gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een baby brengt heel veel veranderingen met zich mee. Van een andere kijk op de wereld tot een geheel andere levensstijl. Dacht men tot voor kort dat neurologische veranderingen alleen bij de moeder te vinden waren, een nieuwe studie toont aan: hersenen van man veranderen door komst kind.

 

Grijze cellen nemen tijdens zwangerschap af

Veel vrouwen merken het al tijdens hun zwangerschap: er verandert niet alleen lichamelijk iets, maar ook in het hoofd. Dat uit zich vaak in vergeetachtigheid, de zogenaamde zwangerschapsdementie. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat de hersenen van de moeder in spe daadwerkelijk veranderen tijdens de zwangerschap.

Dat komt omdat je hersenen zich alvast aan het voorbereiden zijn op de nieuwe taken en je nieuwe verantwoordelijkheden. Dat gebeurd dankzij neuroplasticiteit en het vermogen van je hersenen om zich aan te passen. En dat is hard nodig want als moeder moet je op hele andere zaken alert zijn dan als single of partner zonder kinderen.

Een studie heeft al uitgewezen dat de grijze cellen van zwangere vrouwen afnemen. De grijze stof bestaat uit miljarden neuronen die als een dunne laag op de oppervlakte van de hersenen ligt. Dit is het gebied dat verantwoordelijk is voor intelligentie, herinneringen en emoties. Dat dit verandert tijdens de zwangerschap is te verklaren: een vrouw verlegt de focus van zichzelf naar haar ongeboren kind.

Na de geboorte nemen de grijze cellen toe, evenals het volume in andere delen van de hersenen. Het verschil tussen de hersenen van een vrouw zonder kinderen en een moeder zijn zelfs zo duidelijk dat deze op scans te zien zijn.

 

Studie toont aan: hersenen van man veranderen door komst kind

Lange tijd werd gedacht dat alleen moeders een verandering in de hersenen doormaakten. Een nieuwe studie op dit gebied laat echter het tegendeel zien: ook de hersenen van een man veranderen door de komst van een kind.

Dat komt omdat het verzorgen van een kind een hele andere vaardigheid is dan tot nu toe geleerd. Vergelijk het met het leren van een nieuwe taal of een instrument. De veranderingen die bij een vader te zien zijn in de hersenen kunnen hiermee vergeleken worden.

En het is niet alleen de vrouw die grijze hersencellen verliest, dat geldt volgens deze studie namelijk ook voor vaders in spe. Deze veranderingen treden net als bij de moeder in spe al tijdens de zwangerschap op en hebben alles te maken met de verwachte komst van de baby. Overigens is de afname minder sterk dan bij vrouwen: ongeveer de helft minder.

Wetenschappers vermoeden dat er een relatie bestaat tussen de verandering van de hersenen en de betrokkenheid van de vader tijdens en na de zwangerschap. Deze betrokkenheid is bij mannen die meer tijd met de pasgeborene doorbrengen groter dan bij mannen die afwezig zijn na de geboorte (een geweldig pluspunt voor vaders die gebruik kunnen maken van vaderschapsverlof!).

 

Met bovenstaande studies in het achterhoofd is het extra belangrijk om een vader in spe te betrekken bij de zwangerschap, de geboorte en de verzorging in de weken na de geboorte. En mocht de vader in spe iets vergeten: dan kun je dat altijd nog wijten aan het verliezen van grijze hersencellen ūüėČ

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelMoeders vertellen: dit zijn de ergste cadeautjes die zij hebben gehad
Volgend artikelNesteldrang: deze dingen moet je echt doen voor de baby komt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in