gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is zonnig weer en veel mensen zijn zo veel als mogelijk buiten. Dat geldt ook voor kinderen. Helaas is de zon behoorlijk fel en moet je je kind tegen de zon beschermen. Ken jij deze 9 weetjes over hoe je kind te beschermen tegen de zon al?

 

Kinderen beschermen tegen de zon

Je weet het waarschijnlijk al lang, maar het is noodzakelijk om je kind te beschermen tegen de zon. De zon kan behoorlijk fel zijn en levenslange schade toebrengen aan je kind. Een goede bescherming is een must. Voor optimale zonbescherming van je kind moet je echter wel weten waarop je moet letten. Daarom vind je hieronder 9 weetjes over hoe je kind te beschermen tegen de zon al

  1. Baby’s tot 1 jaar mogen niet in de zon
  2. Smeren met de juiste zonnebrand
  3. Beperk de tijd in de zon
  4. Laat je kind UV werende kleding dragen in de zon
  5. Doordaat kinderen veel bewegen verliezen ze bescherming van zonnebrandcrème
  6. In het water en in de winter met sneeuw verbrandt je kind sneller
  7. Verbranden kun je ook in de schaduw
  8. Zonnebrand veroorzaakt blijvende schade aan DNA
  9. Een zonnebril is een must voor kinderen

 

1. Baby’s tot 1 jaar mogen niet in de zon

Voor baby’s is zon misschien wel lekker wat de warmte betreft, maar daarmee houdt het ook op. Baby’s tot 1 jaar moeten helemaal uit de zon gehouden worden. De huid van je baby is kwetsbaar en bovendien extra gevoelig voor UV-straling. Omdat je baby in het eerste jaar ook heel veel groeit, kan huid zich maar moeilijk herstellen als deze verbrandt. Houd je baby dus volledig uit de zon (en de schaduw!)

Leestip: Zo kom je de hitte door met je baby

 

2. Smeren met de juiste zonnebrand

Veel mensen verkijken zich op het gebruik van zonnebrand voor kinderen. Lang niet alle zonnebrandcrèmes voldoen aan de juiste standaard of worden verkeerd gebruikt. Of er zitten chemische ingrediënten in die minstens net zo schadelijk zijn als de zon zelf.

Voor kinderen hoef je overigens niet per se zonnebrandcrème voor kinderen te gebruiken. Je kunt namelijk ook zonnebrand voor volwassenen smeren. Kies bij voorkeur voor natuurlijke zonnebrand van merken zoals Naïf.

 

3. Beperk de tijd in de zon

Het is een feit: de zon is niet alleen schadelijk voor ons, we hebben de zon ook nodig om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Om optimaal te profiteren van de voordelen van de zon is het meer dan voldoende om elke dag 15 – 30 minuten in de zon te zijn. Dat geldt ook voor kinderen. Is je kind aan het buitenspelen? Zorg dan in elk geval voor voldoende zonbescherming.

 

4. Laat je kind UV werende kleding dragen in de zon

Niet elk kind vindt het gebruik van zonnebrandcrème fijn. Als je kind niet ingesmeerd wil worden, dan is het raadzaam om hem of haar UV werende kleding te laten dragen. Deze is verkrijgbaar in uiteenlopende designs, zodat je kind er helemaal trendy bijloopt. Naast gewone UV werende kleding is ook UV werende zwemkleding verkrijgbaar.

 

5. Doordat kinderen veel bewegen verliezen ze bescherming van zonnebrandcrème

Kinderen staan er niet om bekend dat ze veel stilzitten. Helaas betekent dit ook dat de bescherming die zonnebrandcrème biedt niet lang aanhoudt. Daarom is het een must om je kind om de twee uur in te smeren. Vergeet daarbij niet om de handpalmen, de oren en de neus goed in te smeren!

 

Ken jij deze 9 weetjes over hoe je kind te beschermen tegen de zon al zonbescherming water

6. In het water en in de winter met sneeuw verbrandt je kind sneller

Misschien wist je al dat je kind in water sneller verbrandt. Maar wist je dat dit ook geldt voor de sneeuw? De zon weerkaatst op sneeuw, waardoor je kind grote kans heeft om te verbranden. Dus gaat je kind water in of ben je aan het skiën in de zon? Vergeet dan niet te smeren.

Let bij het gebruik van zonnebrand in water er wel op dat deze vrij is van allerlei chemicaliën. Neem bijvoorbeeld Loveli zonnebrand om je kind mee in te smeren. Een merk dat 100% troepvrij is en dus niet schadelijk voor de in het water levenden organismen.

 

7. Verbranden kun je ook in de schaduw

Helaas verbrandt je kind niet alleen in de zon, maar ook in de schaduw. Het heeft dus geen nut om je baby in de schaduw te zetten. Dat geldt niet alleen voor baby’s, maar ook kinderen. Wil je je kind optimaal beschermen tegen de zon? Zorg dan dat het niet zo lang buiten is of beschermd is door middel van zonnebrandcrème of het dragen van UV-kleding.

 

8. Zonnebrand veroorzaakt blijvende schade aan DNA

Je staat er misschien niet bij stil, maar elke keer dat je kind verbrandt zorgt dit voor verandering op DNA niveau. Hierdoor neemt de kans toe dat je kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Overigens hoef je niet direct van het ergste uit te gaan. Een verbranding kan ook zorgen voor permanente pigmentveranderingen, vlekken en snelle veroudering van de huid.

Ken jij deze 9 weetjes over hoe je kind te beschermen tegen de zon al lichtabsorptie
Lichtabsorptie bron: https://www.huidziekten.nl/afbeeldingen/illustraties/zonlichtabsorptie.jpg

 

 

9. Een zonnebril is een must voor kinderen

Als ouder snap je waarschijnlijk het belang van goede zonnebrand wel. Maar wist je dat het net zo belangrijk is om je ogen te beschermen tegen de zon? Daarom is het noodzakelijk om een zonnebril met UV-filter te dragen. Voor hele kleine kinderen kun je ook een pet of een zonnehoed gebruiken.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelMet deze tips wordt lezen nog leuker
Volgend artikelInteractief spelen wordt nog leuker met de Klorofil school

1 REACTIE

  1. […] Niets zo lekker als met mooi weer buiten te zijn. Dat heeft je kind ook zeker nodig, maar… door de kracht van de zon moet je je kind ook goed beschermen. Want wist je dat zonnebrand permanente schade kan veroorzaken aan je DNA? En dat baby’s tot 1 jaar bij voorkeur helemaal uit de zon gehouden moeten worden? Ontdek 9 weetjes over hoe je kind te beschermen tegen de zon. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in