gefeliciTAART.nl - Black Friday

Helaas hebben veel baby’s momenteel last van het RS-virus. Tijd om je te verdiepen in het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over het RS-virus

 

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Een mondvol, maar feitelijk is het een veel voorkomend verkoudheidsvirus (bij kinderen). Het virus veroorzaakt een luchtweginfectie, die vooral bij hele jonge kinderen voor grote gezondheidsproblemen kan zorgen. Soms is dan zelfs opname in het ziekenhuis nodig.

In principe komt RSV vooral in de wintermaanden voor. Niet zo gek, want dan zit de ‘R’ in de maand en kampen veel mensen met verkoudheidsklachten.

 

Wat zijn de symptomen van RS-virus?

Volgens RTL-nieuws herkennen veel ouders de klachten van de luchtweginfectie als gevolg van RS niet. Dat komt omdat het virus net als een gewone verkoudheid begint. Er zijn zelfs huisartsen die niet direct aan besmetting met het RS virus denken. Toch moet je als ouder alert zijn. Het virus kan zich heel snel ontwikkelen en dan is snel handelen belangrijk. Zeker voor hele jonge baby’s is heel vaak ziekenhuisopname noodzakelijk.

Let altijd op de volgende symptomen bij je baby en kind:

  • Snotteren en hoesten
  • Koorts
  • Piepende en snelle ademhaling
  • Neusvleugelen (neusvleugels bewegen snel en gaan mee op het ritme van de ademhaling)
  • Soms ademstop
  • Drinken gaat moeizaam, daardoor ook minder plasluiers
  • Huid bij ribben trekt naar binnen bij inademen
  • Grijs blauwe verkleuring van de huid (herkenbaar bij nagels en rondom mond)
  • Baby is suf

Daarnaast kan je kind door het virus oorontsteking krijgen.

RS-virus bij baby

Het RS-virus kan op alle leeftijden voorkomen, maar is vooral gevaarlijk voor mensen van wie het immuunsysteem niet optimaal werkt. Voor baby’s is het extra gevaarlijk, vooral als je baby jonger dan 3 maanden is. Daarnaast is de kans groter dat je kind een luchtweginfectie ontwikkeld als het:

  • Te vroeg geboren is
  • Een aangeboren hart- of luchwegafwijking heeft
  • Het immuunsysteem niet goed werkt

 

Behandeling RS-virus

Omdat het om een virus gaat is er helaas geen medicatie voor. Antibiotica helpt namelijk alleen als er sprake is van een bacterie en niet een virus.

Belangrijk is dat je je baby extra goed in de gaten houdt als het verkouden is, vooral als je baby nog geen drie maanden oud is. Tot drie maanden zijn de luchtwegen nog heel smal, waardoor een besmetting als snel tot een infectie kan leiden. Deze infectie wordt ook wel bronchiolitis genoemd. Daarnaast is ook het afweersysteem nog niet optimaal, waardoor je kind vatbaarder is voor allerlei ziektes.

Als je vermoedt dat je kind besmet is met het respiratoir syncytieel virus dan moet je overleggen met de huisarts. Het kan zijn dat deze je baby even wil zien om verdere stappen te bepalen. Bij een niet ernstig verlopend virus kun je je kind gewoon thuis behandelen. De behandeling van het RS-virus bestaat dan vooral:

  • Je kind voldoende laten drinken om uitdroging te voorkomen
  • Neusdruppels (zoutoplossing) om slijm op te lossen
  • Bed aan hoofdeinde hoger zetten, zodat je kind makkelijker kan ademen
  • Er zijn voor je baby (troosten, wat meer tillen/rechtop houden om ademen te vergemakkelijken)

Mocht je het om de één of andere reden niet vertrouwen? Neem dan in elk geval contact op met een huisarts. Moeders beschikken over het moederinstinct, waardoor ze haarfijn aanvoelen wanneer er iets niet pluis is. Laat je daarbij vooral niet afschepen met het feit dat het om een simpele verkoudheid gaat!

Soms is het helaas onvermijdelijk om je kind op te nemen in het ziekenhuis. Daar kunnen de artsen de gezondheidstoestand van je kind 24 uur per dag monitoren. In het ziekenhuis kunnen ze je kind ook voorzien van extra zuurstof mocht dit nodig zijn.

 

Hoe lang duurt besmetting met RS-virus?

Onder normale omstandigheden is je kind ongeveer 1 week goed ziek. Daarna wordt het snel beter en heeft het geen last meer. Is er sprake van een zwaardere infectie van de luchtwegen? Dan kan je kind een aantal weken last hebben. Mocht je kind geen verlichting vinden? Blijf dan vooral in contact met de huisarts. Deze kan eventueel medicatie voorschrijven om in elk geval het ademen makkelijker te maken.

 

Voorkomen besmetting met RS-virus

Helaas gaat het bij RS om een virus. Virussen kun je niet voorkomen. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat mensen met verkoudheidsklachten niet bij je kind in de buurt komen, zeker de eerste drie maanden niet. Maak dit vooral ook aan kraamvisite duidelijk.

Verder is het belangrijk om aan het immuunsysteem van je kind te werken. Dit kan door gezonde voeding, voldoende buitenlucht en ook in aanraking laten komen met viezigheid. Alleen zo kan het lichaam werken aan het afweersysteem.

 

Uitbraak RS-virus in zuidwesten van Nederland

Het is juni 2021 en momenteel is er sprake van een grote uitbraak van het RS-virus in het zuidwesten van Nederland. Een beetje vreemd, aangezien het virus vooral in de winter gevonden wordt. Toch zijn er momenteel best veel kinderen opgenomen in ziekenhuizen, omdat ze last hebben van bronchiolitis.

Volgens kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties heeft dit alles te maken met het feit dat we al 1,5 jaar lang afstand houden van elkaar. Kinderen komen daardoor minder snel in aanraking met allerlei virussen en hebben niet voldoende afweer opgebouwd. Nu langzaam alles weer open gaat en wij teruggaan naar het normale leven, worden kinderen massaal ziek.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in