gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kennen jullie nog de tijd dat kinderen buiten speelden zonder smartphones en tablets? De tijd dat kinderen zichzelf moesten vermaken met creatieve en leuke spelletjes? Graag neem ik je mee naar die tijd en deel ik enkele oude kinderspelen met jullie. Dus laat je inspireren en trek eropuit om samen met je kinderen deze spelletjes te spelen!

 

Leuke kinder spelletjes om te spelen

 1. Tollen: Tollen is een spel dat al eeuwenlang gespeeld wordt. Het enige wat je nodig hebt is een tol en een vlakke ondergrond. Het doel van het spel is om de tol zo lang mogelijk te laten draaien. Je kunt het spel moeilijker maken door verschillende trucs te leren, zoals de tol op je hand laten draaien of de tol over obstakels laten springen.
 2. Steltlopen: Steltlopen is een ander oud kinderspel dat nog steeds populair is. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar stelten en een open ruimte om te lopen. Het doel van het spel is om zo ver mogelijk te lopen zonder van de stelten te vallen. Je kunt het spel moeilijker maken door hindernissen toe te voegen of door te proberen sneller te lopen.
 3. Hoepelen: Hoepelen is een spel dat veel kinderen van vroeger zullen herkennen. Het enige wat je nodig hebt is een hoepel en een open ruimte om te spelen. Het doel van het spel is om de hoepel zo lang mogelijk omhoog te houden. Je kunt het spel moeilijker maken door trucjes te leren, zoals het draaien van de hoepel om je middel of om je arm.
 4. Touwtjespringen: Touwtjespringen is een spel dat veel kinderen van vroeger kennen. Het enige wat je nodig hebt is een touw en een open ruimte om te spelen. Het doel van het spel is om zo vaak mogelijk over het touw te springen zonder fouten te maken. Je kunt het spel moeilijker maken door meer touwen toe te voegen of door trucjes te leren, zoals het draaien van het touw of het springen op één been.
 5. Verstoppertje: Verstoppertje is een klassiek kinderspel dat al eeuwenlang gespeeld wordt. Het enige wat je nodig hebt is een groep vrienden en een plek om te verstoppen. Het doel van het spel is om jezelf te verstoppen en niet gevonden te worden. Je kunt het spel moeilijker maken door meer spelregels toe te voegen, zoals een tijdslimiet of beperkingen op waar je kunt verstoppen.

Oud Hollandse kinderspelen

 1. Hinkelen: Hinkelen wordt al eeuwenlang gespeeld. Het enige wat je nodig hebt is een stuk krijt en een stenen of houten blokje. Teken een hinkelpatroon op de grond en probeer het patroon te hinkelen zonder het blokje te raken. Je kunt het spel moeilijker maken door meer hinkelroutes toe te voegen of door een tijdslimiet in te stellen.
 2. Bliklopen: Voor bliklopen heb je in elk geval twee blikken nodig. Maak een paar gaatjes in de onderkant van elk blik en knoop er een touw aan. Ga staan op de blikken en probeer vooruit te lopen zonder van de blikken te vallen. Je kunt het spel moeilijker maken door obstakels toe te voegen of door het parcours langer te maken.
 3. Zaklopen: Zaklopen is een klassiek spel dat nog steeds populair is. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar grote jutezakken. Ga in de zak staan en probeer vooruit te springen zonder te vallen. Je kunt het spel moeilijker maken door de afstand te vergroten of door een estafette race te organiseren.
 4. Tollenspel: Tollenspel is een oud spel dat je speelt met tolletjes. Het doel van het spel is om de tol van je tegenstander te laten omvallen. Je kunt het spel moeilijker maken door verschillende soorten tolletjes toe te voegen of door het parcours uitdagender te maken.
 5. Eierlopen: Eierlopen is een grappig spel waarbij je een ei op een lepel moet balanceren terwijl je rent. Probeer als eerste de finish te bereiken zonder het ei te laten vallen. Je kunt het spel moeilijker maken door de afstand te vergroten of door deelnemers obstakels te laten overwinnen. Tip: ook heel leuk om te doen met Pasen!

Nog meer leuke Oud Hollandse kinderspelen

Zoek je nog meer inspiratie voor leuke spelletjes? Onderstaande spelletjes zijn ook ontzettend leuk om te doen op een kinderfeestje.

 1. Klossen: Klossen is een oud spel waarbij je op houten stelten loopt. Maak je eigen klossen van hout en probeer vooruit te lopen zonder te vallen. Je kunt het spel moeilijker maken door obstakels toe te voegen of door een parcours uit te zetten.
 2. Hoepelen: bij hoepelen is het de bedoeling dat je een hoepel over de grond rolt en erachteraan rent om hem weer op te vangen. Je kunt het spel moeilijker maken door de hoepel steeds sneller te laten rollen of door het parcours uitdagender te maken.
 3. Kringspel: Kringspel is een spel waarbij je in een kring zit en een bal of ander voorwerp naar elkaar overgooit. Het doel is om het voorwerp zo lang mogelijk in de lucht te houden zonder dat het op de grond valt. Je kunt het spel moeilijker maken door meer voorwerpen toe te voegen of door sneller te gooien.
 4. Vliegende Hollander: Voor het spel Vliegende Hollander heb je een grote zak of doek nodig. Twee spelers houden de zak of doek vast en proberen een derde speler omhoog te gooien, alsof hij of zij vliegt. Je kunt het spel moeilijker maken door hoger te gooien of door meer spelers toe te voegen.
 5. Ringsteken: Ringsteken is een  heel oud Oud Hollands spel waarbij je te paard door een parcours rijdt en probeert een ring aan een stok te steken. Je kunt het spel moeilijker maken door obstakels toe te voegen of door het parcours uitdagender te maken.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelLeeuwin, een leuke familiefilm
Volgend artikelTips Koningsdag met kinderen beleven

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in