gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niets zo onzeker als een tiener. Niet zo gek, want een tiener komt in een hele nieuwe levensfase terecht. Een periode waarin het kind opgroeit tot volwassene en zichzelf en de wereld om zich heen in een nieuw licht moet zien. Ook het eigen lichaam verandert, waardoor het zelfbeeld aangepast moet worden. Een groot deel van de ouders denkt dat hun kind met zelfvertrouwen worstelt.

 

Top 5 dingen die het zelfvertrouwen van een tiener beïnvloeden

Door de pandemie zijn kinderen lange tijd verstoken geweest van fysiek les volgen en de omgang met andere tieners. Deze periode had en heeft nog steeds grote impact op veel pubers. Momenteel is alles weer zo goed als terug bij het oude, maar dat neemt de worstelingen die tieners in hun dagelijkse leven ervaren niet weg.

Meer dan drie op de tien ouders zijn van mening dat het gedrag van andere kinderen op school en kritiek van anderen in hun omgeving het zelfvertrouwen van hun kind het meest aantasten.

  1. Gedrag van andere kinderen om hen heen
  2. Kritiek van andere mensen
  3. Opmerkingen die worden gemaakt
  4. Hoe andere mensen ze zien (zich vergelijken)
  5. Hoe ze eruit zien (zelfbeeld)

 

Glimlach tieners heeft invloed op hun zelfvertrouwen

Het is algemeen bekend dat pubers niet altijd een goed zelfbeeld hebben, vooral als ze zichzelf vergelijken met anderen. Dit zelfbeeld wordt vooral gevormd door het uiterlijk, waarbij onder andere het uiterlijk van de tanden een grote rol speelt. Scheve tanden zijn immers niet het ideaalbeeld en zorgen ervoor dat tieners onzeker worden.

Uit onderzoek in opdracht van Align Technology Nederland geeft maar liefst 60% van de ouders aan dat rechte tanden belangrijk zijn voor het zelfvertrouwen van hun kind. Overigens komt dit niet alleen naar voren bij ouders. Ook tieners zelf geven aan dat rechte tanden hun zelfvertrouwen kunnen vergroten.

 

Een beugel voor rechte tanden

Redenen genoeg dus om te werken aan rechte tanden. Gelukkig zijn hiervoor verschillende opties. Denk daarbij aan het ondergaan van een operatie al dan niet in combinatie met het dragen van een beugel. Gelukkig is voor de meeste pubers een beugel meer dan voldoende om na enkele jaren een mooi recht gebit te hebben voor een onweerstaanbare glimlach en meer zelfvertrouwen.

Helaas zijn er ook genoeg tieners die opkijken tegen het dragen van een beugel. De één vindt het geen gezicht, de ander kijkt vooral op tegen de pijn. Gelukkig is aan beide wel iets te doen. Voor pubers die het niet zien zitten om een gewone beugel te dragen zijn er speciale onzichtbare beugels. Deze zijn in verhouding een stuk goedkoper en omdat ze gemaakt zijn van doorzichtig materiaal valt het niet op dat je kind een beugel draagt.

Helaas is deze beugel niet voor iedereen geschikt. Overleg dit goed met de behandelende orthodontist.

Wat de pijn betreft zal je kind er vooral aan moeten wennen. Eventueel kun je pijnstillers geven (de eerste dagen), zodat de scherpe randjes van de pijn weggenomen worden.

 

Beugel vergoeding verzekering

De beste leeftijd om aan beugel te beginnen is het begin van tiener leeftijd (10 jaar). Voor het dragen van een beugel komen er behoorlijk veel kosten op je af als ouder. Je kunt op een bedrag van 2100- 3800 euro rekenen. Een bedrag dat de meeste ouders niet zomaar klaar hebben liggen voor een mooie glimlach.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de (eigen) kosten voor een beugel te beperken. In principe valt behandeling van de orthodontist niet onder de basisverzekering, tenzij er sprake is van ernstige medische of groeistoornissen. Om wel gebruik te kunnen maken van een (beperkte) vergoeding zul je dus een aanvullende verzekering af moeten sluiten.

Afhankelijk van de verzekering moet je rekening houden met een wachttijd van een jaar. Dat betekend dat je niet direct gebruik kunt maken van de orthodontist. Vanaf het moment dat je weet dat je kind een beugel nodig gaat hebben in de toekomst is het verstandig om alvast een verzekering hiervoor af te sluiten om de wachttijd in te calculeren.

Daarnaast hanteren de meeste verzekeringen een maximum vergoeding of een bepaald percentage dat maximaal vergoed wordt voor de behandelingen.

Houd er ook rekening mee dat je evenutele schade zelf moet betalen!

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDecember win 10-daagse: win het spel Nocturnally van Sunny Games
Volgend artikelDecember win 10-daagse: win een leuk boekenpakket

8 REACTIES

  1. Mijn dochter van 14 heeft een jaar lang een blokhesbeugel gehad. Haar gebit is nu mooi recht. Ze lacht nu weer vol overgave waar ze zich eerst schaamde voor haar tanden. Ik zeg haar tot vervelens toe hoe mooi ze is. Maar stiekem waardeert ze dat wel.

  2. Ik had zelf een beugel als tiener, en ik schaamde mij altijd voor mijn lach. Best gek als ik en nu over denkt, omdat het eigenlijk voor zorgde dat mijn gebit nu goed zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in