gefeliciTAART.nl - Black Friday

Elke dinsdag vertelt een moeder over de dag dat er iets gebeurde met haar kind. Als ouder willen we allemaal het beste voor ons kind, maar niet altijd heb je alles in de hand. Een ongeluk zit in een klein hoekje en soms gebeuren er de meest onverwachte dingen. Deze keer: de dag dat… mijn kind uit een schommel viel en een hersentrauma opliep.

 

Maak kennis met Linda

Linda is op het moment van het gebeuren moeder van 3 kinderen in de leeftijd 11, 8 en 2 jaar. Een leuk gezin, maar met drie kinderen ook een beetje druk. Beide ouders werken, de vader is aannemer en de moeder huishoudelijke hulp. De tijd dat Linda niet werkt is zij thuis om voor de kinderen te zorgen als zij uit school komen. Voor de jongste wordt gezorgd als Linda aan het werk is.

 

De dag dat… mijn kind uit een schommel viel en een hersentrauma opliep

Als je je kind mee op schoolreis laat gaan ga je er niet vanuit dat je in de middag door de juf gebeld wordt dat er iets ernstigs is gebeurd met je kind. En toch overkwam het Linda toen ze die bewuste woensdagmiddag een belletje kreeg.

De dag was eigenlijk gewoon begonnen zoals iedere andere, alleen mochten de twee oudste meiden van 11 en 8 jaar mee op schoolreis. De zomervakantie stond voor de deur en om de laatste weken de tijd een beetje leuker te maken gingen verschillende klassen op schoolreis. Dit keer ging het vanuit Den Haag richting Rotterdam. De eerste stop was bij de Ontdekhoek in Rotterdam. Een leuk uitje waar de kinderen door middel van allerlei experimenten dingen konden ontdekken. Zo werden bijvoorbeeld zelf chips gemaakt.

Toen de ochtend voorbij was gingen de bussen met de leerlingen richting Plaswijckpark in Rotterdam. Dat was toentertijd nog niet zo uitgebreid als nieuw en bestond vooral uit een leuk binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Eigenlijk liep alles goed en iedereen, inclusief de juffen genoten van de dag.

Ook thuis ging alles zijn gangetje, totdat dus de telefoon overging. De juf van de oudste was aan de lijn. Er was een ernstig ongeluk gebeurd en mijn kind was met spoed met de ambulance naar het Erasmus MC ziekenhuis gebracht nadat ze uit de schommel was gevallen. Ze was bewusteloos en bleef ook voor het grootste deel tot in het ziekenhuis buiten bewustzijn. Slechts met korte intervallen was zij even bij en konden de doctoren haar een aantal vragen stellen.

Er werden onderzoeken verricht en de diagnose luidde: hersentrauma als gevolg van een val uit een schommel. Toen was de zorg nog niet zo scherp als nu en mocht mijn dochter zelf beslissen of ze naar huis wilde of in het ziekenhuis wilde blijven. Wij luisterden naar haar en gaven toestemming dat zij met een taxi naar huis gebracht mocht worden onder begeleiding van haar juf.

In de taxi bleek zij voor het grootste deel ook niet bij bewustzijn te zijn geweest. Slechts één keer was zij wakker om over te geven. Eenmaal thuis is zij direct in bed gaan liggen. Die nacht hebben we flink gebeden voor haar gezondheid. Ze kwam de nacht goed door, maar bleef ook de donderdag voor een groot deel in bed, waar zij weinig aanspreekbaar was. Uiteindelijk is zij vrijdag pas echt weer goed bij bewustzijn geweest en heeft ze een beetje kunnen eten.

 

Mijn tip

De schrik na het telefoontje zat er natuurlijk goed in. Je verwacht niet dat je kind iets kan overkomen tijdens een schoolreis. Toch is het mij overkomen. Als ouder moet je eigenlijk altijd overal rekening mee houden. Aan de andere kant kun je je niet overal vandaan houden en moet je ook leren loslaten.

Het ongeluk was een stomme samenloop van omstandigheden (staan op de rand van een schipschommel omdat er nergens aangegeven is dat dit niet mocht, jeugdige overmoed om zo hoog mogelijk te schommelen en dat lukt ook nog eens, want zoals ik achteraf begreep sloeg de schommel bijna over de kop), maar ook een grote beschermengel. Mijn dochter had namelijk onder alle normale omstandigheden dood kunnen zijn, maar wonder boven wonder viel zij niet op het hoogste punt en belande ze veilig met haar gezicht richting hemel in plaats van in het zand.

Als ouder voel je je machteloos op het moment dat je een belletje krijgt en niet weet wat je kunt verwachten. Ook de tijd totdat mijn dochter thuis was duurde ontzettend lang. Gelukkig is alles redelijk goed afgelopen, al heeft zij er wel levenslang migraine aanvallen aan overgehouden.

 

Wil jij als ouder ook meedoen met deze nieuwe serie? Stuur mij dan mailtje (anja@tips-media.nl) met als vermelding: de dag dat…

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDeze cosmetische ingrediënten moet je vermijden tijdens de zwangerschap
Volgend artikelKijktip: Efteling lanceert nieuwe videoserie van Jokie en Jet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in