gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kinderen groeien als kool. Net zo gek dus dat je een aantal keer per jaar nieuwe kinderkleding aan moet schaffen. Deze tips over kinderkleding moet elke ouder kennen, want daarmee garandeer je optimaal draagcomfort en heeft je kind altijd passende kleding.

 

Kinderkleding versus mode voor volwasenen

Als je voor jezelf nieuwe kleding koopt, dan is de kans groot dat je rekening houdt met heersende trends. Natuurlijk zijn er op het gebied van kinderkleding ook diverse trends, maar dat is niet het eerste waar je naar kijkt als je nieuwe kleding gaat shoppen. Bij kinderen moet je rekening houden met andere criteria. Je wil immers dat je kind alle ruimte heeft om te bewegen en dat de kleding past bij de gelegenheid.

 

Deze tips over kinderkleding moet elke ouder kennen

De kans is groot dat je een aantal keer per jaar nieuwe kinderkleding aan moet schaffen voor je kroost. Niet zo gek, want kinderen groeien de eerste jaren ontzettend hard. In het eerste levensjaar is dat ongeveer 25 cm, in de jaren erna is dat 6 cm per jaar. Als je kind eenmaal in de puberteit terechtkomt dan is er nog een keer sprake van een groeispurt. Al met al niet zo gek dat het lijkt alsof je niets anders doet dan nieuwe kleding kopen.

Voordat je nieuwe kindermode aanschaft is het handig te weten waarop je moet letten. Hieronder vind je een aantal onmisbare tips bij de aankoop van kinderkleding.

 

Draagcomfort en optimale bewegingsvrijheid: passende kinderkleding kopen

Eigenlijk begint alles met goed passende kinderkleding. In te grote kleding kunnen kinderen makkelijk ergens blijven hangen (tenzij het tieners zijn, want voor deze groep is oversized kleding vaak juist heel hip). Te strakke kleding knelt, zit niet lekker en kan in het ergste geval een afdruk achterlaten op de buik. Je kunt je voorstellen dat hierdoor het draagcomfort en de bewegingsvrijheid beperkt worden.

Wil je dus dat je kind comfortabel (en modieus) voor de dag komt? Kies dan voor goed passende kleding. Het makkelijkst is daarvoor natuurlijk een stenen winkel, zodat je kind de kleding direct kan passen. Ga je online shoppen maak dan gebruik van een maattabel. Zorg dat je je kind bij voorbaat goed opgemeten hebt en vergelijk de maattabel van het gewenste kledingstuk met de maten van je kind.

Houd er rekening mee dat maten per merk kunnen verschillen. Alleen shoppen op maat heeft dus niet zo veel zin. Laat je kind de kleding thuis passen en kijk of de kledingstukken echt comfortabel zitten en je kind zich daarin goed kan bewegen. Let er bovendien op dat je kind de kleding makkelijk aan en uit kan trekken.

 

 

Functionaliteit: kindermode voor elke gelegenheid

Als je kind aan het ravotten is of buiten speelt is kleding het laatste waarop je kind wil letten. Vooral in de zomer is het dus van groot belang dat je kiest voor kleding die niet alleen comfortabel en luchtig is, maar ook makkelijk schoon te maken is. Gras- en moddervlekken zijn soms lastig uit kleding te verwijderen. Kies daarom voor kleding die tegen een stootje kan of vies mag worden.

Juist omdat kleding om te ravotten en buitenspelen vaak gewassen moet worden is het handig als je kiest voor onderhoudsarme kleding. Dat wil zeggen kleding die snel droogt, niet gestreken hoeft te worden en de kleding eventueel geschikt is voor een wasdroger.

Vermijd kleding die op lage temperaturen gewassen moet worden. Ook kindermode die apart gewassen moet worden is niet geschikt om te spelen. Kies gewoon voor vrijetijds kleding waar misschien al een kleinigheid aan mankeert. Als je kind dan tijdens het spelen ergens achter blijft hangen of een gat in de knie valt, dan is dat niet zo erg. Gooi dus zeker niet alle kleding weg, maar hou een stapeltje achter de hand om te gebruiken als kleding voor het buiten spelen.

Natuurlijk ben je er dan nog niet. Want je kind heeft ook passende kleding nodig voor school, sport, dagjes uit en kleding die past bij het seizoen. Voor school kun je kinderkleding kopen die een beetje aansluit bij de heersende trends. Voor alle activiteiten buiten school stem je de kledingkeuze af op de gelegenheid.

Houd er in elk geval rekening mee dat kinderkleding onder alle omstandigheden makkelijk te onderhouden moet zijn en tegen een stootje moet kunnen.

Deze tips over kinderkleding moet elke ouder kennen

 

Goed voor de gezondheid: dit is het beste materiaal voor kinderkleding

Let bij de aanschaf van kleding voor je kind niet alleen op hoe robuust bepaald materiaal is. Om te voorkomen dat je kind het te warm of te koud krijgt, moet de kleding voor een optimale afvoer van lichaamsvocht zorgen. Daarnaast moet de kleding ook luchtig genoeg zijn. Kies bij voorkeur voor kleding die vrij is van schadelijke stoffen, luchtig, licht en zacht. Klinkt misschien allemaal heel ingewikkeld, dat is het echter niet.

 

Kleding vrij van schadelijke stoffen

Wist je dat voor de productie van heel veel kledingstukken gebruik wordt gemaakt van chemische bijproducten? Denk daarbij aan optische witmakers, chemische weekmakers of voor de gezondheid schadelijke verfstoffen. Hiervoor bestaat helaas geen meldingsplicht, dus als ouder is het extra belangrijk om erop te letten dat je kindermode koopt die vrij zijn van schadelijke stoffen. Soms wordt dit aangegeven in de omschrijving of op de labels.

Overigens is het sowieso een must om kinderkleding voor het eerste dragen goed te wassen. De kleding wordt namelijk bewerkt met chemische middelen die je liever niet met de tere kinderhuid in aanraking wil laten komen.

 

Geschikte stoffen kinderkleding

Juist omdat kinderen zoveel bewegen zweten ze veel sneller. Als je kind dan ook nog verkeerde kleding draagt is de kans groot dat het lichaam dit vocht niet goed af kan voeren. Heeft je kind nieuwe kleding nodig? Kies dan bij voorkeur voor natuurlijke stoffen in plaats van synthetische kledingstukken.

Voor optimaal draagcomfort mag kinderkleding voor hooguit 30% uit synthetische stoffen bestaan. Vooral (bio) katoen is erg comfortabel en zorgt voor een goede balans tussen luchtigheid en de afvoer van vocht. In de winter is juist het dragen van wol ideaal. Wol ademt en reguleert de natuurlijke opname van lichaamsvocht.

 

Hierop moet je letten als je kinderkleding koopt

Samengevat komt het bij de aanschaf van kinderkleding op het volgende neer:

  • Koop passende kleding die comfortabel is: niet te wijd en zeker niet te strak
  • Let naast de maat op de gelegenheid waarvoor je kleding koopt
  • Kies voor kleding die vrij is van schadelijke stoffen en toevoegingen
  • Kies voor passende stoffen, zodat je kind het niet te warm of te koud krijgt

Leestip: Zo hou je kinderschoenen netjes

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZo creëer je een kinderproof interieur
Volgend artikelStijladvies: zo combineer je jouw oorbellen met de juiste outfit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in