gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een leuke activiteit met kinderen: kikkerdril vangen en verzorgen. Leer kinderen alles over de metamorfose van kikkerdril, kikkervisje tot kikker.  De perfecte activiteit vanaf eind maart t/m juni.

 

Ontwikkeling van kikkerdril tot kikker

Vanaf eind maart t/m juni kun je in sloten en vijvers kikkerdril vinden. Dit is eigenlijk niets anders dan kikkerdril. Je kunt dit herkennen aan het feit dat het een beetje een slijmerige subsantie is met zwarte puntjes. De zwarte puntjes zijn de eitjes van de vrouwtjeskikker, die uiteindelijk uitgroeien tot kikkervisjes.

De eitjes krijgen op een gegeven moment een staart en komen uit. Vanaf dat moment lijken het op visjes, vandaar de naam kikkervisjes of dikkopjes. Je herkent ze aan een lange staart en kieuwen om te ademen. Na ongeveer zes weken beginnen de achterpootjes te groeien en daarna de voorpootjes. Dan verdwijnt ook de staart en is de transformatie van kikkerdril naar kikker (of pad) klaar.

 

Wanneer kikkerdril vangen?

Je kunt je voorstellen dat de hele metamorfose van kikkerdril tot kikker bijzonder interessant en leerzaam is voor kinderen. Vanaf eind maart t/m juni kun je in sloten en vijvers op zoek gaan naar kikkerdril. Onthoud de plek waar je kikkerdril vangt, want dat is straks ook de beste plek om de kikkers weer vrij te laten.

 

 

Hoe maak je een kikkerdrilbak?

Voordat je aan de slag gaat met het vangen van kikkerdril moet je natuurlijk eerst op zoek gaan naar een geschikte bak. Hiervoor heb je nodig:

  • Hoge emmer/glazen bak/hoog aquarium
  • Slootwater
  • Kiezel en/of zand
  • Waterplanten
  • Takken of grote steen die boven water uitsteekt

Doe op de bodem van de bak, emmer of aquarium een laagje kiezel en/of zand. Vul de kikkerdrilbak hierna met water uit de sloot waar je de kikkerdril vandaan haalt. Doe er een paar planten bij. Als laatste zet je een paar takken die boven het water uitstekken of een grote steen die erboven uitsteekt in de bak.

Let op: de bak moet in het licht staan, maar zeker niet in de volle zon!

 

 

Waar vind je kikkerdril?

Kikkerdril vind je eigenlijk op heel veel plekken in de natuur (sloten) en soms ook in je eigen tuin als je een vijver hebt. Kijk goed aan de rand van een sloot, want daar is de kans het grootst dat je kikkerdril vindt.

 

Hoe vang je kikkerdril?

Voordat je kikkerdril vangt: je hebt echt maar heel weinig kikkerdril nodig. Reken op ongeveer 5 – 10 kikkervisjes per liter water. Dit is meer dan voldoende. Neem dus maar een heel klein beetje mee en houd daarbij rekening met de afmetingen en inhoud van de kikkerdrilbak. Voor het vangen kun je gebruiken maken van een plastic lepel, een plastic beter of een schepnetje. Zorg er wel voor dat je de kikkerdril direct in het water doet.

Kikkerdril vangen en verzorgen sloot

Hoe kikkerdril verzorgen?

De eerste dagen heeft kikkerdril geen verzorging nodig. Zodra de eitjes uitkomen en het kikkervisjes zijn, is het wel nodig om de kikkervisjes te verzorgen. In eerste instantie hoef je niet veel te geven, aangezien de visjes prima van de algen die in het water voorkomen kunnen leven. Je kunt wel af en toe een schijfje biologische komkommer, andijvie, sla of paardenbloem geven.

Kikkervisjes poepen veel. Het is dus belangrijk om het water regelmatig schoon te maken. Dit doe je als volgt:

  • Schep een beetje water uit de bak
  • Vul aan met (bij voorkeur) slootwater of eventueel leidingwater

Belangrijk is wel dat er altijd genoeg slootwater in de bak blijft, omdat hierin natuurlijke voedingsstoffen voor de kikkervisjes (algen) zitten.

 

Verzorging van kikkers

Vanaf het moment dat kikkervisjes pootjes krijgen ontwikkelen zich ook hun longen. Vanaf dat moment is het van groot belang dat de kikkers een mogelijkheid hebben om uit het water te gaan. Daarom is het belangrijk om takken of een grote steen die boven het water uitsteekt in de bak te hebben.

Zodra de kikkertjes voorpoten hebben zijn ze klaar om teruggezet te worden in de natuur. Plaats ze bij voorkeur op dezelfde plek als waar je de kikkerdril vandaan hebt gehaald. Het hele proces van kikkerdril tot ontwikkeling naar kikker duurt ongeveer 7 weken.

 

Kikkers zijn beschermde dieren

Als je kikkers in je bak hebt ben je verplicht deze weer in de natuur vrij te laten. Kikkers zijn namelijk beschermde dieren. Je mag ze alleen voor een korte periode in huis hebben, bijvoorbeeld voor leerrijke doeleinden.

 

Kikkerdril de film

Vind je kind kikkerdril helemaal te gek? Bekijk dan zeker ook de film ‘Kikkerdril‘ eens. Dit is een spannende film uit 2009 waarin een jongen en een meisje heel veel avonturen beleven op hun zoektocht naar kikkerdril.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZo help je jouw kind vrienden maken
Volgend artikelGehoorschade bij kinderen door koptelefoon

2 REACTIES

  1. Veel kikkers en padden hebben het moeilijk. Toch wordt op veel sites nog gewoon gezegd dat het leuk is voor kinderen om kikkerdril mee naar huis te nemen en in een aquarium te doen. Officieel is het niet verboden maar het is niet bepaald goed voor de dieren, kikkers worden al erg bedreigd. het zou fijn zijn alsu de tekst wilt aanpassen en juist wilt ontmoedigen dat kinderen kikkerdril pakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in