gefeliciTAART.nl - Black Friday

Slaap is essentieel voor kinderen, maar er komt een tijd dat de slaapjes overdag steeds minder worden. Je kind wordt ouder en heeft minder behoefte om te slapen. Dan is het tijd om het middagdutje af te bouwen. Hoe je dat doet? Met deze tips om een middagdutje af te bouwen.

 

Tot welke leeftijd middagdutje?

Kinderen verschillen wat ontwikkeling betreft, maar over het algemeen genomen kun je stellen dat kinderen tussen 2,5 – 3 jaar toe zijn aan het overslaan van het middagdutje. Vaak merk je dat ook aan je peuter die dan niet meer in slaap valt of als die dan eindelijk in slaap valt tot heel laat in de avond wakker blijft.

Begin je eerder met het afbouwen van het middagdutje dan kan dit voor andere slaapproblemen bij je kind zorgen, omdat kinderen jonger dan 2,5 jaar vaak gewoon nog wel hun middagslaap nodig hebben.

 

Tips om middagdutje af te bouwen

Een middagdutje moet je net als veel andere dingen rustig afbouwen. Je kind moet namelijk leren om een ander dagschema erop na te houden en dat kost nu eenmaal tijd. Net als het leren in eigen bed te slapen. Met onderstaande tips maak je het jezelf een stuk makkelijker om het middagslaapje over te slaan.

 

Observeren en het juiste moment bepalen

Voordat je begint met het afbouwen van het middagdutje, is het belangrijk om te kijken of je kind echt klaar is voor deze verandering. Let op tekenen van vermoeidheid op verschillende momenten van de dag kijk of je kind al dan geen middagdutje meer nodig heeft. Als je merkt dat je kind overdag alerter is en ’s avonds niet te laat naar bed gaat, is het waarschijnlijk een goed moment om te beginnen met het afbouwen.

 

Geleidelijk aan middagdutje verkorten

In plaats van het middagdutje abrupt te schrappen kun je dit beter geleidelijk aan verkorten. Verlaag de duur van het middagdutje met 15 minuten om de paar dagen of elke week, afhankelijk van het ritme van je kind. Op deze manier kan het lichaam van je kind zich aanpassen aan de veranderingen zonder te veel stress.

 

Pas het slaapritme aan

Wanneer het middagdutje wordt afgebouwd moet je ook het algemene slaapritme van je kind aanpassen. Zorg ervoor dat je kind ’s avonds op een redelijk tijdstip naar bed gaat, zodat het in elk geval voldoende uren slaap krijgt om uitgerust te zijn voor de volgende dag. Grote kans dus dat je het avondritueel moet aanpassen om een rustgevende sfeer te creëren waardoor je kind van de afgelopen dag kan ontspannen en gemakkelijker in slaap valt.

 

Creëer een rustgevende omgeving

Een rustgevende omgeving is onmisbaar bij het afbouwen van het middagdutje. Zorg voor een comfortabele en gezellige slaapkamer met verduisterende gordijnen, een aangename kamertemperatuur en een zacht en vertrouwd slaapritueel. Dit helpt je kind te wennen aan het idee om rustig en ontspannen te zijn zonder het middagdutje.

 

Stimuleer lichamelijke activiteit

Zorg ervoor dat je kind voldoende lichamelijke activiteit krijgt gedurende de dag. Speeltijd en buitenactiviteiten zijn de ultieme manier voor je kind om alle energie te verbruiken en tegelijkertijd een gezonde slaap-waakcyclus te bevorderen. Vermijd echter te intensieve activiteiten vlak voor het slapengaan, omdat dit de slaap juist kan verstoren.

 

Heb vooral geduld met je kind

Het afbouwen van het middagdutje kan een behoorlijke uitdaging zijn en gaat niet zo 1, 2, 3. Soms moet je hier echt een lange adem voor hebben. En een lange adem betekent vooral veel geduld tonen. Blijf rustig en consistent in je aanpak en geef je kind de tijd om te wennen aan het veranderende slaappatroon.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBlaasontsteking tijdens de zwangerschap: symptomen, risico’s en behandeling
Volgend artikelTips veilig naar school fietsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in