gefeliciTAART.nl - Black Friday

Er komt een dag dat je kind eraan toe is: fietsen zonder zijwieltjes. Vaak is dit tussen 3 – 5 jaar. Wil jij je kind leren fietsen zonder zijwieltjes? Kun je daarvoor nog wat tips gebruiken? Lees snel verder want wij geven je een stappenplant om te leren fietsen zonder zijwieltjes.

 

Vanaf welke leeftijd fiets met zijwieltjes?

Voor de meeste kinderen geldt dat zij de overstap van driewieler en loopfiets maken rond de leeftijd van 2 jaar. Verkijk je niet op de leeftijd, want zoals met alles geldt: volg de ontwikkelingen van je kind en laat je kind pas op een fiets met zijwieltjes fietsen als het er echt aan toe is.

 

Leren fietsen zonder zijwieltjes stappenplan

De meeste kinderen gebruiken een fiets met zijwieltjes een aantal jaren. Dat is niet gek, want balans houden zonder zijwieltjes is gewoon nog veel te moeilijk. Als je kind 3 – 5 jaar is (ligt ook echt helemaal aan je kind, de één is er vroeg bij, een ander juist later) kun je fietsen zonder zijwieltjes introduceren. Met onderstaand stappenplan kun je aan de slag gaan om je kind te leren fietsen zonder gebruik te maken van zijwieltjes.

 

1. Kies de juiste fiets

Het is belangrijk om een fiets te kiezen die goed past bij de grootte en het gewicht van je kind. Een te grote fiets maakt het leren fietsen zonder zijwieltjes moeilijker, terwijl een te kleine fiets ongemakkelijk is en juist weer niet goed werkt. Zorg er dus voor dat de fiets van je kind de juiste maat heeft.

2. Begin met balans en coördinatie

Voordat je kind leert fietsen zonder zijwieltjes, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij of zij een goede balans en coördinatie heeft. Laat je kind bijvoorbeeld oefeningen doen waarbij hij of zij op één been staat. Of laat hem of haar over een balk of een evenwichtsbalk lopen. Dit helpt bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om op een fiets zonder zijwieltjes te kunnen rijden.

 

3. Leer je kind de juiste houding

Zorg ervoor dat je kind rechtop zit, met de handen op het stuur en de voeten op de trappers. Het is belangrijk dat het gewicht van je kind in het midden van de fiets ligt en dat hij of zij niet te veel naar voren of naar achteren leunt.

 

4. Gebruik de voeten als ondersteuning

Laat je kind zijn of haar voeten op de grond houden terwijl hij of zij zichzelf in balans houdt en de fiets vooruit duwt. Daarmee stimuleer je het evenwichtsgevoel en wordt fietsen zonder zijwieltjes een stuk makkelijker.

 

5. Oefen het sturen

Laat je kind oefenen met het sturen van de fiets terwijl hij of zij zijn of haar voeten op de grond houdt.  Voor het sturen is het belangrijk om de ogen niet op het stuur te houden, maar vooruit te kijken op de weg.

 

6. Oefen fietsen zonder zijwieltjes op een veilige plek

Oefen op een vlakke, verkeersvrije plek zoals een parkeerplaats, grasveld of speeltuin. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn waar je kind tegenaan kan rijden. Oefen ook op een rustig moment van de dag om de kans op afleiding en verwarring te verminderen.

 

7. Verwijder de zijwieltjes

Als je kind klaar is om zonder zijwieltjes te leren fietsen, begin dan eerst door één van de zijwieltjes te verwijderen. Dit kan een beetje eng zijn voor je kind, dus zorg ervoor dat je rustig en bemoedigend blijft tijdens het proces. Heeft je kind door dat het balans kan houden met maar 1 zijwieltje? Dan kun je overgaan op het verwijderen van het tweede zijwieltje.

 

8. Laat je kind los

Wanneer je kind vertrouwd is met het houden van de balans en het sturen van de fiets, is het tijd om hem of haar los te laten. Begin met het vasthouden van de achterkant van de fiets terwijl je kind zelf fietst. Geef geleidelijk aan steeds minder steun en laat je kind op een gegeven moment (zonder dat je kind het doorheeft) los.

 

9. Moedig aan en geef complimenten

Het is belangrijk om je kind aan te moedigen en te belonen voor zijn of haar inspanningen. Moedig hem of haar aan om door te blijven gaan, zelfs als het moeilijk wordt of als je kind een val maakt. Geef complimenten voor elke kleine vooruitgang die hij of zij maakt.

 

10. Herhaal en blijf oefenen

Leren fietsen zonder zijwieltjes vraagt tijd en geduld. Het kan zijn dat je kind niet meteen door heeft hoe het moet of dat je kind het nog eng vindt. Blijf niet doordrammen als je merkt dat het echt niet lukt. Even een paar dagen overheen laten gaan en opnieuw oefenen. Er komt een dag dat je kind het doorheeft en zo de straat uit fietst zonder hulp van zijwieltjes.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelAlles wat je wil weten over geboortekaartjes
Volgend artikelBing en zijn vriendjes in de bioscoop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in