Voorlezen stimuleert de spraakontwikkeling, fantasie en interactieve ontwikkeling van kleine kinderen. Coco kan het! is Prentenboek van het jaar 2021. Een must read tijdens de Nationale Voorleesdagen 2021.
Table of Contents
Nationale Voorleesdagen 2021
In 2004 werden de Nationale Voorleesdagen in het leven geroepen om ouders te stimuleren om hun kinderen voor te lezen. Het is inmiddels de 18e keer dat deze dagen georganiseerd worden. De Nationale Voorleesdagen 2021 zijn dit jaar van woensdag 20 t/m zaterdag 30 januari 2021. Lezen is belangrijk voor de algemene en de spraakontwikkeling van je kind. De campagne richt zich op ouders van kinderen van 0 – 6 jaar. Een leeftijd waarop voorlezen bijzonder belangrijk is. Elk jaar wordt ‘het prentenboek van het jaar’gekozen en dit jaar is het de beurt aan ‘Coco kan het!’
Traditioneel worden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt met een voorleesontbijt. Bekende Nederlanders en helden zoals politie- en brandweermannen gaan naar scholen om kinderen voor te lezen uit een boek. Gezien de maatregelen worden er dit jaar een stuk minder evenementen georganiseerd. Wil je weten of er toch een voorleesontbijt is bij jou in de buurt? Check dan snel hier.
Coco kan het! Prentenboek van het Jaar 2021
Coco kan het! Is een boek dat geschreven en geïllustreerd is door Loes Riphagen. Het is een leuk en leerzaam boek over een vogel die twijfelt of hij wel kan vliegen. Zelf vliegen heeft zo zijn voordelen. Maar ja, aan de andere kant zijn er ook gevaren. Dit geeft op kinderlijke wijze de tegenstelling tussen slagen en falen heel mooi weer. Elke bladzijde is voorzien van een mooi plaatje met veel details die kinderen zeker aanspreken.
Benieuwd naar het boek? Hieronder vind je een kort fragment waarin Loes Riphagen een stukje voorleest uit haar eigen boek.
Prentenboek top 10 Nationale Voorleesdagen 2021
Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot het boek Coco kan het! Er zijn nog negen andere boeken in de top 10 prentenboeken 2021:
- Coco kan het!(Uitgeverij Gottmer)
Geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen - De jongen en de walvis (Uitgeverij Lemniscaat)
Geschreven en geïllustreerd door Linde Faas - Dit is uil (Veltman Uitgevers)
Geschreven door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee en vertaald door Ellen Hosmar - Eén voor jou, twee voor mij (Uitgeverij Gottmer)
Geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle, vertaald door J.H. Gever - Kom je mee? (Rubinstein)
Geschreven door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Grootzus - Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje (De Eenhoorn Uitgeverij)
Geschreven door Riet Wille en illustraties door Ingrid Godon - Naar de wolven (Uitgeverij Querido)
Geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert - Op weg (Uitgeverij Querido)
Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers - Petra (Flamingo – BBNC Uitgevers)
Geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo, vertaald door Denise Bos - Wat rijmt er op stoep?(Uitgeverij Leopold)
Geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten
Tips voorlezen
Hieronder vind je nog een aantal tips om het voorlezen nog leuker te maken. Overigens kost het niet veel tijd: hoe jonger kinderen zijn, hoe korter zij zich kunnen concentreren. Maximaal 15 minuten voorlezen per keer is voldoende om je kind van de voordelen van voorlezen te laten profiteren. Je kunt zowel voor het slapen gaan als tussendoor voorlezen.
- Laat je kind zelf een boek uitzoeken
- Lees hetzelfde boek een paar keer voor
- Zorg voor vaste voorleesrituelen (maak het onderdeel van het slapen gaan)
- Lees voor met stemmetjes (voor je kind hoef je je niet te schamen, ook niet als het heel gek klinkt)
- Bespreek moeilijke woorden
- Laat je kind het verhaal navertellen
- Zie het als een goede voorbereiding voor het zelf lezen
- Stem de keuze voor het boek af op de leeftijd van je kind
Herhalen, herhalen en nog eens herhalen lijkt voor ons als volwassenen vervelend, maar voor kinderen is herhaling juist goed. De eerste keer is het vooral de nieuwsgierigheid die geprikkeld wordt. Bij de tweede keer zal je kind dingen herkennen en vanaf de derde keer zal je kind zich richten op details. En elke keer dat het verhaal weer voorgelezen wordt ontdekken kinderen weer een nieuw detail in de tekening. Of ze komen met een verrassende wending van het verhaal. Op die manier blijft een boek boeiend.
Ga jij ook voorlezen?
Voorlezen is dus van groot belang voor de ontwikkeling van je kind. Heb je een kind van 0 – 6 jaar? Doe dan vooral mee met de Nationale Voorleesdagen 2021.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024
[…] van je kind. Hiermee kun je dan ook niet vroeg genoeg beginnen. Om dit te stimuleren zijn de Nationale Voorleesdagen in het leven geroepen. Deze campagne richt zich vooral op ouders van kinderen van 0 – 6 jaar. […]
Voorlezen is zo belangrijk, maar bovenal gezellig en echt even een rustig en knus momentje samen. Vaak aan het einde van de dag voor het slapen gaan, maar gezellig op de bank kan ook natuurlijk. Hebben we altijd heel graag gedaan, kwamen en komen elke paar weken in de bieb en alle boeken boeken zijn dan gelezen – feestje!
Nog regelmatig lees ik voor op school.