gefeliciTAART.nl - Black Friday

Zodra de temperaturen dalen, merk je dat ook in huis. Om te voorkomen dat je baby (te veel) afkoelt tijdens de winter is het belangrijk om de kleine goed te kleden. Ook de temperatuur van de kamer en geschikt beddengoed zorgen voor een aangename slaap. Ontdek nu 8 tips om ervoor te zorgen dat je baby goed slaapt in de winter.

 

Tips om baby te laten slapen

Hoe kleiner de baby hoe meer slaap je kind nodig heeft. Na de geboorte betekent dat zowel voor ouder als baby een goed ritme vinden van slaap en wakker zijn. Hoe ouder je kind wordt hoe makkelijker het wordt. Vooral omdat je baby langer aan één stuk kan slapen en er meer tijd tussen de voedingen zit.

Leestip: Zo kan je kind veilig bij je slapen

 

8 Tips om ervoor te zorgen dat je baby goed slaapt in de winter

Voor een goede slaap is echter meer nodig dan alleen voeding, een schone luier en een goed bedje. Zo moet je ook rekening houden met de omgeving en andere tips toepassen om te slapen bij hitte als bij kou. Hieronder vind je 8 tips om je baby in de winter goed te laten slapen. Je kunt deze tips ook al in de herfst toepassen als het buiten echt koud is.

 

  1. Gelaagde kleding is de sleutel

Een goede manier om je kind warm te houden zonder dat het oververhit raakt, is door hem of haar in lagen te kleden. Begin met een dunne katoenen pyjama als basis en voeg vervolgens een warmer kledingstuk toe, zoals een  wollen jasje of een zachte onesie. Zorg ervoor dat de lagen niet te strak zitten, zodat de bloedcirculatie niet belemmerd wordt.

 

  1. Kies voor warme materialen

Kies voor nachtkleding die gemaakt is van warme materialen zoals flanel, fleece of wol. Deze stoffen zijn niet alleen lekker warm, maar ook nog eens licht, waardoor er geen extra gewicht op je kind drukt.

 

  1. Let op de temperatuur van de slaapkamer

De ideale temperatuur voor een kinderkamer tijdens de winter is meestal tussen 18 en 21 graden Celsius. Gebruik een thermostaat om de temperatuur te regelen. Investeer bovendien in een goede kamerthermometer om de omgeving in de gaten te houden. Vergeet niet dat oververhitting gevaarlijker is dan het te koud hebben.  Het is dus beter om de kamer wat koeler te houden en je kind warmer aan te kleden.

 

  1. Sokken en mutsen

Warmte ontsnapt vaak via de voeten en het hoofd, zorg er dus voor dat je kind warme sokken draagt. Is het echt koud of is je baby pas geboren? Dan kun je eventueel ook een muts gebruiken om warmteverlies via het hoofd te voorkomen.

  1. Gebruik geschikt beddengoed

In de winter kun je een dikkere deken met laken gebruiken, om jouw kind warm te houden. Is het echt heel koud in de kamer? Dan kun je een tweede deken overwegen. Eventueel kun je het bed ook warmer krijgen door een kruik.

 

  1. Controleer regelmatig tijdens de nacht

Twijfel je of het te warm of te koud is voor je kleintje? Controleer gedurende de nacht dan een aantal keer de temperatuur (even voelen in de nek). Aan de hand daarvan kun je bepalen wat je moet doen.

 

  1. Maak gebruik van een slaapzak

Voor baby’s onder één jaar is het belangrijk om het risico op verstikking te minimaliseren. Gebruik daarom geen losse dekbedden in de wieg. In plaats daarvan kun je kiezen voor een slaapzak die speciaal is ontworpen voor baby’s, om ze warm en veilig te houden. Slaapzakken zijn er met en zonder mouwen. Om onderkoeling of oververhitting te voorkomen check je de TOG-waarde van de slaapzak. Meer weten over de TOG waarde? Lees dan hier verder.

 

  1. Laat de verwarming uit

Hoe verleidelijk ook: laat de verwarming in de slaapkamer uit. Verwarmde lucht is namelijk een stuk minder gezond, dan koude lucht. Lucht overdag een half uur en laat de kamer daarna weer op temperatuur komen (eventueel met de verwarming). Tijdens het slapen moet de verwarming uit blijven.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelReflux bij pasgeboren baby: wat je als ouder moet weten
Volgend artikelTip voor de feestdagen: cadeaus met een goed doel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in