gefeliciTAART.nl - Black Friday

Merk je dat je kind toe is aan een groter bed? Wordt het ledikant stilletjes aan een beetje te krap? Dan wordt het tijd voor een echt peuterbed. Van ledikant naar peuterbed: ontdek op welke leeftijd je het beste de overstap kunt maken. Waarom je eerst een peuterbed wil hebben. En ontdek tips om de overstap van ledikant naar peuterbed soepel te laten verlopen.

 

Welke leeftijd naar peuterbed?

Timing is alles en dat geldt ook bij de overstap naar een peuterbed. Meestal wordt aanbevolen om deze verandering te maken tussen 18 maanden en 3 jaar, maar dit kan variëren per kind. Kijk naar signalen zoals je peuter die uit het babybed probeert te klimmen of zijn ledikant ontgroeit lijkt te zijn. Forceer de overgang niet te vroeg, maar wacht ook niet te lang.

Twijfel je? Kijk dan eens naar de ruimte die je kind nog heeft in het ledikant. Als dit minder dan 20 cm is in de lengte, dan is het tijd om de overstap te maken naar een peuterbed.

 

 

Waarom kiezen voor een peuterbed?

Misschien vraag je je wel af of een peuterbed wel nut heeft. Veel ouders denken dat het makkelijker is om je kind direct een groot 1-persoonsbed te geven. Toch heeft een peuterbed veel voordelen. Zo neemt het minder ruimte in beslag, is het voor kinderen vaak net iets makkelijker wennen en kun je het bed makkelijk doorschuiven naar een volgende kind.

Daarnaast heeft een peuterbed een lagere instap, waardoor de overgang voor je kind iets makkelijker gaat.

 

Welke afmeting peuterbed?

Een ledikant is normaal gesproken 60 x 120 cm groot. Dit bed is dan geschikt tot maximaal 36 maanden. Daarna kun je overstappen op een peuterbed. Een peuterbed, ook wel aangegeven als een juniorbed heeft de afmeting: 70 x 150 cm. Dus net iets breder en groter, waardoor je kind meer ruimte heeft, maar toch nog een stuk kleiner dan een eenpersoonsbed.

 

Tips om overgang van ledikant naar peuterbed soepel te laten verlopen

De overgang van een ledikant naar een peuterbed kan zowel voor jou als je kind behoorlijk spannend zijn. Om te voorkomen dat jullie beiden last krijgen van gebroken nachten vind je hieronder handige tips om de overgang van ledikant naar peuterbed soepel te laten verlopen.

 

1. Betrek je peuter bij de beslissing

Betrek je kind bij de beslissing om over te stappen naar een peuterbed. Laat hem/haar bijvoorbeeld helpen bij het uitkiezen van nieuw beddengoed, een mooi dekbedovertrek of het bedframe. Door je peuter te betrekken geef je je kind een gevoel van controle en betrokkenheid bij de verandering.

 

2. Maak het bed vertrouwd

Zorg ervoor dat het peuterbed vertrouwd aanvoelt voor je kind. Plaats het nieuwe bed op dezelfde plek als het oude babybed. Als het oude beddengoed nog in goede staat is, kun je dit ook in het peuterbed gebruiken om een vertrouwd gevoel te creëren.

 

3. Maak er een positieve ervaring van

Benoem de overstap naar een peuterbed als een leuke (en spannende) stap. Praat met je kind over hoe groot hij/zij nu is geworden en dat je kind nu als een grote jongen/meisje in een nieuw bed gaat slapen. Gebruik positieve versterking om je kind te motiveren en aan te moedigen om het nieuwe bed te proberen.

 

4. Houd dezelfde slaaproutine aan

Een stabiele en consistente slaaproutine is belangrijk voor het welzijn van een peuter. Probeer de slaaproutine zoveel mogelijk hetzelfde te houden, inclusief bedtijden en bedrituelen. Hierdoor voelt je kind zich veilig en comfortabel in de nieuwe slaapomgeving.

Leestip: Tips om je kind door te laten slapen

 

5. Veiligheid voorop

Zorg ervoor dat het peuterbed veilig is. Gebruik eventueel stevige zijhekken om te voorkomen dat je kind uit bed rolt. Controleer ook of er geen scherpe randen zijn en dat het bed goed in elkaar is gezet volgens de instructies van de fabrikant. De laatste tips gelden vooral als je een tweedehands peuterbed op de kop tikt.

 

6. Maak de overstap in een nieuw bed vertrouwd

Plaats enkele vertrouwde voorwerpen zoals knuffels, favoriete boekjes of nachtlampjes in het peuterbed. Deze zijn herkenbaar voor je kind en geven een gevoel van veiligheid en comfort geven tijdens de overgang.

 

7. Geduld en begrip

Besef dat de overstap naar een peuterbed een grote verandering is voor je kind. Geduld, vertrouwen en een positieve instelling van jou richting je kind kunnen wonderen doen. En mocht het een keer wat minder soepel gaan met inslapen of naar bed gaan, zorg dan dat je hiervoor begrip toont.

 

8. Minimaliseer stimulatie voor het slapengaan

Wat voor kinderen van alle leeftijden geldt, geldt ook voor je peuter: vermijd schermen en spannende activiteiten vlak voor het slapengaan. Hierdoor komt je peuter al ruim voor het slapen gaan tot rust en is de overstap naar daadwerkelijk slapen een stuk makkelijker.

 

9. Wees voorbereid op terugval

Het ene kind vind de overstap geweldig, terwijl een ander kind er liever niets van moet weten. Kijk er dus niet raar van op als je kind een terugval krijgt en weer in het oude babybed wil slapen.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelCoeliakie bij kinderen: symptomen, behandeling en tips voor een glutenvrij dieet
Volgend artikelTips om middagdutje af te bouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in