Met de zomer op komst is het belangrijk dat je je kind beschermd tegen verbranding. Bescherming tegen zonnebrand voor baby en kind dit moet je weten. Ontdek alles over zonnebrand en filters, welke zonnebrandcrème geschikt is voor baby en kind en waar SPF voor staat.
Table of Contents
In de zon met je baby en kind
Niets zo lekker als met mooi weer buiten te zijn. Dat heeft je kind ook zeker nodig, maar… door de kracht van de zon moet je je kind ook goed beschermen. Want wist je dat zonnebrand permanente schade kan veroorzaken aan je DNA? En dat baby’s tot 1 jaar bij voorkeur helemaal uit de zon gehouden moeten worden? Ontdek 9 weetjes over hoe je kind te beschermen tegen de zon.
Zonnebrand voor baby en kind dit moet je weten
Zoals je hierboven al kon lezen is het noodzakelijk om de tere baby- en kinderhuid optimaal te beschermen. Dat doe je bij voorkeur met natuurlijke zonnebrandcrème, bijvoorbeeld van Sol de Ibiza. Maar hoe en wanneer gebruik je deze zonnebrandcrème nu eigenlijk? En wat moet je nog meer weten over zonnebrand?
Baby beschermen tegen zon
Een baby tot 1 jaar mag zo min mogelijk zon op de huid krijgen. Moet je toch buiten zijn? Laat je kind dan in elk geval UV-werende kleding dragen, een petje of hoed en smeer je kind in met zonnebrandcrème met minimaal factoor 30. Smeren doe je ook als je kind in de schaduw zit, want ook daar kan je kind verbranden, al is de Uv-straling in de schaduw een stuk minder. Zet je kind zo veel als mogelijk onder een parasol.
Welke zonnebrandcrème is geschikt voor baby en kind?
Kies bij voorkeur voor natuurlijke zonnebrandcrèmes. Je huid is het grootste orgaan en alles wat je hierop smeert komt direct in de bloedbaan terecht. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor natuurlijke producten. The Lekker Company heeft bijvoorbeeld verschillende natuurlijke producten waaronder natuurlijke zonnebrand en natuurlijke deodorant (voor jezelf).
Er zijn verschillende zonnebrand middelen verkrijgbaar, maar voor baby’s kun je het beste kiezen voor een crème in plaats van een zonnebrandspray. Een spray wordt meestal in een veel te dunne laag aangebracht. Daarbij is het licht ontvlambaar en mogen de dampen niet ingeademd worden. Voor je baby is zonnebrandcrème dus de beste optie.
Zonnebrand en filters: minerale en chemische filters
Elke zonnebrandcrème heeft filters die je huid beschermen tegen schadelijke Uv-straling. Er zijn twee verschillende soorten filters: minerale en chemische. Waar de één werkt door de uv-stralen op de huid te weerkaatsen (minerale filters), doet de andere filter (chemisch) zijn werk door de uv-stralen ín de huid onschadelijk te maken. Maar welke is nu eigenlijk beter: minerale filter of chemische filter?
Beide hebben voor- en nadelen. Voor welke je kiest hangt eigenlijk gewoon af van je eigen voorkeur. Hieronder vind je de verschillen op een rijtje, zodat je zelf een goede keuze kunt maken.
Voor- en nadelen zonnebrand minerale filters
Minerale filters kun je herkennen aan de ingrediënten titaniumoxide en zinoxide.
- Beschermen huid door laag die uv-straling reflecteren
- Trekt niet in huid, maar blijft erop liggen
- Werkt direct na aanbrengen
- Minder kans op uitslag of jeuk
- Soms blijft een witte waas zichtbaar na aanbrengen
- Omdat deze makkelijk af te vegen is moet je vooral bij kinderen vaker smeren
- Soms wordt gebruik gemaakt van nanotechnologie (moet op de verpakking vermeld worden)
Voor- en nadelen zonnebrand chemische filters
Chemische filters herken je aan de volgende ingrediënten: octocrylene, oxybenzone, octyl methoxycinnamate en avobenzone.
- Trekt in de huid en vormt daar een bescherming tegen uv-licht
- Laat geen witte waas achter
- Heeft tijd nodig om te werken: dus aanbrengen 30 minuten voordat je in de zon gaat
- Kan voor irritatie of allergie zorgen
- De ingrediënten kunnen hormoonverstorend werken, al moet hier meer onderzoek naar gedaan worden
Zonnebrandcrème: waar staat SPF voor?
Als je zonnebrand moet kopen, moet je op veel verschillende dingen letten, onder andere op de SPF. SPF staat voor: Sun Protection Factor. Het getal geeft aan hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Hoe hoger het getal, hoe langer je beschermd bent. Voor baby’s en kinderen geldt dat je minimaal SPF 30 moet gebruiken voor optimale bescherming tegen de zon.
Hoe vaak smeren met zonnebrandcrème?
Alhoewel met de SPF aangegeven wordt hoe lang je in de zon kunt zitten is het raadzaam om je kind vaker in te smeren. Kinderen zijn nu eenmaal heel beweeglijk en kunnen tijdens het spelen veel meer aan de zon blootgesteld worden. Smeer je kind daarom om de 2 uur opnieuw in. Doe dit ook na het zwemmen, zelfs als je crème gebruikt die water resistent is.
Vergeet niet om deze plekken in te smeren!
Veel ouders smeren de baby en hun kind in op plekken die voor de hand liggen: denk aan ontbloot bovenlijf, armen, benen en gezicht. Maar vaak worden de handen, oren en voeten vergeten. Toch is het belangrijk om deze ook goed in te smeren, zeker als je kind wat ouder is en flink aan het spelen is.
Hoeveel zonnebrand gebruiken voor je baby en kind?
Zorg dat je een redelijk dikke laag aanbrengt op de huid. Hoe dunner de laag hoe minder bescherming deze biedt. Voor het gezicht en de hals kun je rekenen op een theelepel, de rest van het lichaam heeft minimaal 6 theelepels nodig. Hoe groter je kind, hoe meer je nodig hebt.
Zonnebrandcrème in de schaduw en op wintersport
In de zomer ligt het voor de hand om in de zon zonnebrand te gebruiken. Maar vergeet ook niet in de schaduw te smeren. Ga je op wintersport? Vergeet dan niet om een tube zonnebrand mee te nemen. Doordat het zonlicht weerkaatst op de sneeuw is de kans groot dat je in je gezicht verbrandt. Dat geldt ook voor je armen als je na het skiën in je T-shirt bij zit te komen.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek de jungle met de nieuwste Klorofil serie - 4 november 2024
- Ontdek de Smart Toys & Games winnaars Speelgoed van het Jaar 2024 - 23 oktober 2024
- Herfstvakantie uitjes voor kinderen 0 – 6 jaar - 22 oktober 2024
Een goede zonbescherming is erg belangrijk!
Belangrijk… smeren, smeren, smeren!
[…] stof voor ons lichaam. De keerzijde is er ook: een teveel aan zon zorgt in het ergste geval voor zonnebrand of zelfs een zonnesteek. Van de zon genieten is dus een must, maar wel met […]