gefeliciTAART.nl - Black Friday

Moeders hebben de handen vol aan werken, het huishouden en de kinderen. Daarom deel ik 5 tips om het huishouden met kinderen makkelijker te maken. Tips en tricks om het voor jou net wat makkelijker te maken en dat is hard nodig in deze tijd.

 

De vele taken van een moeder

Als moeder ben je nooit alleen moeder. Vaak ben je ook nog werkneemster of baas/ZZP’er, partner, huishoudster, kok en nog veel meer. Dat komt niet in de laatste plaats door de druk die de maatschappij oplegt aan moeders. Niet zo gek dus dat veel vrouwen vroeg of laat in een burn out terechtkomen. Om dit te voorkomen moet je niet alleen af en toe een stapje terug doen, maar vooral de taken die je hebt zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Dat kan als je tips en trucs gebruikt voor je huishouden of zo nu en dan een oppas zoekt om je handen vrij te hebben.

Leestip: Met deze 8 tips bespaar je nog meer tijd

 

5 Tips om het huishouden met kinderen makkelijker te maken

Het huishouden neemt een groot deel van de tijd die je thuis bent in beslag. Tijd die je eigenlijk beter aan de kinderen kunt besteden of voor jezelf gebruiken. Zeker in deze tijd waarin iedereen thuis is, is het hebben van wat tijd voor jezelf goud waard. Met deze tricks maak je het huishoudenin elk geval iets makkelijker.

 

1. Wasmanden, manden en opbergboxen

Als je kind de gewoonte heeft om speelgoed vanuit de kinderkamer mee te nemen naar de woonkamer, dan is het raadzaam om een grote wasmand achter de hand te hebben. In deze mand kun je het makkelijk en snel al het speelgoed terugbrengen naar de kinderkamer. Daarnaast zijn diverse opbergboxen en manden in de verschillende kamers handig. Op die manier kun je makkelijk en snel wasgoed verplaatsen, zonder elke keer aangewezen te zijn op dezelfde mand. Kun je snel iets opbergen mocht er onverwacht visite komen. En kun je jonge kinderen leren om speelgoed weer mooi op te bergen.

 

 

2. Trapjes en krukjes

Hoe ouder je kind wordt, hoe zwaarder het wordt. Helaas is je kind nog veel te klein om bijvoorbeeld bij de kraan te komen om de handen te wassen. En als je kind bij het koken mee wil kijken zul je het moeten tillen. Om jou minder te belasten is het hebben van een paar krukjes en of een trapje heel handig.

Overigens niet alleen voor de kleine, maar ook voor jezelf als je bijvoorbeeld iets wil pakken dat net buiten je handbereik ligt. Zet in elk geval een krukje of trapje in de keuken, de badkamer en eventueel bij de eettafel. Zo kan je kind zelf erop stappen en hoef jij niet te tillen.

 

 

3. Eten zonder knoeien

Veel kinderen knoeien als ze eten. Hoe kleiner hoe meer geknoei. Heb je geen zin om elke avond de dweil te voorschijn te halen als je kind eet? Dan kun je onder de eetstoel en de tafel een plastic tafelkleed leggen. Deze klop je na het eten uit, zodat alle etensresten eraf zijn. Het tafelkleed zelf hoef je niet elke dag schoon te maken.

Of geef je kind een slabbertje met opvangbak, dat scheelt ook al heel veel. Bovendien is het handig om je kind zo snel als mogelijk te leren om netjes te eten. Uiteindelijk is dat de enige manier om zo min mogelijk werk te hebben. Geef je kind bestek en laat het zelf eten, zonder inmenging van jou.

 

 

4. Stofzuigen the easy way

Kinderen laten overal waar ze gaan en staan kruimels achter. Hoe je ook je best doet, ineens lopen ze toch met het koekje of de boterham door het huis. De kruimels liggen op of tussen het bankstel en op de vloer. Je kunt elke keer achter je kind aanrennen met de stofzuiger of je kiest voor gemak. Een kruimeldief biedt daarbij uitkomst. Daarnaast is het heel handig om een robotstofzuiger te hebben. Deze neemt je ongemerkt veel werk uit handen. Het is even een investering, maar meer dan de moeite waard.

 

5. Overtollige spullen uit huis verwijderen

Vaak bewaren we dingen uit emotioneel oogpunt, vooral als ze met onze kinderen te maken hebben. Daarbij wordt vergeten dat dit een extra belasting in het huishouden is. Het is beter om direct alles wat niet meer nodig is de deur uit te doen. Dus is je kind uit de kinderwagen gegroeid? Tenzij je zeker weet dat er binnen 2 jaar nog een kind komt, doe je de kinderwagen de deur uit.

Dat geldt ook voor (kinder)kleding, speelgoed, woonaccessoires, keukenspullen en eigenlijk alles wat te veel is in huis. Is iets stuk? Zorg dan dat je het direct wegdoet. Er komt geen moment dat je tijd hebt om het te maken. Daarvoor is jouw dag al te vol en je tijd te beperkt.

 

Bonustip

Strijken kost ontzettend veel tijd. Hang de kleding direct na het wassen op. Bijvoorkeur buiten, zodat het aan de lucht droogt. Op die manier bespaar je niet alleen energie (geen droger nodig), maar hoef je de kleding vaak ook helemaal niet te strijken.

 

Wat doe jij om het huishouden voor jezelf een stuk makkelijker te maken?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDoe mee en maak kans op een Osmo-kit
Volgend artikelBlogtour ‘De zware rugzak’

2 REACTIES

  1. En toch ziet mijn huis er af en toe uit alsof er een inbreker is geweest op zoek naar speelgoed voor zijn kinderen.. .mm men wat kunnen kinderen rotzooi maken. Vroeger hadden wij een aparte speelkamer dat is 3ch5 pas een ideale oplossing🤣

  2. Goede tips, maar ik sluit mij inderdaad ook aan bij bovenstaande opmerkingen. Goede tip is gewoon om je er soms niet zo druk om te maken. Nu de kids de hele dag thuis zijn, mag het ook wel iets meer een rotzooi zijn en schoonmaken komt ook een dagje later wel weer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in