gefeliciTAART.nl - Black Friday

Helaas gebeurt het nog te vaak: een kind verslikt zich in voedsel en in sommige gevallen leidt dit zelfs tot verstikking en de dood. Daarom moet je weten wat te doen als je kind zich verslikt. Ontdek alle risicofactoren van verslikken bij kinderen, voorkomen en wat je moet doen als je kind zich toch verslikt en stijgt te stikken.

 

Wat is verslikken?

Verslikken is niets anders dan voedsel of zelfs drinken dat in de luchtpijp terechtkomt. Je merkt dat je kind zich verslikt omdat het begint te huilen, hoesten en praten. Je kind is daarbij volledig bij bewustzijn. Blijft het voedsel ondanks hoesten in de luchtpijp vastzitten, dan kan je kind stikken. In dat geval zal je kind het bewustzijn verliezen en mag je geen seconde verliezen om in te grijpen.

 

Risicofactoren verslikken

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die erom bekend staan dat een kind zich hier makkelijker in verslikt. Dit zijn vooral kleine, ronde levensmiddelen die makkelijk in de luchtpijp kunnen schieten. Denk daarbij aan noten, rozijnen, cherrytomaatje, pitten en druiven. Daarnaast kunnen ook knakworstjes (glad en groot), harde snoepjes en grote stukken rauwe groenten voor problemen zorgen.

 

Verslikken voorkomen

Voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen. Om te voorkomen dat je kind zich verslikt en eventueel zelfs stikt kun je de volgende maatregelen nemen:

Kleine hapjes en goed kauwen: Leer je kind om kleine hapjes te nemen en goed te kauwen voordat ze doorslikken. Moedig langzaam eten aan om te voorkomen dat grote stukken voedsel vast komen te zitten.

Zittend eten: Zorg ervoor dat je kind altijd zittend eet en niet rondrent of ligt terwijl het eet. Dit vermindert de kans op verslikken.

Geschikt voedsel: Geef geschikt voedsel voor de leeftijd van je kind. Zorg ervoor dat voedsel goed is gesneden in kleine stukjes, vooral als je kind nog jong is.

Toezicht: Houd altijd toezicht op je kinderen tijdens het eten. Dit is vooral belangrijk bij jonge kinderen, omdat ze extra toezicht nodig hebben tijdens het eten.

Niet haasten: Moedig je kind aan om rustig te eten en niet te haasten. Haastig eten vergroot het risico op verslikken.

Verstikkingsgevaarlijk voedsel vermijden: Vermijd eerder genoemd voedsel dat erom bekend staat dat je kind zich er snel in verslikt.

Drinken bij de maaltijd: Beperk de hoeveelheid drinken tijdens de maaltijden, omdat deze het risico op verslikken kunnen vergroten.

Rustige eetomgeving: Creƫer een rustige en ontspannen eetomgeving zonder afleidingen, zoals televisie of tablets. Hierdoor zal je kind zich beter op het eten concentreren.

Educatie: Leer je kinderen al vroeg over de gevaren van verslikken en hoe ze moeten kauwen en slikken. Dit kan op een speelse manier gebeuren, afhankelijk van hun leeftijd.

Allergieƫn en intoleranties: Let op voedselallergieƫn en intoleranties bij je kind. Sommige allergische reacties kunnen leiden tot zwelling van de luchtwegen, wat het risico op verslikken vergroot.

 

Wat te doen bij verslikken?

Heeft je kind zich toch verslikt? Zorg dan in elk geval dat jij als ouder rustig blijft. Onrust en spanning van jou slaan over op je kind en dat maakt het nog lastiger. Laat je kind goed hoesten, vaak helpt dit voldoende om de luchtpijp weer vrij te krijgen.

Is dit niet voldoende? Dan kun je in eerste instantie proberen op de rug van je kind te kloppen. Dat doe je met je vlakke hand tussen de schouderbladen. Doe dit alleen bij wat oudere kinderen.

Voor baby’s die zich verslikken moet je net iets anders te werk gaan. Omdat beeld beter is dan een omschrijving vind je hieronder een video over wat je moet doen bij verslikken van een baby.

 

 

Blijft het vastzitten en ben je bang dat je kind gaat stikken? Laat dan iemand anders 112 bellen. Vertel in elk geval dat het om een baby/kind gaat.

Ā 

Ā 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips veilig naar school fietsen
Volgend artikelTandjes baby: eerste hulp bij doorkomende tandjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in