:

  • Langdurig en veel hoesten
  • Koorst boven 38,5°C
  • Bloed of pus in je slijm bij het hoesten
  • Landdurig kortademig
  • Extreem zwak gevoel
  • Klachten die ineens optreden en snel erger worden
  • Heftige symptomen of veel pijn

 

Bij een zwangerschap zal een arts geen risico willen nemen en de kans is groot dat je op consult mag komen.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTip: bezoek eens Wildlands Adventure Zoo Emmen
Volgend artikelBabyslaapzak kopen: met deze tips vind je een geschikte slaapzak

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in