gefeliciTAART.nl - Black Friday

In veel huizen en appartementen is de ruimte helaas beperkt. Dat een kamer klein is wil natuurlijk niet zeggen dat je er geen kant mee op kunt. Daarom deel ik 14 tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer.

 

Kinderkamer inrichten

Vaak kiezen mensen ervoor om een kinderkamer met een mengelmoes van meubels en accessoires in te richten. Dat kan goed uitpakken, maar in de meeste gevallen is er volop ruimte voor verbetering.

Vooral in kleine kamers is het noodzaak om te letten op dingen als kleuren, meubels neerzetten en optimaal gebruik maken van de ruimte. Zeker als niet alleen de kinderkamer klein is, maar dit ook voor de rest van het huis geldt. Met onderstaande tips kun je een kleine kinderkamer optimaal en plaatsbesparend inrichten.

 

 

14 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

In een kleine kinderkamer is het belangrijkste om de ruimte zo te gebruiken dat deze optisch groter lijkt en er voldoende ruimte is voor het opbergen van kleding, speelgoed en beddengoed.

Leestip: Zo zorg je voor een opgeruimde kinderkamer

 

1. Verborgen opbergruimte

De belangrijkste regel bij het inrichten van een kleine kinderkamer is het benutten van alle opbergruimte. Daarbij is vooral verborgen opbergruimte noodzakelijk. Denk daarbij aan opbergboxen/lades die onder het bed geschoven kunnen worden. Op die manier kan speelgoed makkelijk en snel opgeborgen worden. Het gebruik van een bed-kast combinatie is daarom een must.

 

2. (Half)Hoogslaper

Om ruimte te besparen is het gebruik van een (half) hoogslaper aan te raden. Het voordeel hiervan is dat je opbergruimte combineert met slaapruimte. Sommige bedden komen ook met een bureau onder het bed, waardoor deze combinatie erg geschikt is voor tieners. Een hoogslaper kan bovendien met je kind meegroeien. Voor kleine kinderen kan de ruimte onder het bed gebruikt worden als speelruimte. Later kan dit gedeelte gebruikt worden voor een tafel met stoel en extra opbergruimte in de vorm van een kast.

Daarnaast is een hoogslaper geschikt om twee kinderen een (kleine) kamer te laten delen. Vaak is er dan nog ruimte onder het bed beschikbaar waar dan ook een schuiflade geplaatst kan worden.

14 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer hoogslaper
Speelruimte onder een halfhoogslaper

3. DIY bed

Je kunt natuurlijk naar de Ikea gaan of een andere meubelzaak om daar een kant-en-klaar bed te kopen. Voor een kleine kamer is het maken van een DIY bed echter een betere oplossing. Op die manier kun je een bed realiseren dat helemaal afgestemd is op je eigen wensen en de leeftijd van je kind.

Hierdoor kun je je kind niet alleen verrassen met voldoende ruimte, maar je kunt het bed ook in een bepaald thema maken. Denk daarbij aan een echt ridderbed, een prinsessenbed of een bed in de vorm van een huisjes.

 

4. Wandkast en wandplanken

Om een kleine kinderkamer groter te laten lijken is het belangrijk dat er zo veel als mogelijk vloerruimte vrij blijft. Een bed in de hoogte zorgt al optisch voor meer ruimte, een wandkast die niet op de vloer staat versterkt dit gevoel. In plaats van een kast kun je kiezen voor wandplanken. Deze bieden ruimte aan bijvoorbeeld boeken die ruimtebesparend opgeborgen kunnen worden.

 

 

5. Plankjes boven het bed

Wil je de ruimte echt helemaal benutten? Zorg dan dat je de hoogte in werkt. Heb je een klein kind dat in een gewoon bed slaapt, dan kun je kiezen voor het bevestigen van wandplanken boven het bed. Hiermee creëer je extra opbergruimte voor bijvoorbeeld het neerzetten van boeken, kleding, verzorgingsproducten en nog veel meer.

 

6. Klein kinderkamer optisch groter laten lijken door gordijnen

Door te spelen met de hoogte van gordijnen kun je een kamer groter en kleiner laten lijken. Voor een kleine kinderkamer geldt dat je kiest voor gordijnen die je net onder het plafond bevestigd. De gordijnen moeten bovendien kamerhoog zijn om deze optisch groter te laten lijken.

 

 

7. Een muur als de eyecatcher

Het is verleidelijk om een kamer te voorzien van een leuk en passend thema. Een aanrader hierbij is gebruik te maken van een muurtekening of leuk behang. Behang je de hele muur ermee dan zal dit ervoor zorgen dat de kamer nog kleiner wordt. Wil je dus werken met een thema of een muurtekening? Kies dan één muur die dient als eyecatcher. Zet ook niet te veel meubels of andere accessoires voor deze muur.

 

 

8. Ruimte naast en rondom het raam gebruiken

Als je toch bezig bent met ruimtebesparend inrichten kijk dan ook eens naar het raam en de vensterbank. Heb je rechts en links naast het kozijn nog een smalle ruimte over? Misschien is dit net voldoende om hier een kamerhoge kast te plaatsen met ruimte voor klein speelgoed, boeken, knuffels en dergelijke. Een iets bredere vensterbank kan met kussens kan gebruikt worden als extra zitruimte voor het kind.

14 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer vensterbank
Vensterbank zitruimte

9. Klerenkast optimaal benutten

Veel ouders verkijken zich op de beschikbare ruimte in een kledingkast. Vooral als je kind klein is, is er vaak meer dan genoeg ongebruikte ruimte in een kledingkast. Deze ruimte kun je gebruiken door extra planken in de kast te plaatsen. Ook het gebruik van mandjes is een aanrader. Door een goede indeling kan het gebruik van een extra kast voor al het speelgoed zelfs overbodig worden.

 

 

10. Klein bureau

Hoe ouder je kind wordt hoe meer de behoeftes van je kind veranderen. Speelgoed is niet meer zo belangrijk, een laptop of computer neemt hiervan de plaats in. Daarvoor is een bureau een must. Een bureau hoeft echter niet groot te zijn. Een kleine plank geklemd tussen kast en muur of een opklapbare tafel volstaat in de meeste gevallen. Voor het maken van huiswerk kan je kind beter gebruik maken van de eettafel, waar meestal meer ruimte beschikbaar is.

 

11. Maak gebruik van mandjes

Stapelen is een makkelijke manier om de beschikbare opbergruimte optimaal te gebruiken. Het voordeel van dichte manden is dat je probleemloos kunt stapelen, zonder dat het een rommeltje wordt. Ideaal om al het speelgoed makkelijk en snel op te bergen.

 

12. Meegroeibed

Een wieg of een babybed is hartstikke leuk en schattig, maar voor je portemonnee is het voordeliger om te kiezen voor een meegroeibed of een (half) hoogslaper. Deze meubels groeien als het ware met je kind mee, waardoor je niet elke keer iets anders aan moet schaffen.

 

13. Lichte kleuren

Of je nu een kleine kinderkamer of in het algemeen een klein huis hebt, kleuren een grote impact op de algehele uitstraling, je gemoed, maar ook op de grootte van je kamer. Donkere kleuren zorgen ervoor dat een kamer automatisch kleiner lijkt. Wil je dus een kleine kinderkamer inrichten? Kies dan voor lichte, neutrale of pastelkleuren. Dit geldt niet alleen voor de kleuren op de muur en het plafond, maar ook voor de afwerking van meubels.

 

14. Licht

Niet alleen lichte kleuren spelen een belangrijke rol bij de inrichting. Dat geldt ook voor het gebruik van licht en lichtinval. Hoe meer natuurlijke lichtinval hoe beter. Is dit niet of slechts beperkt mogelijk, maar dan gebruik van lampen die de grootte van de kamer versterken.

 

Heb jij nog een truc om een kleine kinderkamer in te richten? Deel deze dan hieronder in de comments.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelNationale Voorleesdagen 2021
Volgend artikelBadeendjes kunnen oorontsteking en luchtweginfecties veroorzaken

3 REACTIES

  1. Mijn tip is met name om “overbodig” speelgoed tijdig te ruimen (eerst naar zolder, daarna naar andere kindjes). Dat scheelt al enorm in de behoefte aan opbergruimte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in