Als er één ruimte in huis is die absoluut kindvriendelijk moet zijn dan is het wel de badkamer. Vanaf het moment dat kinderen beginnen met zindelijkheidstraining tot hun tienerjaren, moet de badkamer een plek zijn waar ze zich op hun gemak voelen en waar hun veiligheid gewaarborgd is. Ontdek nu wat je allemaal nodig hebt voor een kindvriendelijke badkamer.
Table of Contents
Veiligheid in en om het huis
Als je eenmaal kinderen hebt, dan moet je ervoor zorgen dat de omgeving waarin je kinderen opgroeien veilig is. Dat wil zeggen dat je niet alleen in huis, maar ook om het huis zorgt voor optimale veiligheid. Voorkom onnodige glijpartijen, scherpe voorwerpen en hoeken waar je kind zich aan kan stoten. Voor elke kamer in huis gelden andere regels en de regels passen zich aan, naarmate je kind ouder wordt. Zo kan een puber heerlijk genieten van een regendouche, terwijl het voor een peuter absoluut niks is.
Alles wat je nodig hebt voor een kindvriendelijke badkamer
De badkamer is niet alleen dagelijks in gebruik, het is ook de kamer bij uitstek waar best veel ongelukken kunnen gebeuren. Dat komt door de combinatie van (gladde) tegels en water. Ook een (te hoge) wastafel met krukje zijn een potentieel gevaar. Gelukkig kun je de kans op een ongeluk minimaliseren met onderstaande tips.
Antislipmateriaal
Eén van de grootste aandachtspunten in een kindvriendelijke badkamer is de veiligheid. Kinderen zijn vatbaar voor uitglijden en vallen, vooral wanneer ze uit bad komen of op een natte vloer lopen. Het gebruik van antislipmaterialen is daarom cruciaal. Je kunt antislipmatten in de douche en badkuip gebruiken en antislipstickers op de vloer plakken. Tegels met een ruwe textuur verlagen de kans op glijpartijen in de badkamer. Bij sanitairwinkel.nl vind je werkelijk alles wat je nodig hebt voor het inrichten van een veilige badkamer.
Lage wastafels en toiletten
Wil je jouw kinderen leren beter voor zichzelf beter te zorgen en onafhankelijk te zijn? Dan is een lage wastafel en toilet een must. Kinderen kunnen deze gemakkelijker bereiken zonder hulp, wat hun zelfstandigheid bevordert en beter is voor hun veiligheid.
Kranen met temperatuurregeling
Als de temperatuur van de kraan niet goed ingesteld is, dan kan dit in het ergste geval tot brandwonden leiden. Kranen met temperatuurregeling daarentegen zorgen ervoor dat het water op een veilige en comfortabele temperatuur blijft. Zo voorkom je dat het water te heet wordt (ook als je kind zonder toezicht onder de douche springt) en verminder je het risico op ongelukken.
Kindvriendelijke opbergruimte
Bewaar schoonmaakmiddelen, medicijnen en scherpe voorwerpen buiten het bereik van kinderen. Dat geldt niet alleen in de keuken, maar ook zeker voor de badkamer. Installeer dan speciale kinderslotje op badkamerkasten en medicijnkastjes. Daarnaast kun je een laag rekje of plank op kinderhoogte plaatsen, zodat je kind makkelijk en zonder hulpmiddelen bij de eigen toiletartikelen kan komen.
Veiligheidsvoorzieningen badkamer
Wil je jouw kind meer zelfstandigheid leren? Dan kun je extra veiligheidsvoorzieningen aanbrengen zoals bijvoorbeeld een extra beugel of een kruk in de douche en bij het toilet. Deze bieden extra ondersteuning en stabiliteit voor kinderen, vooral als de vloer nat is. Zorg ervoor dat de bevestigingen stevig en goed zijn geïnstalleerd.
Veilige bad- en doucheproducten
Gebruik milde en hypoallergene bad- en doucheproducten die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Deze producten zijn zachter voor de gevoelige huid van kinderen en verminderen het risico op irritatie. Zorg er bovendien voor dat je na het douchen de vloer schoonmaakt, zodat je kind niet uitglijdt over achtergebleven zeepresten.
Veilige opslag voor speelgoed
Als jouw kinderen graag in bad spelen, zorg dan voor veilige en goede opslag voor hun badspeelgoed. Er zijn speciale netten en manden verkrijgbaar die je aan de muur kunt bevestigen of op de badrand plaatsen om speelgoed netjes op te bergen.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Smartek magnetische blokken: magnetisch speelgoed voor peuters - 17 maart 2025
- Negenmaandenbeurs 2025: deze bedrijven wil je bezoeken - 20 februari 2025
- Effectief schermtijd beheren: tips voor ouders in 2025 - 12 februari 2025