gefeliciTAART.nl - Black Friday

Of het nu om de cadeautjes op pakjesavond of Kerstcadeautjes gaat, de meeste ouders liegen over de herkomst van de cadeautjes. De ontreddering van het kind als het grote geheim dan uitlekt is groot. Daarom vandaag de stelling: liegen over Sinterklaas en de Kerstman, is dat wel oke?

 

Sinterklaas en de Kerstman

Elk jaar opnieuw wordt kinderen verteld dat Sinterklaas op pakjesavond langskomt om cadeautjes langs te brengen. En omdat Kerst steeds meer ingeburgerd raakt komt rond Kerst de Kerstman langs met cadeautjes. Door veel ouders wordt dit niet gezien als liegen tegen het kind, terwijl het dit toch feitelijk wel is. Bij veel kinderen is de teleurstelling dan ook groot als ze er op een dag achterkomen dat de hele Sinterklaas en/of Kerstman niet bestaan.

 

Liegen over Sinterklaas en de Kerstman, is dat wel oke?

Misschien kun je jezelf nog het moment herinneren dat je ouders je het grote geheim vertelden. Of hoorde je het van klasgenoten die hun neus voorbij praatten. Voor veel kinderen is dit een moment die in hun geheugen gegrift staat en nooit meer vergeten wordt.

Dat is niet zo gek, want je ouders zijn degenen waarop je het meest wil en moet vertrouwen. En ineens wordt dat vertrouwen geschaad door het besef dat je ouders elk jaar opnieuw tegen je gelogen hebben. Sinterklaas en de Kerstman bestaan immers niet. De cadeautjes in je schoen en onder de Kerstboom waren daar geplaatst door niemand minder dan je ouders. En mocht de Sint persoonlijk langs zijn gekomen dan was dit ook allemaal doorgestoken kaart en ben je jarenlang bedrogen.

Nu ineens dringt het besef door dat het geen toeval was dat opa ineens verdween tijdens pakjesavond of je vader de deur uit glipte en het moment dat de Sint er was elk jaar opnieuw miste.

Weg zijn ineens alle gevoelens van blijdschap en de spanning rondom het krijgen van cadeautjes. De magie is verloren en wat overblijft is de teleurstelling en het weten dat je ouders al die tijd gelogen hebben. Het ergst van alles is dat je ouders jou op hebben gevoed met het mantra om altijd de waarheid te spreken. En dan kom je er ineens achter dat je ouders precies dat doen en deden wat ze jou altijd verboden hebben.

Voor veel kinderen is dit besef heel verwarrend en teleurstellend. Want ineens begin je je als kind af te krijgen waarover je ouders nog meer liegen. Als ze over zoiets groots (dat is althans in de ogen van kinderen iets heel groots) al liegen, hoe zit het dan met andere dingen?

Leestip: Zo schaf je goedkope en gratis Sinterklaas- en Kerstcadeautjes aan

 

Liegen en vertrouwen in ouders blijven houden

Voor veel kinderen is dit het eerste moment dat ze beseffen dat ouders doelbewust liegen en dingen vertellen die in het echt anders blijken te zijn. Naast het feit dat kinderen teleurgesteld kunnen raken, kan dit al dan niet bewust zorgen voor verlies van vertrouwen. En al vertelt kind het niet, de tijd nadat het grote geheim uitlekt zal je kind je vaker wantrouwen in plaats van vertrouwen. In veel gevallen gebeurd dit overigens niet bewust, maar onderbewust. Zeker als je kind al twijfelt over dingen die je vertelt.

Dit is overigens een heel groot voorbeeld, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook over het vertellen van de bloemetjes en de bijtjes of hoe een kindje in mama’s buik komt.

Voor psychologen valt bovenstaande niet per se onder liegen, maar meer verhalen vertellen naar gelang de leeftijd. Om dit echter te kunnen onderstrepen moet je een kind wel duidelijk maken dat het hier om een verhaal gaat dat niet echt is. Het is ook belangrijk om erbij te vermelden dat Sinterklaas en Kerstman dus niet echt bestaan, maar verhaaltjes zijn om het leuker te maken. En dat als Sint op bezoek komt dat het gaat om iemand die het verhaal naspeelt om het duidelijker en echter te maken. Vooral kinderen die bang zijn voor Sinterklaas zullen hierdoor getroost worden en volop kunnen genieten van alles. Ze weten immers dat ze niet bang hoeven te zijn voor een verkleed persoon.

Leestip: Dit helpt echt bij Sinterklaas stress

Je hoeft dus niet te liegen tegen je kind, maak gewoon duidelijk dat het om een sprookje gaat om het wat leuker te maken. Geef aan dat het er gewoon om gaat dat het leuk is om na elkaar om te zien, elkaar te verwennen met cadeautjes en lekkers.

 

Stoute kinderen krijgen niets

En dan heb je nog het feit dat ouders hun kinderen vertellen dat stoute kinderen niets krijgen. Een schrikbeeld, waardoor veel kinderen vooral in aanloop naar Sinterklaas extra hun best doen. Experts raden dit overigens af. Kinderen behoren niet te horen dat ze lief moeten zijn voor een cadeau. Een cadeau krijgt een kind om de liefde van jou als ouder voor je kind te onderstrepen. Uiteindelijk is dit namelijk ook een leugen aangezien de meeste kinderen hoe dan ook een cadeautje zullen krijgen. Beter is het om je kind dagelijks te herinneren dat het zich goed en lief moet gedragen.

 

Mijn kinderen kenden het grote geheim van jongs af

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten of je je kind een leugen wil vertellen over het bestaan van Sinterklaas en de Kerstman. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn kinderen de waarheid te vertellen vanaf het moment dat ze Sinterklaas vierden in de peuterspeelzaal. Ik heb ze altijd duidelijk gemaakt dat het een verkleed iemand was en de cadeautjes door ons gebracht of aangeleverd werden.

Hebben ze daardoor minder genoten van Sinterklaas of Kerst? Absoluut niet! Integendeel! Zij genoten elk jaar opnieuw met volle teugen. Soms vergaten ze dat het allemaal maar een verhaal was en niet echt en dan moest ik ze er weer aan herinneren. Het enige nadeel was dat mijn zoon af en toe uit de school klapte tegenover andere kinderen en één keer zelfs de baard van Sint eraf wilde trekken om te bewijzen dat hij gelijk had.

Nog steeds krijgen mijn kinderen een klein cadeautje in hun schoen en een cadeau voor kerst, ook al zijn ze inmiddels beiden volwassen. Ze genieten nog steeds!

 

Lieg jij tegen je kinderen over Sinterklaas en de Kerstman of vertel je ze gewoon de waarheid? En waarom lieg je of vertel je de waarheid?

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDecember win 10-daagse: win een leuk pakket van Cartoon Network
Volgend artikelComfortabele winterschoenen voor moeders, dit zijn de musthaves

2 REACTIES

  1. Ik heb het nog niet verteld, dat de Sint een sprookje is. Zelf was ik wel boos op mijn moeder toen ik het hoorde. Maar de magische tijd wilde ik mijn dichtertjes niet onthouden. Wel nooit gedreigt met stoute kinderen krijgen de roe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in