gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wil je kind een huisdier? Huisdieren voor kinderen kúnnen een verrijking zijn voor het hele gezin. Om ervoor te zorgen dat zowel je kind als dier gelukkig met elkaar worden, moet je een paar dingen in je achterhoofd houden. Een huisdier voor je kind? Neem dan eerst deze checklist door

 

Huisdieren voor kinderen checklist

Kinderen willen op een gegeven moment vaak een eigen huisdier hebben. Of ze hebben dit bij een vriendje of vriendinnetje gezien of op tv, de kans is groot dat de vraag om een eigen huisdier vroeg of laat gesteld gaat worden. Maar voordat je een huisdier voor je kind aanschaft, is het belangrijk om hier goed over na te denken.

Er zijn namelijk best veel dingen waar je rekening mee moet houden. Het gaat niet alleen om de keuze van het soort of ras van het dier. Je kind moet bereid zijn om op lange termijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn huisdier. Ook de herkomst van het dier speelt een belangrijke rol.

 

Huisdieren voor kinderen – echte interesse of een kortstondige wens?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dieren zijn geweldig en voor veel gezinnen een aanwinst. Dat beseffen kinderen op de één of andere manier heel goed. De wens om een eigen huisdier te hebben, is dan ook volkomen begrijpelijk. Toch moet je niet te snel toegeven aan de wens van je kind en over de volgende dingen nadenken:

  • Huisdieren zijn geen snelle cadeautjes. Het zijn familieleden (bijna een extra kind) die voortdurende zorg nodig hebben. Alle gezinsleden moeten het eens zijn met de aanschaf van het dier. Vooral kinderen veranderen vaak snel van interesse en kunnen hun enthousiasme voor het huisdier verliezen. Dit gaat altijd ten koste van het dier. Daarom moet je controleren of de wens naar een huisdier voor je kind eerder een fase is of dat deze ook na dagen en weken nog aanhoudt. Pas dan moet je verder nadenken. Overhaast handelen als het om huisdieren gaat, is nooit een goed idee.
  • Verantwoordelijkheid leren: Jij kent je kind het beste en kunt het beste inschatten of het al klaar is om verantwoordelijkheid te dragen voor een dier. Deze verantwoordelijkheid is groot: huisdieren kunnen tot wel 15 jaar en ouder worden. Daarom moet je je kind uitleggen dat de beslissing voor een huisdier altijd een beslissing voor het leven is. Denk samen na of het over een paar jaar nog steeds mogelijk is voor jullie als gezin om voor het dier te zorgen.

Huisdier voor je kind: informeren en ervaringen uitwisselen

  • Contact met ervaren huisdierbezitters: Denk eens na hoeveel ervaring jouw kind heeft met het omgaan met dieren. Komt het regelmatig in contact met de dieren van anderen, of hebben jullie binnen de familie misschien al eens huisdieren gehad? Of heeft je kind nauwelijks tot geen ervaring? In dat laatste geval moet je je kind eerst voorzichtig introduceren in het onderwerp huisdieren.

 Bezoek bijvoorbeeld vrienden en familieleden die huisdieren hebben en laat ze vertellen over het leven met hun huisdieren. Voor kinderen is het vaak niet duidelijk hoeveel werk er komt kijken bij het hebben van een huisdier. Het is belangrijk dat ze dit ook daadwerkelijk zien. Bovendien kun je door direct in contact te komen met verschillende dieren beoordelen welk soort dier in de toekomst het beste bij jullie past.

  • Grondig informeren: Voordat je een huisdier aanschaft, is het ook belangrijk om gedegen informatie over de desbetreffende soort te krijgen. Lees je op fora goed in, bekijk filmpjes en ga desnoods langs een dierenarts om je goed voor te laten lichten.

Huisdieren voor kinderen checklist kat

Huisdieren: zorg voor passende huisvesting

Een passende huisvesting is het belangrijkste voor huisdieren zodat ze daadwerkelijk lang en gelukkig leven. Kijk daarom of je als gezin in staat bent om te voldoen aan de huisvestingseisen.

  • Is er voldoende tijd beschikbaar? Huisdieren hebben afhankelijk van de soort verschillende mate van verzorging en aandacht nodig. Zelfs als je kind belooft altijd voldoende voor het huisdier te zorgen, kan hier met de tijd de klad erin komen. In geval van twijfel ben jij als ouder dan verantwoordelijk voor de zorg voor het dier. En dan is het nog maar de vraag of jij die tijd hebt of erin kunt steken.
  • Is er voldoende ruimte beschikbaar? Dan komt de volgende vraag: heb je voldoende ruimte voor een huisdier? Niet alleen honden en katten hebben beweging nodig: ook knaagdieren en vogels moeten zich vrij kunnen bewegen. Voor hen is een kleine kooi op een paar vierkante meter vaak afzien en lijden. Knaagdieren zoals cavia’s of konijnen zijn blij met een (zelfgebouwd) verblijf en vogels met een ruime kooi of de mogelijkheid om vrij rond te vliegen in de kamer.
  • Kun je je een huisdier veroorloven? Onder kosten vallen niet alleen voeding, materialen voor de kooi (zaagsel, hooi, vogelzand), maar ook onverwachte kosten als je huisdier ineens ziek wordt. Zelfs een kleine behandeling bij de dierenarts kan wat de kosten betreft al heel snel oplopen tot honderden euro’s. Als gezin moet je nadenken of je dergelijke kosten kunt dragen.
  • Kies het juiste dier: Het lijkt zo simpel, maar kan in de praktijk nog wel eens tegenvallen. Als je kind een kleine harige vriend wil om mee te knuffelen en lief te hebben, is een konijn – hoe pluizig het er ook uitziet – misschien niet altijd een goede keuze. Konijnen kunnen namelijk behoorlijk schuw zijn. In dit geval kun je beter voor een kat kiezen. Katten geven meestal zelf duidelijk aan wanneer het ze te veel wordt.

Leestip: Top 10 gezinshonden kindvriendelijke hondenrassen

Denk vooraf samen na waarom je kind een bepaald huisdier wil en leg uit dat dieren hun eigen behoeften hebben en niet altijd knuffeldieren zijn.

  • Plannen: Denk samen na over hoe je de verzorging en alles wat erbij komt kijken binnen het gezin wilt verdelen. Katten zijn bijvoorbeeld veel zelfstandiger en hebben minder planning nodig, terwijl een hond regelmatig uitgelaten moet worden voor beweging en om zijn behoefte te doen.

 

Waar haal je het huisdier vandaan?

Tot slot speelt ook de herkomst van het nieuwe huisdier een belangrijke rol. Naar een dierenwinkel gaan en een dier uitkiezen lijkt eenvoudig, maar is niet altijd de beste keuze. Dieren in grote dierenwinkels leiden vaak een treurig bestaan met constante stress in veel te kleine verblijven.

  • Dieren van fokkers? Ook fokkers zijn lang niet altijd een goede keuze. Tegenwoordig zijn er veel “modefokkers” die honden kweken die er grappig uitzien, maar voor het dier pure kwelling betekenen. Denk daarbij aan rassen zoals mopshonden, buldoggen of Perzische katten. Zij hebben hun hele leven lang moeite met ademhalen vanwege aangekweekte verkorte luchtwegen en lijden soms ook nog eens aan ernstige ontstekingen. Denk goed na of het echt een raszuiver dier moet zijn. Kruisingen zijn een (minstens) even goede keuze.
  • Dieren uit het asiel: Asielen barsten helaas weer uit hun voegen van dieren die op zoek zijn naar een warm thuis. Ondanks het toegewijde personeel ter plaatse, komen dieren in het asiel meestal niet aan hun trekken. Niet zo gek, want er ontbreekt simpelweg tijd om voldoende voor elk van de vele dieren in het asiel te zorgen.

 Een dier uit het asiel halen is daarom zeker een aanrader. Natuurlijk moet een dier ook matchen met jou en je gezin. Vooral bij asieldieren is vaak niets bekent over de  voorgeschiedenis en moet er ruimte zijn om het dier grondig te leren kennen voordat een definitieve keuze gemaakt wordt. Neem daarom de tijd en plan meerdere gezamenlijke bezoeken aan het asiel, waarbij je langzaam kennis kunt maken met je gewenste huisdier.

 

Voordelen van het hebben van een huisdier als kind

Als je het gevoel hebt dat jullie aan alle voorwaarden voldoen, dan kun je een huisdier voor je kind aanschaffen. Het hebben van een huisdier heeft de volgende positieve invloeden op je kind:

  • Samenleven met dieren versterkt de sociale banden van het kind
  • Bovendien leert je kind verantwoordelijkheid te nemen, zich aan vaste tijden te houden en de behoeften van andere levende wezens te respecteren
  • Over het algemeen brengt een gezond en op een diervriendelijke manier gehouden huisdier veel vreugde in huis, waar het hele gezin van profiteert

Huisdieren voor kinderen checklist konijn

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKijktip: Efteling lanceert nieuwe videoserie van Jokie en Jet
Volgend artikelThule lanceert de nieuwe Thule Urban Glide 3: avontuur ontmoet alledaags gemak

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in