Welke ouder kent het niet: je telefoon staat bomvol met allerlei leuke kiekjes van je kind. Maar hoe kun je deze nu het beste georganiseerd bewaren? Ik geef je tips om kinderfoto’s te bewaren.
Table of Contents
Foto’s: het verhaal van je kind
Foto’s zeggen vaak meer dan woorden, maar als deze maar op je pc of telefoon blijven staan vertellen ze helemaal niets. Om de foto’s van het eerste jaar van je baby te bewaren is het belangrijk om de foto’s goed te sorteren. Eigenlijk moet je er een hele administratie van maken om alles op de juiste volgorde te kunnen bewaren. Moeilijk? Helemaal niet als je onderstaande tips om kinderfoto’s te bewaren opvolgt.
Tips om kinderfoto’s te bewaren: digitale mappen maken
Wat is de beste manier om foto’s van je baby op te slaan en op de best mogelijke manier te organiseren? Heel simpel: je maakt er mappen van op je laptop of pc. Dat kost niets behalve wat tijd en energie. Hieronder zie je een heel makkelijk stappenplan om de foto’s op een slimme wijze te sorteren en te bewaren:
- Maak een map aan met de naam van je baby en/of het jaar
- Verdeel deze map onder in de twaalf maanden van het jaar. Gebruik hiervoor niet de namen van de maanden maar gewoon de cijfers 1 t/m 12. Geef je de submappen namelijk een naam, dan worden deze op alfabetische volgorde gezet en heb je alsnog een niet overzichtelijke map
- In de submappen die je gemaakt hebt per maand, maak je weer mappen. Deze kun je onderverdelen in hightlights zoals een leuk uitje, baby’s eerste verjaardag, het eerste tandje enz.
- Als laatste zorg je dat de mappen die je gemaakt hebt gevuld worden met foto’s. Zet de foto’s van je telefoon over op je laptop of pc en zet deze direct in de juiste mappen en submappen
Voor de finishing touch kun je de foto’s zelf ook nog van een naam voorzien. Hierdoor kun je de foto’s altijd terugkijken zonder dat je je af hoeft te vragen wanneer en waar de foto is gemaakt.
Digitale fotoalbums maken
Wil je het iets geavanceerder en meer in de stijl van een heus fotoalbum zonder dat je de foto’s ook daadwerkelijk af hoeft te drukken? Dan kun je gebruik maken van verschillende gratis digitale software programma’s. Maak bijvoorbeeld gebruik van de volgende programma’s:
- Google foto’s
- Album shaper
- Apples Photos application
- Adobe Photoshop Elements
Adobe Photoshop Elements is een hartstikke handig programma als je van scrapbooking houdt. Voordeel van dit programma is dat je de foto’s zelf niet alleen kunt bewerken, maar je kunt ook heel makkelijk tags toevoegen van mensen en plaatsen. Het perfecte hulpmiddel dus om je foto’s goed te organiseren en altijd te weten wie in de foto is en waar de foto is genomen.
Bewaar niet elke babyfoto
Natuurlijk is jouw kind het meest schattige baby ooit. Welke moeder of vader is nu niet helemaal weg van zijn of haar eigen kind? Toch is het handig om niet elke foto te bewaren. Als je de babyfoto’s op gaat slaan en organiseren is het belangrijk om als eerste een keuze te maken uit de foto’s die je echt wilt bewaren.
De volgende foto’s kun je beter niet bewaren:
- Wazige foto’s
- Overbelicht
- Onderbelicht
- Baby met gesloten ogen (tenzij je een foto van je slapende baby hebt gemaakt natuurlijk)
- Ogen zijn rood
- Je hebt diverse shots achter elkaar genomen
Er bestaan inmiddels diverse programma’s waarmee je foto’s kunt bewerken. Hierdoor hoef je niet elke over- of onderbelichte foto meteen weg te gooien. Toch is het goed om eens kritisch naar de foto’s te kijken en echt een keuze te maken.
Zorg voor een goede backup van de kinder- en babyfoto’s
Helaas gebeurt het nogal eens dat een telefoon verloren gaat, een pc of laptop crasht en je niet meer aan de foto’s kunt komen. Daarom is het van groot belang om geregeld een backup te maken van de foto’s. Doe dit op een vast tijdstip, bijvoorbeeld 1x per maand als je weer nieuwe foto’s toevoegt aan de verschillende mappen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om voor een goede backup te zorgen:
- Brand een cd van de foto’s (ook al wordt dit steeds lastiger aangezien veel laptops tegenwoordig niet meer uitgerust zijn met een cd brander)
- Maak een kopie van de foto’s en sla deze op een flash drive, een externe harddisk of een memorystick op (bewaar desnoods een extra kopie bij je ouders)
- Gebruik een online opslagruimte als backup, zoals bijvoorbeeld Google Drive
Af en toe een echt fotoalbum samenstellen en af laten drukken is ook een leuke optie om een ‘backup’ te hebben van je digitale foto’s. Bovendien is een album hartstikke leuk voor je kind om er af en toe eens zelf doorheen te bladeren.
Hoe sla jij de foto’s van je kinderen op en hanteer je daarvoor een speciaal systeem?
Deze tip zijn niet alleen handig voor het bewaren van kinderfoto’s!
[…] waar honderden zo niet duizenden foto’s mee gemaakt worden. Laatst deelde ik al tips hoe je deze foto’s het beste kunt organiseren en bewaren, vandaag een tip om een speciale foto af te laten drukken. Zo nu en dan is en blijft het leuk als […]