gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is een feit: kinderen hebben grote moeite met lezen. Dat komt omdat we in een digitaal tijdperk leven, waarin alles in beeld gebracht wordt en lezen steeds minder nodig is. Wil jij dat je kind met plezier leest? Met deze tips wordt lezen nog leuker.

 

Waarom is lezen zo belangrijk?

Alhoewel tegenwoordig heel veel online gebeurt is het toch belangrijk voor je kind om goed te kunnen lezen. Goed lezen kan een wereld van verschil maken in je leven. Daarnaast is nodig in je dagelijkse leven en heeft je kind het voor nagenoeg alle vakken op school nodig.

 

Jong geleerd oud gedaan

Net als met veel dingen is het belangrijk om je kind al vroeg bekend te maken met wat lezen is en waarom het zo belangrijk is. En daarmee kun je werkelijk niet vroeg genoeg beginnen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je baby voor te lezen. Dat is goed voor de spraak- en algemene ontwikkeling. Je kind leert nieuwe woorden en begrippen en als je daarbij plaatjes laat zien, wordt het makkelijker voor je kind om het allemaal met elkaar in verband te brengen.

 

Met deze tips wordt lezen nog leuker

Als je kind de keuze heeft tussen lezen en iets online bekijken is de kans groot dat je kind voor de tweede optie kiest. Je kind hoeft zich hiervoor alleen minimaal in te spannen, want alles wordt voorgekauwd. Alhoewel dit in sommige situaties hartstikke goed is, moet je er als ouder voor zorgen dat er een goede balans is tussen echt lezen en online bezig zijn.

Om het lezen voor je kind leuker te maken kun je een aantal tips toepassen:

  • Zorg voor aantrekkelijk leesmateriaal
  • Ga samen lezen
  • Beloon je kind
  • Laat je kind zien waarom lezen zo belangrijk is
  • Breng een leesboek tot leven

 

Zorg voor aantrekkelijk leesmateriaal

Een saai leesboek kan de zin in lezen helemaal wegnemen. Zorg dus voor aantrekkelijk en spannend leesmateriaal. Je kind hoeft echt niet alleen leesboeken te lezen. Wat dacht je van een abonnement op National Geopgraphic Junior? Extra leuk: momenteel krijg je een leuk strandlaken van een witte of zwarte tijger gratis als je een abonnement afsluit!

Het voordeel van dit magazine is dat je kind eigenlijk helemaal niet doorheeft dat het leest en tegelijkertijd leert. Want in het magazine staan allerlei leuke wetenswaardigheden voorzien van (spannende) plaatjes, foto’s en strips. Afgewisseld met puzzels, waarbij je kind allerlei dingen in moet vullen door goed te lezen.

Met deze tips wordt lezen nog leuker handdoek

Ga samen lezen

Of je kind nu een kei is in lezen of juist nog wat hulp kan gebruiken, ga samen met je kind lezen. Dat maakt het lezen namelijk veel leuker. Laat je kind meekijken en maak opzettelijk fouten. Kijk of je kind deze fouten opvallen, want dan weet je zeker dat hij of zij meeleest. Of maak er een spelletje van, waarbij je om te beurt expres fouten maakt die de ander dan op moet noemen.

 

Beloon je kind

Soms helpt het om een kind te belonen als het leest. Zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat je kind gelezen heeft. Bijvoorbeeld door vragen te stellen over hetgeen gelezen is. De beloning kan heel simpel zijn: na een half uur lezen mag je kind een uurtje gamen. Of je kind krijgt iets lekkers. Of je gaat samen de verfilming van het boek kijken.

Dat laatste is ook nog eens heel leerrijk, want vaak wijken films toch af van boeken. Dan kan je kind direct zien wat het verschil is tussen lezen en kijken.

 

Laat je kind zien waarom lezen zo belangrijk is

Veel mensen hebben moeite met lezen. Dat kan voor grote problemen zorgen, omdat over belangrijke details heen gelezen wordt. Laat je kind door dagelijkse voorbeelden zien waarom het zo belangrijk is om goed te kunnen lezen. Leg je kind uit (afhankelijk van de leeftijd) dat lezen niet alleen voor alle vakken van school belangrijk is. En ook al houdt je kind meer van rekenen: ook daar is goed lezen van groot belang.

Als je kind het belang van lezen inziet is dat de eerste stap om lezen leuker te vinden!

Met deze tips wordt lezen nog leuker national geographic
Lezen afwisselen met het maken van puzzels

 

Breng een leesboek tot leven

Aantrekkelijk leesmateriaal en een leesboek tot leven brengen liggen eigenlijk in het verlengde van elkaar. Heeft je kind bijvoorbeeld een uitgave van National Geographic Junior uitgelezen? Dan is het leuk om aanvullend hierop documentaires te kijken waar dieper op het onderwerp in wordt gegaan.

Heeft je kind nu een ‘saai’ leesboek? Dan kun je het alsnog overtuigen om dit boek te lezen door het tot leven te brengen. Dat kan door er samen voor te zitten en gesprekken om de beurt hardop voor te lezen. Of maak er een toneelstuk van om het leven te brengen. Neem poppen of dieren en gebruik deze om het verhaal levendig te maken.

Natuurlijk kun je het boek ook eerst zelf lezen en daar vervolgens tekening bij maken die je her en der in het boek stopt. En nee, je hoeft echt geen tekentalent te zijn. Voor kinderen is het veel belangrijker dat ze zien dat je moeite hebt gedaan.

Leestip: Zo help je je kind met lezen

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste cadeautjes voor kersverse vaders
Volgend artikelKen jij deze 9 weetjes over hoe je kind te beschermen tegen de zon al?

2 REACTIES

  1. Oh mijn dochters zijn allebei gelukkig dol op lezen ! Hier gaan ze elke keer mee naar de bieb toe en kiezen zelf mee boeken uit. Dat motiveert ook echt veel aan het lees plezier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in