gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een kindvriendelijke woonkamer is een ruimte die niet alleen veilig en functioneel is, maar ook aantrekkelijk en uitnodigend voor kinderen. Het is belangrijk om bij het inrichten van een kindvriendelijke woonkamer rekening te houden met de behoeften van kinderen, hun leeftijd en ontwikkeling. Ontdek hieronder 11 tips om een kindvriendelijke woonkamer in te richten.

 

Huis inrichten voor kinderen

Vanaf het moment dat er kinderen in het spel zijn, zul je je hele woning anders in moeten richten. Denk bijvoorbeeld aan de keuken waar de ene gevaar na de andere op de de loer ligt als je niet uitkijkt. Maar niet alleen de keuken moet onder handen genomen worden. Er moet een kinderkamer komen en ook de woonkamer en de overloop met trap moeten aangepakt worden. Allemaal met het oog op de veiligheid van je kind.

Leestip: 3x Onverwachte dingen in de keuken die gevaarlijk zijn voor je kind

 

11 Tips voor het inrichten van een kindvriendelijke woonkamer

Heb je geen idee hoe de woonkamer kindvriendelijk in kunt richten, zonder daarbij zelf aan woongenot in te boeten? Hieronder vind je tips voor een kindvriendelijke woonkamer.

 

1. Zorg voor een veilige omgeving

Het belangrijkste bij het inrichten van een kindvriendelijke woonkamer is veiligheid voor je kind. Zorg ervoor dat alle meubels, decoraties en andere objecten stevig en stabiel zijn. Verwijder scherpe randen en hoeken en zorg ervoor dat alle snoeren en draden zijn weggewerkt of buiten bereik van kinderen zijn. Dek makkelijk bereikbare stopcontacten af. Voorkom dat je kind de afstandsbediening in handen kan krijgen. Kies ook voor vloeren die veilig en makkelijk te onderhouden zijn, zoals houten vloeren of tapijttegels.

 

2. Maak ruimte voor spel en beweging

Kinderen hebben ruimte nodig om te spelen en te bewegen, zeker met het Nederlandse klimaat waar je toch voor een groot deel van het jaar binnenshuis moet zijn. Zorg ervoor dat er genoeg vrije ruimte is in de woonkamer, zodat kinderen kunnen rondrennen en spelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze zich pijn doen of meubels beschadigen. Creëer een speelhoek met speelgoed, boeken en spelletjes en maak ruimte vrij voor activiteiten zoals dansen.

 

3. Kies voor kindvriendelijke meubels

Kies voor meubels die passen bij de grootte en behoeften van kinderen. Lage tafels en stoelen zijn ideaal voor kinderen om aan te zitten en te spelen, terwijl banken en stoelen comfortabel moeten zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Kies bovendien voor meubels die makkelijk schoon te maken zijn, zoals leren stoelen en banken, want kinderen staan erom bekend dat ze sneller knoeien.

 

4. Voeg kleur en textuur toe

Kinderen houden meestal van kleurrijke en textuurrijke omgevingen. Kies daarom bij het inrichten van de woonkamer voor heldere, levendige kleuren en texturen die aantrekkelijk zijn voor kinderen. Voeg kussens, dekens en tapijten toe in verschillende kleuren en patronen. Een leuk vloerkleed doet wonderen, maar let er wel op dat deze niet los ligt, zodat je kind er niet over uit glijdt. Maak gebruik van muurstickers of een leuke muurschildering om de kamer op te fleuren.

 

5. Bewaar speelgoed op een slimme manier

Heeft je kind zijn speelgoed in de woonkamer? Zorg er dan voor dat je dit op een slimme manier opbergt. Kies voor opbergmogelijkheden zoals manden, kisten en planken. Label de opbergdozen, zodat kinderen weten waar alles hoort en het makkelijker wordt om op te ruimen. Laat de kinderen vooral ook zelf meehelpen met opruimen en leer ze dat vanaf jongs af aan.

 

6. Maak gebruik van natuurlijk licht

Natuurlijk licht is belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen. Zorg ervoor dat er voldoende ramen zijn om natuurlijk licht binnen te laten. Voeg gordijnen of jaloezieën toe om de hoeveelheid licht te regelen en de kamer te verduisteren wanneer het donker wordt.

 

7. Houd rekening met de leeftijd van het kind

De behoeften en interesses van kinderen veranderen naarmate ze ouder worden. Pas de inrichting van de woonkamer aan op de leeftijd van het kind. Kleine kinderen hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan ruimte om te kruipen en te spelen, terwijl oudere kinderen een bureau of werkruimte nodig hebben om huiswerk te maken.

 

8. Zorg voor technologische veiligheid

Met de opkomst van technologie is het belangrijk om te zorgen voor technologische veiligheid. Zorg ervoor dat alle snoeren en draden goed weggewerkt zijn en dat stopcontacten afgedekt zijn. Houd tablets, (spel)computers en andere apparaten buiten bereik van kinderen als ze niet gebruikt worden.

 

9. Maak gebruik van multifunctionele meubels

Multifunctionele meubels kunnen het woongenot van de woonkamer verhogen en tegelijkertijd ruimte besparen. Een salontafel met opbergruimte kan bijvoorbeeld gebruikt worden om speelgoed en boeken op te bergen. Een bank die kan worden omgezet in een bed is ideaal voor gasten die blijven overnachten. Of wat dacht je van een bank met extra opbergruimte eronder? De mogelijkheden op het gebied van multifunctionele meubels zijn enorm groot.

 

10. Zorg voor een gemakkelijk te onderhouden ruimte

Kinderen kunnen rommelig zijn, dus zorg voor een ruimte die makkelijk schoon te maken is. Kies voor vloeren en meubels die makkelijk schoon te maken zijn. Soms is minder juist meer: een propvolle kamer kan gezellig zijn, maar zorgt er ook voor dat je veel meer onderhoud moet plegen en dat komt je gezin niet ten goede.

Leestip: Bespaar tijd met huishouden en tuinwerkzaamheden

 

11. Creëer een gezellige sfeer

Een kindvriendelijke woonkamer moet niet alleen functioneel en veilig zijn, maar ook een gezellige sfeer hebben waar kinderen graag tijd doorbrengen. Voeg decoraties en accessoires toe, zoals kussens, dekens en schilderijen, die de kamer opfleuren en een warme en uitnodigende sfeer creëren. Of maak een wissellijst waarin je elke keer een andere tekening van je kind in ophangt. Op die manier wordt de woonkamer ook veel meer eigen en kan je kind trots zijn kunstwerk laten zien aan bezoekers.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelGeslacht baby voorspellen: wordt het een jongen of een meisje?
Volgend artikel20 Leuke traktatie ideeën voor meisjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in