gefeliciTAART.nl - Black Friday

Zit je inmiddels met je handen in het haar, omdat je peuter zich verveelt? Probeer dan eens deze Leuke binnen activiteiten voor peuters die thuis zitten. Van een simpel verstoppertje tot een heuse hindernisbaan.

 

Kinderen binnenshuis vermaken

Of het nu regent of omdat je verplicht binnen moet zitten zoals nu het geval is met Corona, kinderen kunnen zich al snel vervelen. Dat geldt niet alleen voor oudere kinderen, maar zeker ook voor je peuter. Natuurlijk kun je elke keer nieuw speelgoed geven, maar in de meeste gevallen hebben ouders geen bodemloze put met geld. Wil je je kind toch vermaken? Hoeft het een keer niet alleen te spelen? Dan zijn deze leuke indoor activiteiten voor peuters echt iets voor jullie.

Leuke binnen activiteiten voor peuters die thuis zitten

Peuters staan erom bekend dat ze één brok energie zijn. Wil je jouw kleine handenbinder even lekker los laten gaan in huis? Met deze activiteiten raakt je kind tenminste een beetje van de tomeloze energie kwijt en kun jij daarna ook even bijkomen.

 

Hindernisbaan in huis

Je kent het vast wel van Amerikaanse programma’s, waarbij deelnemers een obstacle course af moeten leggen om een prijs in de wacht te slepen. Nu kun je thuis natuurlijk niet hetzelfde evenaren, maar een kleine en simpele hindernisbaan vinden alle peuters leuk. Je werkt daarbij heel eenvoudig met dingen die je al in huis hebt. Denk daarbij aan stoelen, tafels, ballen, een stepje en dat soort dingen. Zelfs zoiets simpels als een doos die je openknipt en waar de kleine doorheen moet tijgeren kun je perfect gebruiken voor de hindernisbaan. Hieronder vind je nog meer inspiratie

Verstoppertje spelen

Dat is niet alleen leuk, maar leert je kind ook nog eens dat je altijd weer terugkomt en gevonden kan worden. Daarnaast kun je je kind op een speelse manier leren tellen. Jij zult immers moeten tellen, terwijl je je verstopt. Vind je kind het nog een beetje eng? Introduceer dit spel dan samen met je partner. Eén van jullie verstopt zich, de ander gaat samen met het kind op zoek naar vader of moeder.

 

Dansen

Niets zo leuk als even lekker uit je bol gaan op een muziekje. Dat geldt zeker ook voor je peuter. Zet een heerlijk muziekje op en zorg dat je kind flink meebeweegt. Doe zelf ook mee, zodat je kind lekker los durft te gaan. Je kunt voor gewone muziek kiezen of zet bijvoorbeeld onderstaand deuntje op (WAARSCHUWING VOORAF: dit liedje blijft hangen!)

 

Kinderparade

Kinderen vinden een parade ontzettend leuk en doen hier het liefst zelf aan mee. Geef je kind de kans om door het huis te marcheren, terwijl jij of meedoet of als toeschouwer klapt en enthousiast reageert. Laat je kind door het huis paraderen in verkleedkleding, met nieuwe kleding, kleding van mama of papa of bijvoorbeeld met speelgoed. Ook leuk als je bepaalde opdrachten geeft die je peuter moet doen, terwijl hij of zij door het huis marcheert.

 

Kinderturnen

Nee, je hoeft jezelf niet in fitnesskleding te hijsen. Zet onderstaand filmpje op en laat je peuter even helemaal los gaan met peuterturnen. Er zijn verschillende afleveringen, dus je kind kan meerdere oefeningen achter elkaar doen. Het is lekker laagdrempelig en de oefeningen zijn leuk en herkenbaar voor je kleine.

 

 

Schattenjacht in huis

Elk kind is van nature nieuwsgierig. Je kunt deze nieuwsgierigheid aanwakkeren en bevredigen door een kleine schattenjacht in huis te organiseren. Verstop kleine cadeautjes of speelgoed op verschillende plekken in huis. Je kind moet op zoek gaan naar alle schatten. Je kunt hierbij ook gebruik maken van pictogrammen, foto’s of tekeningen van het te zoeken voorwerp. Zorg er wel voor dat je kind bij alle ‘schatten’ kan komen, zonder brokken te veroorzaken.

 

Het ‘boven en beneden’ spel

Laat je kind een stok vasthouden of iets anders. Jij moet dan een bepaald woord zeggen en je kind moet dan naar boven of naar beneden wijzen. Heb je geen voorwerp? Dan kan je je kind ook laten bukken en uitrekken. Dus zeg jij bodem, dan moet je kind naar beneden wijzen/bukken. Zeg je zon? Dan moet je kind zich uitstrekken/naar boven wijzen. Doe dit op het niveau van je kind, zodat het leuk blijft.

 

Balanceren

Niet alleen leuk vermaak, maar ook nog eens leerrijk voor je kind. Door je kind te laten balanceren leert je kind zijn of haar eigen lichaam kennen en wordt gewerkt aan cognitieve vaardigheden. Begin heel simpel en laat je kind bijvoorbeeld een kleine bal op één hand dragen van de kant van de kamer naar de andere, zonder dat de bal valt. Is de bal gevallen? Dan moet je kind opnieuw beginnen. Is je kind wat ouder? Neem dan een ronde houten pollepel en leg hier een (gekookt) ei op.

Balspelletjes

Niets zo leuk als het spelen met een bal. Je kunt hier eindeloos veel spelletjes mee verzinnen. Van het omver kegelen van lege plastic flessen tot indoor voetbal. Of zit simpelweg tegenover elkaar met de benen gespreid en dan rol je de bal heen en weer naar elkaar toe. Vind je een bal in huis geen goed idee? Gebruik dan gewoon ballonnen of kleine ballenbakballetjes.

 

 

Nog meer tips voor peuter vermaak

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen als je thuis bent met je peuter. Hieronder vind je nog een aantal extra tips om je peuter te vermaken:

 

Welke activeiten vind jij het leukst om te doen met je peuter?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKind leren opruimen lukt met deze tips gegarandeerd
Volgend artikelIn de keuken met kinderen fruitpizza maken

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in