gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kinderen zijn een ster in het maken van rommel. Speelgoed, kleding, decoratie, je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in de kinderkamer. Helaas liggen al deze dingen dan niet meer op de plek waar ze behoren te zijn. Gelukkig behoort dit vanaf nu tot het verleden, want zo zorg je voor een opgeruimde kinderkamer.

 

Een opgeruimde kinderkamer geeft rust

Kinderen hebben een kamer nodig waar ze naar hartenlust kunnen spelen en tot rust kunnen komen. Een opgeruimde kamer zorgt daarbij voor de nodige rust. Door kinderen al van jongsaf aan te betrekken bij het opruimen van de kamer leren zij dat orde houden erbij hoort. Daarnaast geeft het je kind ook het gevoel dat het iets belangrijks goed. Dat is goed voor de eigenwaarde en stimuleert om mee te helpen.

 

Creëer rust en ruimte met de juiste kleuren

Rust en ruimte begint met de keuze voor de juiste kleuren. Of je nu voor subtiele of juist felle kleuren kiest maakt daarbij niet zo veel uit. Belangrijk is dat het bij de kamer past en dat de inrichting en accessoires daarop afgestemd zijn. Een kamer met neutrale kleuren op de muur, maar heel veel kleurrijke accessoires, een druk vloerkleed en een samenraapsel aan kindermeubels straalt onrust uit.

Terwijl een kamer met donkere kleuren en rustige accessoires in basic tonen zoals wit en beige juist voor rust zorgen. Bij het bepalen van de juiste kleuren moet je rekening houden met de lichtinval, beschikbare lichtpunten en de grootte van de kamer.

 

Kies voor de juiste meubels

Een hele grote klerenkast in een kleine kinderkamer heeft weinig nut. De grote kast neemt niet alleen te veel ruimte in, door de logheid komt het al snel rommelig over. Een meegroeibed voorkomt ook een heleboel schuiven en verplaatsen van meubels.

Hoe kleiner de kamer, hoe minder meubels je erin moet zetten. Een te veel aan meubels zorgt weliswaar voor meer opbergruimte, maar kan toch ook heel snel rommelig en overvol overkomen.  Hier geldt ook weer: stem de kleuren af op de verdere inrichting en de gewenste stijl.

 

Sorteer kleding 1 – 2x per jaar uit

En dan nu over naar het echte opruimen van de kinderkamer. Opruimen begint vaak in de klerenkast. Dat geldt niet alleen voor je eigen klerenkast, maar ook die van je kind(eren). Vaak hebben kinderen ook een groeispurt, waardoor het opruimen van de kledingkast een noodzaak is.

Probeer de klerenkast 1 – 2x grondig op te ruimen. Sorteer te kleine kleding uit en berg deze niet op, maar zorg dat je deze direct kwijt bent. Geef door aan een broertje of zusje, zet op marktplaats of maak iemand anders er blij mee.

Kleine tip: het is niet altijd verstandig om het sorteren samen met je kind te doen. Soms zijn kinderen gehecht aan bepaalde kleding en willen ze er geen afstand van doen. Kies een rustig moment dat je kind op school is en ga dan aan de slag. Mocht je twijfelen over bepaalde kledingstukken, leg deze dan apart.

Zo zorg je voor een opgeruimde kinderkamer 3

 

Nieuw speelgoed erin? Hetzelfde aantal eruit

Sinterklaas of een verjaardag gehad? Vaak krijgt een kind meerdere malen per jaar nieuw speelgoed. Om het overzicht te behouden en de rommel te beperken hou je de volgende regel aan:

Voor elk nieuw stuk speelgoed moet een ander speelgoed de deur uit.

Hiermee voorkom je een opstapeling van speelgoed en blijft het interessant voor je kind. Leer dit je kind van jongsaf om problemen te voorkomen.

 

Zo zorg je voor een opgeruimde kinderkamer 2

Wissel speelgoed af

Heeft je kind niet zo veel speelgoed en ben je juist blij met cadeautjes? Wissel het speelgoed dan af. Haal wat speelgoed uit de kamer en zet daarvoor in de plaats het nieuwe speelgoed. Zo kun je speelgoed het hele jaar door laten rouleren. Dat houdt het voor je kind interessant en voorkomt dat de kamer volstaat met speelgoed.

 

Kies voor verticale opbergruimte

Heb je een kleine kinderkamer? Zorg dan dat je genoeg verticale opbergruimte creëert. Open kasten kunnen, als je maar gebruik maakt van bakken. Kies voor leuke gekleurde bakken als je daardoor meer sfeer krijgt en het niet te druk wordt. Ook een dichte kast en vooral hoge kast is een goede optie om veel op te kunnen bergen.

 

Zo zorg je voor een opgeruimde kinderkamer 1

 

Ga voor een bed met lades eronder

Kleine kamers of weinig opbergmogelijkheden vragen om slimme oplossingen. Een makkelijke en snelle manier op spullen in de kinderkamer op te bergen is een bed met lades eronder. In de lades kun je probleemloos lego opbergen, extra dekens, kleding, schoenen of speelgoed in het algemeen.

Meer tips over wonen en interieur vind je op vanessablogt.be.

Heb jij nog leuke tips voor een opgeruimde kinderkamer? Laat het me weten.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om de Babykamer in te richten met klein budget
Volgend artikel6 Redenen waarom kinderen onder 12 jaar geen mobiel moeten hebben

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in