gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een belangrijk item voor elke ouder is een kinderwagen. Zie jij door de bomen het bos niet meer door het grote aanbod? Ben je als aankomende ouder overweldigd en weet je niet waar je op moet letten bij je keuze? Lees dan snel verder en ontdek waar je op moet letten als je een kinderwagen koopt.

 

Welk type kinderwagen kiezen?

Alles begint met de keuze voor het juiste type kinderwagen. Thule helpt jou graag met de keuze. Grofweg heb je de keuze uit vier types kinderwagens:

 • Sportieve kinderwagens voor alle terreinen
 • Compacte stadskinderwagen
 • Grote kinderwagen
 • Dubbele wandelwagen

Voor welke kinderwagen je kiest hangt van meerdere factoren af:

 • Woonomgeving (natuur of stad)
 • Je eigen leefstijl (sportief, graag en veel reizen/onderweg)
 • Verwacht je een meerling of is er nog een broertje of zusje die ook gebruik moet maken van de kinderwagen?
 • Heb je veel ruimte, zowel thuis als onderweg in de auto (inklapgemak)?
 • Moet de kinderwagen mee naar boven trappen op?

 

Kinderwagen kopen waarop moet je letten Thule

 

Heb je eenmaal bovenstaande vragen in kaart gebracht dan kun je kijken naar de verschillende typen kinderwagens:

 

Sportieve kinderwagen voor alle terreinen

Ben jij een sportieve ouder die op zoek is naar een kinderwagen die past bij jouw levensstijl? Dan is een sportief model geschikt voor alle terreinen de beste optie. Deze kinderwagens blinken uit door een robuust ontwerp met grote wielen (vaak een driewieler), waardoor deze geschikt zijn voor alle ondergronden (bos, stad, bergen) en weersomstandigheden (sneeuw, regen). Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat je comfortabel loopt onder alle omstandigheden.

Aanbevolen Thule kinderwagens: Thule Urban Glide 2 (verkrijgbaar in enkele en dubbele uitvoering), Thule Glide 2

Kinderwagen kopen waarop moet je letten Thule Glide
Sportieve Thule Glide

 

Compacte stadskinderwagen

Woon je in de stad? Heb je een klein appartement of flatje? Dan is een compacte kinderwagen een goede keuze. Deze kun je namelijk compact opvouwen met één handbeweging. Verder is de kinderwagen licht, waardoor je deze makkelijk en snel trappen op en af kan tillen. De kleine zwenkwielen zorgen voor een kleine zwenkcirkel en zorgen ervoor dat je probleemloos op stoepen op en af gaat. Ideaal ook als je veel met het OV onderweg bent, tijdens het shoppen en op drukke straten.

Door het compacte formaat en het lichte gewicht is het dé wagen bij uitstek om op reis te gaan.

Aanbevolen Thule kinderwagens: Thule Shine, Thule Spring

Kinderwagen kopen waarop moet je letten Thule Shine
Compacte Thule Shine

 

Grote kinderwagen

Ben je op zoek naar een kinderwagen die je vanaf geboorte tot in de peuterjaren kunt gebruiken? Dan kies je voor een ‘grote’ kinderwagen. Groot is in dit geval eigenlijk een verkeerd woord, je zou kunnen zeggen dat het om een uitgebreide kinderwagen gaat. Deze is voorzien van een reiswieg, eventueel ook adapters om de maxi cosi op de kinderwagen te bevestigen.

Aanbevolen Thule kinderwagens: Thule Sleek + bassinet, Thule Urban Glide 2 + bassinet, Thule Shine + bassinet is een perfecte compacte full-size kinderwagen

Kinderwagen kopen waarop moet je letten Thule sleek
Thule sleek

 

Dubbele wandelwagen

Verwacht je een tweeling? Of heb je nog een klein kind (peuter) naast de (verwachte) baby? Dan is de dubbele kinderwagen de beste keuze voor jou. De kinderwagen kan als het ware meegroeien met je kinderen en biedt dubbel plezier, zonder daarbij in te boeten aan stijl en comfort.

Aanbevolen Thule kinderwagens: Thule Sleek (zelfs uit te breiden naar driedubbele kinderwagen), Thule Urban Glide 2 Double (kan worden gebruikt met een bassinet en een peuterzitje).

Kinderwagen kopen waarop moet je letten dubbele kinderwagen

 

Veiligheid van de kinderwagen

Naast het type kinderwagen is het belangrijk te letten op de veiligheid van de kinderwagen. Je kind is je kostbaarste bezit en dat wil je koesteren en beschermen als je onderweg bent. Een goede kinderwagen voldoet aan de NEN-EN 1888 eisen en is OEKO Tex gecertificeerd. Verder kun je wat veiligheid betreft letten op:

 • Driepunts- of vrijfpunts veiligheidsgordel, die je ook moet gebruiken als je kind in een voetenzak zit
 • Kinderwagen is voorzien van een stevige riem die op minimaal 2 wielen zitten
 • Dubbele beveiliging tegen inklappen

Gebruik voor de kinderwagen alleen geschikte doeken of een parasol om je kind te beschermen tegen felle zon. Nog steeds zijn er ouders die willekeurig wat voor doek over de kinderwagen binden, waardoor de temperatuur onder de kap van de kinderwagen tot extreme hoogtes stijgt.

 

Van kinderwagen tot wandelwagen

Een belangrijk aspect waar je op moet letten bij je keuze is gemak en comfort. Een kinderwagen met reiswieg gebruik je alleen in de eerst zes maanden. Dit kun je eventueel afwisselen met een autostoel (alleen te gebruiken in combinatie met geschikte adapters). Wil je je kind in de autostoel vervoeren met de kinderwagen? Houd er dan rekening mee dat je kind de eerste maanden zo veel als mogelijk plat moet liggen. In een autostoel is hier geen sprake van en daarom mag je de autostoel maximaal 2 uur per dag gebruiken.

Daarna wordt de overstap gemaakt naar een wandelwagen. Deze wordt doorgaans veel langer gebruikt, namelijk tot een jaar of drie. Dat wil zeggen dat je kind vanaf de geboorte tot in de peuterjaren comfortabel moet liggen en zitten.

 

Flexibiliteit van de kinderwagen

Nog een punt waar je op kunt letten: is je kinderwagen flexibel? Kun je deze zonder problemen voor meerdere fases gebruiken? Kun je er een maxi cosi opzetten? Zijn er opties voor een reiswieg? Kun je de reiswieg en zitje voor de wandelwagen in twee richtingen zetten (naar je toe en van je af)? Veel kinderen vinden het het eerste jaar fijn om met hun gezicht naar jou gericht te liggen en zitten. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Maar niet alle kinderwagens bieden deze mogelijkheid.

Daarnaast is het ook handig als je een kleine auto hebt dat je bijvoorbeeld snel en makkelijk een paar wielen eraf kunt halen om de wagen in de auto te krijgen. Verder kun je letten op een verstelbare duwstang (ideaal als je partner en jij niet even lang zijn).

Let erop dat de wandelwagen in verschillende standen gezet kan worden. Zeker als je veel onderweg bent. Het eerste jaar slaapt je kind nog best veel en dan is het niet alleen comfortabeler als de rugleuning helemaal in slaapstand kan, het is ook nog eens beter voor de gezondheid van je kind. Dat geldt zeker voor de eerste maanden.

 

Extra punten waarop letten kinderwagen kopen

Twijfel je nog steeds? Dan is het goed om langs een babyspeciaalzaak te gaan om de kinderwagen die je op het oog hebt in het echt te bekijken. Eén keer per jaar wordt ook in de RAI de Negenmaandenbeurs georganiseerd, daar kun je heel veel kinderwagens direct zien, uitproberen en kopen/bestellen.

Als je in de winkel bent, dan kun je de kinderwagen uitproberen. Belangrijk is dat je let op de volgende punten:

 • Hoe rijdt de kinderwagen?
 • Voldoet deze aan je verwachtingen?
 • Is de kinderwagen makkelijk en snel inklapbaar voor jou?
 • Kun je de hoogte verstellen/past de wagen bij je eigen lengte?
 • Heb je ruimte om de ingeklapte wagen op te bergen op de door jou gewenste plek?
 • Is de wagen makkelijk in onderhoud? Wasbaar materiaal?
 • Past de prijs bij jouw budget?
 • Is de kinderwagen verkrijgbaar in de door jou gewenste kleur?

Kinderwagen kopen waarop moet je letten kleur

 

Accessoires voor de kinderwagen

Heb je eenmaal een goed overwogen keuze kunnen maken? Dan is het tijd om verder te kijken naar de benodigde accessoires. De meest kinderwagens zijn tegenwoordig voorzien van een grote boodschappenmand onderin. Zaken zoals een reiswieg of een adapter voor een autostoeltje zijn dan weer heel vaak optioneel.

Extra handig, vooral met het Nederlandse klimaat: een regenhoes die je kunt gebruiken als het weer het af laat weten. Ben je veel onderweg dan kun je een cupholder overwegen. Ideaal voor je thermosbeker met koffie of thee! Sommige kinderwagens kun je voorzien van een snacktray voor je kind.

Kinderwagens die voor meer kinderen geschikt zijn kun je vaak voorzien van een extra plankje die je achter de wagen bevestigd, waar het oudere kind op kan staan of zitten. Een extra inleg of voetenzak zijn eveneens optioneel. Ben je veel op reis? Dan kun je in veel gevallen voor compacte kinderwagens een speciale tas kopen, waarmee je de wagen opgevouwen in het vliegtuig mee kunt nemen.

Tot slot heb je onderweg ook een luiertas nodig. Die kun je los kopen, maar vaak bieden kinderwagen merken deze ook aan. Op die manier hoef je niet apart te shoppen en creëer je een mooie bijpassende look.

 

Schone lucht voor je baby

Luchtvervuiling speelt vooral in de stad een groot probleem. En wist je dat luchtvervuiling een grote impact heeft op de gezondheid van je kind? Niet alleen in de kinderjaren, maar voor de rest van je leven? Gelukkig is ook hiervoor een oplossing gevonden. Thule heeft daarvoor namelijk de Thule Air Purifier Canopy ontwikkelt. Deze reiskap reinigt met luchtzuiverende EPA-technologie de lucht die je baby inademt. En dat is bijzonder belangrijk, vooral als je bedenkt dat een baby maar liefst 30 – 60 keer per minuut ademhaalt, vergeleken met 12 – 18 keer bij jou als ouder.

Small-Thule_Shine_Air_Purifier_Canopy_LS_Tokyo_230407_7482
Air purifier van Thule

Als je met alle bovenstaande punten rekening houdt, dan staat niets je in de weg om de perfecte, voor jou meest geschikte kinderwagen te vinden.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelAlles wat je nodig hebt voor een kindvriendelijke badkamer
Volgend artikelDe leukste kinderprogramma’s tijdens de Maand van de Geschiedenis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in